Τι λέει στον «Ο.Τ.» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Συγκλόνισε την κοινή γνώμη η υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα.
Ο «Ο.Τ.» μάλιστα έκανε μια σημαντική αποκάλυψη για τη «Γιαννίτσης Logistics», που ανέλαβε να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα μεμονωμένων φορέων: η εταιρεία του επιχειρηματία Γιώργου Γιαννίτση, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, δεν ήταν η πρώτη που βρέθηκε στο επίκεντρο.
Γιώργος Γιαννίτσης: Επιχειρήσεις με την κοινωνία, δηλητηρίαση 63 μαθητών και συμφωνία για το παγωτό
Στο πρόσφατο παρελθόν, τα προϊόντα αυτά διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν πλήρως τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων σε δύο περιπτώσεις.
Ειδικότερα, στις δύο αποφάσεις που εισηγούνται την κατανομή των υπηρεσιών «Διατροφή ασθενών και εφημερεύων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας» υπάρχουν δύο «κρίσιμες παρατηρήσεις για μη τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών.
Αυτό που έρχεται στο φως εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κατανομής και διανομής των σχολικών γευμάτων, επηρεάζοντας χιλιάδες οικογένειες. Πώς ακριβώς επιλέγονται οι εταιρείες; Με ποια κριτήρια; Υπάρχουν συσκευές ασφαλείας; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον σε σχέσης με τη νέα σχολική περίοδο;
Ο ΟΤ επικοινώνησε με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τις παραπάνω ερωτήσεις και έλαβε την ακόλουθη απάντηση:
Πρώτα από όλα, επισημαίνεται ότι η παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση, {μεταφορά} και υπηρεσία των γευμάτων γίνεται με υγιεινό τρόπο και οι αρμόδιες επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν, να διατηρούν και να αναθεωρούν τις διαδικασίες HACCP, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Σύμφωνα με την προκήρυξη διαγωνισμού, πολύ αυστηρά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (βλ. παράγραφο 2.2.7.) καθώς και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές (βλ. Παράρτημα 1) – Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP) και ιχνηλασιμότητα τροφίμων σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα και πρότυπα ISO.
Δείτε τη δήλωση εδώ
Ειδικά:
• Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια μέρα με τη διανομή (μαγειρέψτε και σερβίρετε), εξαιρουμένης της μεθόδου ψύξης ή προκαταψύξεως.
• Τα γεύματα παραδίδονται στους μαθητές σε σφραγισμένες ατομικές συσκευασίες.
• Το ψωμί και τα φρούτα συσκευάζονται σε κλειστό, ατομικό σελοφάν.
• Τα γεύματα μεταφέρονται σε ειδικά θερμικά δοχεία (θερμοκιβώτια/ισόθερμα δοχεία) για τη {διατήρηση} της προβλεπόμενης θερμοκρασίας.
• Τα οχήματα μεταφοράς συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλούς χειρισμού των προϊόντων και υπόκεινται σε επιθεωρήσεις σε ειδικά επίπεδα της κυβέρνησης.
• Παραλαμβάνονται σε σχολικές μονάδες από τριμελείς επιτροπές υποδοχής που ελέγχουν τη θερμοκρασία των γευμάτων και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά.
Από το 2022 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 22 έλεγχοι
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα προβλέπει πολύ αυστηρούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΑ, τις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας και τον ΕΦΕΤ. Ειδικότερα, από το 2022 έως σήμερα, η Επιθεώρηση ΟΠΕΚΑ έχει πραγματοποιήσει 22 επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις παραγωγής αλεύρων.
217.000 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά. Φοιτητές
Ο διαγωνισμός του 2021 είχε προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ και διήρκεσε τρία σχολικά έτη. Εφαρμόζεται σε 133 κοινότητες σε όλη τη χώρα και σε 217.000 οι μαθητές λαμβάνουν ένα ζεστό γεύμα κάθε μέρα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη {συμμετοχή} 21 εταιρειών.
Εντατικοποίηση του ελέγχου σε μικτά επίπεδα
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που θα προβεί το υπουργείο μετά την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία και πώς θα διασφαλίσει ότι παρόμοια φαινόμενα δεν επαναληφθούν στο μέλλον, το υπουργείο αναφέρει ότι ήδη τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασίας με αρμόδιους φορείς, σημαντικές εργασίες που σχετίζονται με την καταχώριση των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι ανάδοχοι.
Επιπλέον, οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΑ σε σχολεία και παραγωγικές μονάδες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και το υπουργείο ζήτησε από τον ΕΦΕΤ και τις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας να καθιερώσουν μικτό {επίπεδο} επιθεωρήσεων στις παραγωγικές μονάδες.
Στη μάχη συμμετέχει και ο ΕΟΔΥ
Για τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο προετοιμάζει συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τακτικών, συστηματικών ελέγχων στα σχολικά γεύματα από αρμόδια άτομα του ΕΟΔΥ σε επίσημα κρατικά εργαστήρια.
Ιστορία
Ο δημόσιος τομέας και ιδιαίτερα οι δημόσιοι οργανισμοί, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί προνομιακό πεδίο δραστηριότητας της «Γιαννίτσης Logistics».
Ο Γιώργος Γιαννίτσης έχει πλούσια ιστορία συνεργασίας με το κράτος. Κάτι που «διαφημίζει» και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη «Διαύγεια», από το 2016 συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς και ειδικότερα με τον δήμο Λαμίας, ο οποίος αναθέτει την εστίαση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στη Γιαννίτσης Logistics AE.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ετήσιες συμβάσεις για τη σίτιση των μαθητών κυμαίνονται από 120 έως 150.000 ευρώ ετησίως και, λαμβανομένης υπόψη της «παρένθεσης» της πανδημίας που επέβαλε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, υλοποιούνται χωρίς προβλήματα.
Μάλιστα, οι συμβάσεις παρατάθηκαν όταν το ανάγκασαν οι συνθήκες, όπως το κλείσιμο του Μουσικού Σχολείου Λαμίας λόγω COVID19 και η χρονοβόρα διαδικασία νέου διαγωνισμού.
Σημαντικό και σημαντικότερο έργο για τις επιχειρήσεις του Γ. Γιαννίτση είναι και η σίτιση φοιτητών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Είναι αυτό που παρέχει τα υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με άλλα ιδρύματα του κλάδου της εκπαίδευσης, καθώς το ετήσιο κοστούς -κατά τη διάρκεια των συμβάσεων- σίτισης μαθητών σε Λαμία, Άμφισσα και Καρπενήσι πλησιάζει τις 600.000 ευρώ.
Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας συνεισφέρει εξίσου στον τζίρο του Γιαννιτσίου, ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 500.000 € ετησίως κατά τη διάρκεια των συμβάσεων.
Φυσικά, η εταιρεία έχει συμβάσεις και με άλλους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως ο δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, για προμήθεια εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων όπως παιδικοί σταθμοί, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε κοινωνικές δομές όπως π.χ. «Οργάνωση στήριξης για την ένταξη κοινωνικών δραστηριοτήτων – γέφυρα», το μηνιαίο κοστούς της οποίας είναι 14.238 ευρώ (ανά γέφυρα), το ποσό αυτό επαναλήφθηκε στα εντάλματα πληρωμής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (28/04/2020, 25/05/2020).
Παράπονα γονέων
Η σύγχυση άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία που έφαγαν σχολικά γεύματα παραγωγής της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics» και οι γονείς κίνησαν δεκάδες μηνύσεις σχετικά με αυτό.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου σε συνέντευξή της στον Λαμίας Πόλης 87,7 κάλεσε τους γονείς να καταγγείλουν το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ δείχνει ότι έχουν εντοπιστεί σταφυλοκοκκικοί μικροοργανισμοί στα σχολικά γεύματα.