Η ehret+klein υλοποίησε έργο ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου Χρήστος Λαδά
Το ιστορικό κτίριο της οδού Χρήστου Λαδά 3, που ήταν η έδρα του Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004, απέκτησε δεύτερη ζωή. Η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με εσωτερικές κατεδαφίσεις και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.
Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος σπούδασε στη Γερμανία. Χτίστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, με νέους ορόφους που προστέθηκαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1970.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, η ανακαίνιση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3, η οποία κόστισε 8,5 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας, υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε λύσεις χαμηλής συντήρησης που μεγιστοποιούν την εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική ποιότητα.
Ο αρχιτεκτονικός {σχεδιασμός} για τη ριζική ανακαίνιση και ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε από το γραφείο της Αθήνας DECA Architecture, σχεδιασμένο από τους Αλέξανδρο Βαΐτσο και Carlos Loperena.
Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η έλλειψη φυσικού φωτός, σύνηθες φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Για τη βελτίωση του φυσικού φωτισμού, εφαρμόστηκε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ο μηχανισμός «Καλειδοσκόπιο» που σε συνδυασμό με ηλιακά ράφια σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός- διαβάζουμε στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από μια οπτική ίνα στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί τη διαδρομή του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στην ίνα. Μερικώς καλυμμένο με πρισματικές επιφάνειες καθρέφτη, το φωτιστικό αντανακλά το φως προς τα κάτω και το διανέμει σε χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους κάτω ορόφους. Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια με νότιο προσανατολισμό επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει βαθύτερα στους χώρους εργασίας αντανακλώντας το από την οροφή μέσω μιας υψηλής ανακλαστικής επιφάνειας στην κορυφή.
Επιπλέον, τα ράφια για τον ήλιο παρέχουν σκιά από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση των παραθύρων χωρίς να εμποδίζουν τη θέα επειδή είναι τοποθετημένα πάνω από το {επίπεδο} των ματιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η εμφάνιση του κτιρίου έχει υποστεί πολλές αλλαγές και η λάμψη και η ηλιακή προστασία παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Το κτίριο, που προηγουμένως ήταν εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, επιβαρύνθηκε με υπερβολικά ψυκτικά φορτία και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι. Τώρα η νέα πρόσοψη, κατασκευασμένη από ξύλο βιώσιμης προέλευσης, παρέχει σκιά από τον ήλιο και ρυθμίζει τη ροή του φυσικού φωτός χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα στόρια. Τέλος, μια φωτοβολταϊκή στέγη παράγει πράσινο ηλεκτρισμό, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη μετατροπή του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, σύγχρονο και βιώσιμο περιβάλλον εργασίας όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν φυσικό φως, να εργάζονται αρμονικά χωρίς να αποσπώνται από τον θόρυβο της πόλης και να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με το περιβάλλον τους. τους συναδέλφους τους σε καλοσχεδιασμένους και ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η συνοικία, που υπέφερε από την οικονομική ύφεση, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αναζωογόνηση της Αθήνας. Στην ehret+klein, αναπτύσσουμε συστηματικά έργα που λειτουργούν στις πόλεις και παρέχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε πολίτες και εργαζόμενους», δήλωσε ο Michael Ehret, διευθύνων {συνεργάτης} της ehret+klein στην Ελλάδα.
Η ehret+klein Greece έχει αναπτύξει με μια εκτεταμένη ομάδα τοπικών εταίρων για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου έργου. Η Parostec ήταν υπεύθυνη για τη οργάνωση, η Transsolar KlimaEngineering δημιούργησε ολόκληρο το concept βιωσιμότητας, η AS Light φρόντισε για το σχεδιασμό του φωτισμού και η Timagenis Acoustics πραγματοποίησε την ηχητική μελέτη.