ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οικονομία: Τριπλή κρίση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων

Τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση του SEBT – Μείζονα θέματα που επηρεάζουν τον κλάδο

Η τριπλή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια ενοποιημένη ελληνική επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, με ταυτόχρονες αυξήσεις στο κοστούς ενέργειας και πρώτων υλών λόγω της κλιματικής αλλαγής και πρόσθετο κοστούς σε ολόκληρη την αλυσίδα ως {αποτέλεσμα} ρυθμιστικών παρεμβάσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες οικολογικής μετάβασης .

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες», είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος Ι. Γιώτης στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών και εξήγησε: «Έχουμε βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία και την παγκόσμια. διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες ενός πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης, που έχει ανατρέψει τον ενεργειακό τομέα, καθώς και την αύξηση της κατανάλωσης πρώτων υλών. Την ίδια ώρα, η κλιματική κρίση πλήττει την ελληνική παραγωγή και οι συνέπειές της γίνονται καθημερινά ορατές για μια σειρά από προϊόντα. Ένα πιο χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι το ελαιόλαδο, το οποίο αυξήθηκε περισσότερο από 140% σε σύγκριση με το 2020». Σύμφωνα με τον Γιώτη, σε αυτή την κατάσταση κύριο μέλημα του κλάδου είναι η προστασία των καταναλωτών που πλήττονται από το αυξανόμενο κοστούς ζωής και η ασφάλιση επαρκούς προμήθειας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές.

Ιωάννης Ιώτης (ΣΕΒΤ): «Στοχοποιούμαστε άδικα – μειώστε τον ΦΠΑ σε χαμηλότερες τιμές»

Το τρέχον θέμα της αναπροσαρμογής ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Συνδέσμου. Ο κ. Γιώτης σημείωσε ότι παρά τις προκλήσεις, η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών όχι μόνο δεν κερδοσκοπεί, αλλά καταβάλλει μνημειώδη προσπάθειας να κρατήσει τις τιμές προσιτές. Αναφέρθηκε στη μελέτη ΙΕΛΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι μετά την κατάργηση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο του 2024, το ελληνικό τυπικό καλάθι προϊόντων ήταν 25% φθηνότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό καλάθι. Αναφέρθηκε επίσης στα προκαταρκτικά στοιχεία της ειδικής μελέτης για τον πληθωρισμό επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων που διεξήγαγε ο ΣΕΒΤ σε συνεργασίας με το ΙΟΒΕ, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν οδηγεί τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων – εξαιρουμένου του ελαιολάδου – ήταν μόνο 0,6%. «Η βιομηχανία τροφίμων έχει γίνει άδικα στόχος κριτικής», σημείωσε, προσθέτοντας: «η κλιματική κρίση, η οικολογική μετάβαση, οι κατάλληλες ευρωπαϊκές πολιτικές και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος όχι μόνο δεν έκανε εικασίες, αλλά ανέλαβε μεγάλο μέρος των αυξήσεων, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, για να προστατεύσει τον καταναλωτή. Εξετάζοντας τους ισολογισμούς σημαντικού μέρους των μελών του Συνδέσμου για το 2022 και μετά την αφαίρεση των έκτακτων κερδών από εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαπιστώνουμε ότι τα καθαρά κέρδη αυτού του σημαντικού μέρους των εταιρειών της βιομηχανίας τροφίμων παρουσίασαν μείωση -7,5%.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ακρίβεια είναι ο εχθρός όχι μόνο των πολιτών, αλλά και του κλάδου. Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές γιατί αυτό θα μειώσει τελικά την κατανάλωση», τόνισε ο Γιώτης.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ

Ταυτόχρονα, η μείωση του ΦΠΑ είναι πάγιο αίτημα της βιομηχανίας τροφίμων και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της SEBT δήλωσε για άλλη μια φορά στη συνεδρίαση του συλλόγου. «Υποστηρίξαμε αυτές τις δραστηριότητες. Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε. Θέλουμε μείωση του ΦΠΑ. Ας ανταγωνιστούμε και τις υπόλοιπες χώρες» τόνισε ο κ. Γιώτης και εξέφρασε τη δέσμευση του Συνδέσμου να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ώστε τα οφέλη της μείωσης να μεταφερθούν στον καταναλωτή.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου στο αίτημα του κ. Γιώτη, απέρριψε εκ νέου την αίτηση για μείωση ΦΠΑ. «Δεν θα υπογράψω για την αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού», ανακοίνωσε ο υπουργός, αναφερόμενος παράλληλα στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επίλυση στο ισοζύγιο πληρωμών, χωρίς να είναι σίγουρος ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη μείωση άλλων φόρων -εκτός από τους ήδη προγραμματισμένους, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025- επισημαίνοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

«Ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνεχίζεται, σε βάρος της κυβέρνησης, καθώς πολλοί διαμαρτύρονται. Ωστόσο, κάνουμε συνεχή πρόοδο, έχουμε ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και προχωράμε με το ERP. Φαίνεται ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυξήσαμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους φέτος. Θα «χρηματοδοτήσουμε» και θα δούμε ποιο είναι το εύρος των αλλαγών στη φορολογική πολιτική. Πρέπει να έχουμε μια αληθινή εικόνα της κατάστασης, δεν μπορούμε να μαντέψουμε. Στόχος μας είναι η συνολική μείωση των φόρων και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αλλά πριν κάνουμε οποιοδήποτε βήμα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε, τόνισε ο υπουργός.

Για το θέμα των τιμών, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γόμα σε καμία χώρα που θα εξαλείψει τον πληθωρισμό. «Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν θα γίνει αύριο το πρωί, προχωράμε σταδιακά προς την ομαλοποίηση», είπε. Σημείωσε ότι η κρίση της ΕΕ για τον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι πιο αισιόδοξη από την κρίση της κυβέρνησης.

Οι έλεγχοι της αγοράς εντείνονται

Προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία, το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους της αγοράς. «Γίνονται έλεγχοι, γίνονται ευρήματα και αν διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις γιατί στόχος μας είναι η προστασία των νοικοκυριών», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να έχουμε μια υγιή κοινωνία μαζί η ελληνική βιομηχανία. με τις επιχειρήσεις να περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους εντός των ορίων που επιβάλλει ο νόμος».

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός δήλωσε: «Η επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται από εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού, τις οποίες συχνά εκμεταλλεύονται πολυεθνικές εταιρείες για τη μεγιστοποίηση των κερδών. μεταξύ διαφορετικών χωρών – αυτή είναι η πρώτη επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός ενός κράτους μέλους στην Πρόεδρο της Επιτροπής, την κ. von der Leyen.

Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος ήταν «η προστασία των καταναλωτών, ο περιορισμός του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση των τιμών και τελικά η ικανότητα στα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο προβληματισμός ακρίβειας που τα μαστίζει σήμερα» και, είπε, «ένας τρόπος να συνάψουν συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες. δεν είναι κάτι που μόνο ένα κράτος μέλος μπορεί να αντιμετωπίσει. Εδώ πρέπει να υπάρχει κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη, γιατί αφορά, ξεπερνά κάθε χώρα, ξεπερνά κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει κάθε αγοράστρια».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο καταναλωτικό καλάθι, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καλάθια σε Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία, είναι κατά μέσο όρο φθηνότερο, άρα αυτό σημαίνει ότι οι δραστηριότητες εδώ έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά. .” Ο κ. Σκράκας κάλεσε τους πολίτες να δοκιμάσουν την πλατφόρμα e-katanalotis, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα συγκρίνοντας τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και υποστηρίζοντας ότι μπορούν να κερδίσουν έως και 15%. «Η καλύτερη πρακτική είναι η σύγκριση τιμών και η διαφάνεια», είπε ο Σκρέκας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που έλαβε άμεσα μέτρα και υποχρέωσε τους εμπόρους να εμφανίζουν την τιμή του προϊόντος ανά μονάδα μέτρησης χρησιμοποιώντας το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς.

Η αντίδρασης του καταναλωτή

Πώς όμως ανταποκρίνονται οι καταναλωτές στις πληθωριστικές πιέσεις και το αυξανόμενο κοστούς ζωής; Η νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι καταναλωτές και πώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες τους περιγράφηκε στην πρόσφατη μελέτη Consumer Outlook της NielsenIQ. Ειδικότερα, το 2024 παραμένει μια χρονιά κατά την οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών εξακολουθεί να αισθάνεται αβέβαιος και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις δαπάνες της. Το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέσης με πέρυσι που ήταν 60%.

Καθώς το αυξανόμενο κοστούς ζωής παραμένει μια σημαντική ανησυχία, τόσο όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων όσο και το αυξανόμενο κοστούς ζωής γενικότερα, οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν έξυπνους τρόπους αγορών για να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. . Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να καλύπτουν αυτήν την ανάγκης, επιτυγχάνοντας υψηλό μερίδιο αγοράς όλων των εποχών 25,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας NielsenIQ Advanced Analytics δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας αγοραστής στέκεται μπροστά στο ράφι μόνο για 6 δευτερόλεπτα, παραμένει ένας από τους πιο ευέλικτους σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, συγκρίνει πιο εντατικά τις τιμές των προϊόντων, επισκέπτεται περίπου 2,5 διαφορετικές αλυσίδες λιανικής το μήνα, είναι πιθανώς αναζητά καλύτερες προσφορές και επιπλέον, τελικά επιλέγει πολύ συγκεκριμένα προϊόντα στο ράφι, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ουρές προϊόντων για όλες τις κατηγορίες FMCG φτάνουν το 42% του λεξιλογίου και ευθύνονται για λιγότερο από το 2% των πωλήσεων – αναφέρει η NielsenIQ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ