ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

FT: Η Ελλάδα και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να σταματήσει η «στάρδια» των τιμών των τροφίμων αξίας 14 δισ. ευρώ



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

FT: Η Ελλάδα και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να σταματήσει η «στάρδια» των τιμών των τροφίμων αξίας 14 δισ. ευρώ
Οι Βρυξέλλες καλούνται να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να διαφοροποιούν τις τιμές ανάλογα με τη χώρα – παραπομπή στην επιστολή Μητσοτάκη προς τον Von der Leyen για ακρίβεια

24 Μαΐου 2024 – 14:40

Φωτογραφία 0 για FT: Η Ελλάδα και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να σταματήσει το «κόλπο» των τιμών των τροφίμων 14 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι Financial Times αφιερώνουν ένα εκτενές άρθρο στη σημερινή παρέμβαση της Ελλάδας και επτά άλλων χωρών της ΕΕ (Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία) στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, για να τερματιστεί στην πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών που προσφέρουν το ίδιο προϊόν σε εντελώς διαφορετικές τιμές στην ΕΕ, κάτι που εκτιμάται ότι κοστίζει στους καταναλωτές 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρουν οι FT, οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποβάλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας της να αυστηροποιήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για την άρση της απαγόρευσης του λεγόμενου παράλληλο εμπόριο, όπου οι λιανοπωλητές αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα σε άλλο κράτος μέλος.

Η Ομάδα των Οκτώ υποστηρίζει την κατάργηση των λεγόμενων «γεωγραφικών περιορισμών» και απαιτεί ρητή απαγόρευση των συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την άρση της απαίτησης για μακριές ετικέτες στην τοπική γλώσσα. Μπορεί να αντικατασταθεί με έναν κωδικό QR που θα ανακατευθύνει τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez, τον κατασκευαστή των τυριών Toblerone και Philadelphia, επειδή περιόρισε τους χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτες και καφέ σε ένα κράτος μέλος όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές για να τα πουλήσουν σε άλλο.

«Είναι παράνομο», είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager σχετικά με την απαγόρευση. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λιανικής λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ευρωπαϊκή ενιαία αγοράστρια, σε μια προσπάθειας να εξαλειφθούν τέτοια εμπόδια στο εμπόριο εντός του μπλοκ.

Οι έρευνες ανταγωνισμού, όπως η έρευνας της Mondelez, χρειάζονται χρόνο και βασίζονται στις {απόψεις} διστακτικών εμπόρων χονδρικής και λιανικής. «Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο κατασκευαστής θα σας κόψει την προσφοράς. Και για ορισμένες μεγάλες μάρκες, πρέπει να τις έχετε σε απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Έρευνας της ολλανδικής κυβέρνησης έδειξε ότι οι «γεωγραφικοί περιορισμοί» (TSC) επηρεάζουν 1 στα 25 προϊόντα και οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2020 σε 16 κράτη μέλη διαπίστωσε ότι τα TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι FT αναφέρονται στους Financial Times που γράφουν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο περιγράφουν ως βασικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και την καλούν να αναλάβει δράση.

Επιστολή Μητσοτάκη

Σε επιστολή που είδαν οι FT, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη αγωνίζονται με «αδικαιολόγητα υψηλές τιμές» για επώνυμα είδη πρώτης ανάγκης σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ. Είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μπλοκ να δείξει στους ψηφοφόρους νωρίτερα στις εκλογές ότι θα μπορούσε «να παρέμβει αποφασιστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά για να βρει επίλυση σε αυτά τα προβλήματα». Ζήτησε επίσης να απαγορευθεί στις εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν με διαφορετικές μάρκες σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγοράστρια. Αυτό βοηθά στη {διατήρηση} δίκαιων τιμών λιανικής καταναλωτή για τρόφιμα και μη – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή. «Οκτώ κράτη μέλη προτείνουν μια συγκεκριμένη πορεία προς την απαγόρευση των ΜΣΕ από την ΕΕ, τροποποιώντας υφιστάμενους ή νέους κοινούς κανόνες ή μέσα της ΕΕ», πρόσθεσε. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν χρειάζονται νέοι κανόνες, η κ. Vestager απάντησε: «Η Επιτροπή πρέπει να εφαρμόσει νέους κανόνες: «Η αποτροπή των εμπόρων από το να αγοράζουν σε ένα κράτος μέλος και να πωλούν σε άλλο είναι παράνομη». «Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. . Έχουμε άλλα θέματα σε προετοιμασία», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η βελτίωση της ενιαίας αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία της εάν επανεκλεγεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε το θέμα των περιορισμών στην αγοράστρια στην πρόσφατη έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

(*7*)