ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Δράσεις σε τρεις άξονες που ενθαρρύνουν την αποταμίευση



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Χατζηδάκης: Δράσεις σε τρεις άξονες που ενθαρρύνουν την αποταμίευση
Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη παραπομπή στο νέο σύστημα κεφαλαιοποίησης επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

28 Μαΐου 2024 – 09:35

Φωτογραφία 0 για τον Χατζηδάκη: Δράσεις σε τρεις άξονες που ενθαρρύνουν την αποταμίευση

Το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση της αποταμίευσης, τόσο των πολιτών όσο και του κράτους, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Eurobank με τίτλο «Η αποταμίευση στην Ελλάδα».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη παραπομπή στο νέο σύστημα κεφαλαιοποίησης επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο ενισχύει την ιδιωτική αποταμίευση και σύντομα θα διαχειρίζεται, είπε, κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και δημόσια αποταμίευση, τονίζοντας την ανάγκης διατήρησης της χώρας. τη βελτίωση που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες και οι θυσίες των πολιτών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η στρατηγική αποταμίευσης βασίζεται σε τρεις άξονες, οι οποίοι είναι:

1. Αύξηση του πλούτου χάρη στην αναπτυξιακή πολιτική. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Είμαστε πρωταθλητές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, η ανεργία έχει μειωθεί δραματικά, τόσο ο κατώτατος μισθός όσο και ο μέσος μισθός έχουν αυξηθεί πάνω από τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια. Δεν επαναπαυόμαστε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να αναπληρώσουμε τις απώλειες και να πετύχουμε πραγματική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε ο Χατζηδάκης.

2. Παραγωγή πλαισίου που ενθαρρύνει την αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης. Αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην εμβληματική μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ με επιμέρους κουμπαράδες. «Η ΤΕΚΑ, που φέτος έγινε 2 ετών, είναι ένα εργαλείο αποταμίευσης συνταξιοδότησης για μια νέα γενιά. Μέχρι σήμερα έχουν ασφαλιστεί 370.000 νέοι και νέες και το συσσωρευμένο μέρος ανέρχεται στα 145 εκατ. ευρώ. Σύντομα όμως αποδεικνύεται ότι διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Όντας επενδυτικός αιμοδότης για την ελληνική οικονομία. Και παράλληλα εγγυόμαστε στους ασφαλισμένους την καλύτερη δυνατή απόδοση ανάλογα με το ρίσκο που θέλουν να αναλάβουν» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος: «Δεν μπορείς να μιλάς καν για αποταμίευση χωρίς ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα που να μπορούν να εμπιστεύονται πολίτες και επιχειρήσεις. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες των πολιτών που έβγαλαν χρήματα από τις τράπεζες και τα έκρυβαν κάτω από τα στρώματά τους. Όπου αμφισβητείται το μέλλον όχι μόνο των καταθέσεων, αλλά και των ίδιων των τραπεζών. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες καταθέτες έχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές για να επενδύσουν τα χρήματά τους. Το επόμενο διάστημα θα εισαγάγουμε ρυθμίσεις που θα προστατεύσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα κάνουν το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να επωφεληθούν από την εξοικονόμηση πόρων».

3. {Διατήρηση} βελτιώσεων στη δημόσια αποταμίευση. Χατζηδάκης επισήμανε τη μείωση ρεκόρ του δημόσιου χρέους σε σχέσης με το ΑΕΠ, την αποκατάσταση των πρωτογενών πλεονασμάτων ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο και την ανάκαμψη της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που περιέχονται στη σχετική μελέτη της τράπεζας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:

– Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα: έχουν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, θέσπιση ειδικού φορολογικού συντελεστή 15% για δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, κατάργηση της φορολογίας για την απόκτηση εντόκων λογαριασμών κρατικών τίτλων. «Η χρήση αυτών των κινήτρων θα πρέπει να είναι συνετή, αφενός λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού και, αφετέρου, επειδή αυτά τα κίνητρα συχνά δεν οδηγούν σε αύξηση της συνολικής αποταμίευσης, αλλά σε «μετάβαση» από ορισμένα αποταμιευτικά προϊόντα σε οι υπολοιποι.

-Περί του λεγόμενου συμπεριφορικές παρεμβάσεις με στόχο την άμβλυνση της αναβλητικότητας και την ενίσχυση του αυτοελέγχου των πολιτών. «Πολλές από αυτές τις προτάσεις (π.χ. η χρήση ενός μοντέλου εξαίρεσης για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, η αυτόματη {μεταφορά} κεφαλαίων από τρεχούμενους λογαριασμούς σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, η χρήση αντικινήτρων για πρόωρη απόσυρση) είναι ενδιαφέρουσες και θα μπορούσαν να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας ευρύτερος διάλογος», είπε. έχουν αναφερθεί

-Σχετικά με την προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης: παρουσιάστηκε πρόσφατα μια εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, η οποία θα εφαρμοστεί γρήγορα και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, όσο υπάρχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο, δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εποχή της αλόγιστης σπατάλης και των ελλειμμάτων. Μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική είναι ένας πυλώνας που στηρίζει όχι μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και τις προοπτικές της χώρας. Είχαμε δύο προβλήματα: δημοσιονομικό και ισολογισμό. Αυτή είναι η πρώτη στην οποία έχουμε απόλυτο έλεγχο και που δεν θα μας λείψει, θα ξοδέψουμε μόνο ό,τι έχουμε και ό,τι μπορούμε. Το δεύτερο σχετίζεται με το μοντέλο παραγωγής. Κάναμε σημαντικά βήματα και, σε συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα και τους κοινωνικούς παράγοντες, προχωράμε στην πορεία προς μια οικονομία που έχει γερές βάσεις και σωστή προοπτική. Μας το λέει η συνείδησή μας, είναι πατριωτικό καθήκον. Όσο τιθασεύουμε τον λαϊκισμό, αν είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, θα έχουμε αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ