ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός: Από την αύξηση κατανάλωσης και εισοδήματος 3 με 4 ευρώ πλεονασματικού εισοδήματος



Τρέχοντα ζητήματα

Προϋπολογισμός: Από την αύξηση κατανάλωσης και εισοδήματος 3 με 4 ευρώ πλεονασματικού εισοδήματος
«Μαξιλάρι» 400 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο – «κλειδί» για τους επόμενους μήνες είναι ο τουρισμός

28 Μαΐου 2024 – 08:45

(*3*)

Αύξηση στα φορολογικά έσοδα, αλλά με αύξηση της κατανάλωσης παρά την ακρίβεια, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το Κεντρικό Λογιστήριο του Κράτους. Το φαινόμενο αυτό συνδυάζεται με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων, με {αποτέλεσμα} το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους να ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 37,8% δις. Ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, που ξεπέρασαν τα 1,480 δισ. ευρώ, ή 37,8% σε σχέσης με τον μηνιαίο στόχο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς λόγους, όπως το γεγονός ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (904 εκατ. ευρώ) εισπράχθηκε τον Απρίλιο αντί για τον Μάιο.

Ωστόσο, οι τρέχοντες φόροι, οι οποίοι κανονικά εισπράττονταν εγκαίρως, έχουν εκτοξευθεί:

• Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 2,294 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο κατά 10% (κατά 231 εκατ. ευρώ). Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Ωστόσο, πρόκειται για τριπλάσια ετήσια αύξηση του γενικού πληθωρισμού (3,1% τον Απρίλιο) και διπλάσια αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων τον ίδιο μήνα (5,4%). Επομένως, η αύξηση του εισοδήματος σε σχέσης με τις προβλέψεις οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη κατανάλωση και ίσως και στη μείωση της φοροδιαφυγής.

• Τα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ειδικός φόρος κατανάλωσης) αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο: έφθασαν τα 583 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πάνω από 71 εκατ. ευρώ, ή +12,2% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αντανακλά αύξηση του όγκου των πωλήσεων (ποσότητα). Δεν επηρεάζει την ακρίβεια (την αξίας πώλησης των προϊόντων) όπως ο ΦΠΑ, αλλά μόνο αρνητικά γιατί όταν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη. σταμάτησε (σε ποσότητες) ή αύξηση του λαθρεμπορίου (στην οποία το κράτος χάνει ταυτόχρονα ΦΠΑ και ΦΠΑ).

Ως {αποτέλεσμα}, υπολογίζεται ότι από περίπου 300 εκατ. ευρώ πλεονασματικού εισοδήματος (231 εκατ. με ΦΠΑ και 71 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), σχεδόν το μισό (150 εκατ. ευρώ) είναι αύξηση της κατανάλωσης (δηλαδή 100% των 71 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και τουλάχιστον 30% του πλεονάζοντος ΦΠΑ).

Η κρίση αυτή επιβεβαιώνεται και από έναν άλλο δείκτη: τα έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 1,141 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο κατά 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πληρωμές φόρου εισοδήματος του περασμένου έτους σταμάτησαν τον Φεβρουάριο του 2024. Επομένως, η υπέρβαση του Απριλίου αντανακλά μόνο μηνιαίες παρακρατήσεις σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα. Αφενός δικαιολογούν και την αύξηση της κατανάλωσης που καταγράφεται στους έμμεσους φόρους.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δείχνει επίσης ότι από τα 540 εκατ. ευρώ πλεόνασμα φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο, τα τρία τέταρτα δεν οφείλονται σε ακρίβεια αλλά σε αυξήσεις εισοδήματος και κατανάλωσης (150 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους και 240 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους ή 390 ευρώ εκατομμύρια συνολικά).

Έτσι, τον Απρίλιο δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» πλεονασματικών εσόδων 400 εκατ. ευρώ, που απαιτεί έλεγχο για το αν θα μπορέσει να συνεχιστεί. Σύμμαχος όμως αυτού είναι η «εισαγόμενη» κατανάλωση από τον τουρισμό, τα έσοδα του οποίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τα περσινά δεδομένα, γεγονός που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση τόσο στην αγοράστρια όσο και στα έσοδα του προϋπολογισμού.




(*4*)