ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το Taxisnet και το elenxis όπως το γνωρίζουμε αλλάζουν – ποιες είναι οι αλλαγές;



Φορολογικά νέα

Το Taxisnet και το elenxis όπως το γνωρίζουμε αλλάζουν – ποιες είναι οι αλλαγές;
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός αξίας 131 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των Taxis, Taxisnet και Elenxis – νέο ψηφιακό αρχείο για τους φορολογούμενους

28 Μαΐου 2024 – 07:34

Φωτογραφία 0 του Αλλαγή των ταξί και του elenxis όπως τα ξέραμε - Ποιες είναι οι αλλαγές;

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα taxis, (φορολογικό σύστημα), Taxisnet (εφαρμογές για πολίτες) και το πρόγραμμα ελέγχου ELENXIS εκσυγχρονίζονται, προσαρμόζονται στην εποχή και κάνουν ακόμα πιο… ψηφιακή ζωή και έλεγχο των φορολογουμένων.

Η Ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) προκήρυξε διαγωνισμό για το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Taxis, Taxisnet και Elenxis με προθεσμία υποβολής προσφορών έως τις 27 Ιουνίου. Το έργο θα κοστίσει 131,54 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και το ΕΣΠΑ.

Τα συστήματα εφορίας θα αντικατασταθούν με νέο Ολοκληρωμένο Φορολογικό Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο θα συνδυαστεί με τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της ΑΑΔΕ και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Το νέο Ολοκληρωμένο Φορολογικό Πληροφοριακό Σύστημα ΑΑΔΕ παρέχει πλήρη καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογουμένων με τη παραγωγή ψηφιακού αρχείου για κάθε φορολογούμενο, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των εργαλείων ελέγχου, την επέκταση και χρήση πληροφοριών και δεδομένων, {παρακολούθηση} της φορολογικής συμμόρφωσης, καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων. και την ανάπτυξη ιδεών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι λειτουργικοί χώροι που θα εκσυγχρονιστούν είναι:

• Φορολογικό μητρώο.

• Λογιστική.

• Δηλώσεις φορολογουμένων, Πιστοποιητικά/Εισπράξεις/Εκπτώσεις/Επιστροφές χρημάτων

• Εικόνα του φορολογούμενου.

• Στήριξης φορολογουμένων, γνωστοποιήσεις/ειδοποιήσεις, πιστοποιητικά

• Συμμόρφωση.

• {Διαχείριση} εργασιών και υποθέσεων.

• Στήριξης και επιτόπιοι έλεγχοι.

• Δίαυλος εγγραφής ηλεκτρονικών μέσων και διαλειτουργικότητας

• Κρίση κινδύνου.

• Διοικητική ενημέρωση και παραγωγή πολιτικών συμμόρφωσης.

• Μητρώο Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας.

Κατά την υλοποίηση του έργου τέθηκαν ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν:

• Επανασχεδιασμός των επιχειρηματικών διαδικασιών με απλοποίηση των οργανωτικών διαδικασιών, βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών και ταχύτερες συναλλαγές χωρίς χαρτί όπου είναι δυνατόν.

• Ενσωμάτωση και χρήση υφιστάμενων εφαρμογών και υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για βελτίωση της συμβατότητάς τους με την αρχιτεκτονική και τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν στο νέο φορολογικό σύστημα.

• Ανάπτυξη ιδεών νέων εφαρμογών και λειτουργιών που δεν περιλαμβάνονται στο έτοιμο προϊόν που θα προσφερθεί.

• Στρατηγική εφαρμογής και μεταφοράς δεδομένων σε συνδυασμό με παράλληλη λειτουργία υφιστάμενων συστημάτων μέχρι την τελική ενσωμάτωσή τους στο νέο σύστημα.

Στα νέα taxis, κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό αρχείο με πλήρες προφίλ εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, με σχέδια για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των εργαλείων ελέγχου, επέκταση και πληρέστερη χρήση πληροφοριών και δεδομένων, {παρακολούθηση} της φορολογικής συμμόρφωσης, καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων και ανάπτυξη ιδεών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το νέο Ολοκληρωμένο Φορολογικό Πληροφοριακό Σύστημα θα βασίζεται σε μια υβριδική επίλυση η οποία, κατά {περίπτωση}, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παράδοσης έτοιμης λύσης (Commercial Off the Shelf), μαζί με την αγοράστρια των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού, καθώς και στοχευμένων (μη τυπικών) υλοποιήσεων που προσαρμόζονται και προσαρμόζονται στις τρέχουσες απαιτήσεις της ΑΑΔΕ. Στην πράξη, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα εισάγουν τα δεδομένα τους μόνο μία φορά κατά τις συναλλαγές τους, με περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών της διαλειτουργικότητας σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις. Έτσι δεν χρειάζεται η εφορία, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα, να ζητούν δεύτερη φορά στοιχεία που έχει ήδη υποβάλει ο φορολογούμενος!