ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΑΣΕΠ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Διαθεματικό Συνέδριο του ΑΣΕΠ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, ολοκληρώθηκε με επιτυχίας το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 3ο Το διεπιστημονικό του συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Μπορεί ο δημόσιος τομέας να γίνει ελκυστικός εργοδότης; Προκλήσεις και προκαταλήψεις», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή του συνεδρίου μεταδόθηκε βίντεο καλωσόρισμα από τον Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκης Κεραμέωςενώ χαιρετισμούς απέστειλε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θράκης Μακεδονίας κ. Στάθης ΚωνσταντινίδηςΟ Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τσιζικώσταςεκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, Αντιδημάρχου Οικονομικών κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ. και πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος της ΚΔΕΟΔ κ. Βασίλειος Σκουρήςεκπρόσωπος του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη, Μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.κ. Μιχάλης Μήττας και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΤ κ.κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Συμμετείχε στο συνέδριο του ΑΣΕΠ που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Δρ. Ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, αναφερόμενος στους λόγους διοργάνωσης του συνεδρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του διευθυντικού προσωπικού εδώ και του τμήματός μας στο έργο του, συνεισφορά που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης μια συμβολική έκφραση σεβασμού για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τη Βόρεια Ελλάδα που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο, αποτελώντας το 35% των υποψηφίων από ολόκληρη τη χώρα. Και τέλος, είναι μια αναγνώριση της ανάγκης να κρατάμε επαφής, να είμαστε διαρκώς σε επαφής με την κοινωνία, να λαμβάνουμε τα μηνύματα και τους προβληματισμούς της, αλλά και να μεταφέρουμε τα δικά μας μηνύματα και τις δικές μας ανησυχίες». Ανέφερε επίσης ότι: «Το Συνέδριο συμπίπτει με το τέλος

30 χρόνια από την ψήφιση του νόμου Πεπόνη και το άνοιγμα του ΑΣΕΠ. Προσωπικά είμαι αυτής της άποψης και θεσμικά την τηρώ όσο μπορώ, να μην αντιμετωπίζω τέτοιες επετείους ως αφορμές για μεγάλα λόγια και γιορτές. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσετε την επέτειο ενός οργανισμού όπως το ΑΣΕΠ είναι να καταγράψετε τα θετικά του επιτεύγματα, να χαρτογραφήσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και να συζητήσετε πώς να ανταποκριθείτε σε αυτά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν αναλυτής πολιτικής και επικεφαλής μετασχηματισμού δημόσιων υπηρεσιών στον ΟΟΣΑ, Dónal Mulligan. που αναφέρθηκε στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της εργοδοτικής ταυτότητας, τις θετικές πλευρές της εργασίας στο δημόσιο τομέα, αλλά και τη σημασία της συλλογής ερευνητικών δεδομένων για την κατανόησης των αναγκών και των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Σε 1ο συνεδρία με συντονιστή η Mme Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Νομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. και ο διευθυντής του ΚΔΕΟΔ και οι εισηγητές τους κ.κ. Ιωάννης Κουκιάδηςομότιμος καθηγητής εργατικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Αθηνών, Μιχάλη Πικραμένο, Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπληρωτής καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. και ο Δρ. Jerzy DiellaΣύμβουλος ΑΣΕΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ποικίλες μορφές εργασίας και κυρίως διερευνήθηκε η έννοια της κοινωνίας ως σύγχρονου εργοδότη.

2 συνέβηο συνεδρία με συντονιστή τον κ. Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Α.Π.Θ. Σε αυτήν συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Σκιαδάςκαθηγητής Ευρωπαϊκού Μάνατζμεντ στη Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος ΤζήκαςΠρόεδρος της TEF-HELEXPO, Επιχειρηματίας και Δρ. Κωνσταντίνος ΣιασιάκοςΣύμβουλος ΑΣΕΠ που παρουσίασε μεταξύ άλλων: Η εργοδοτική ταυτότητα είναι η φήμη που έχει ο οργανισμός όσον αφορά την οργανωσιακή κουλτούρα, τη δίκαιη μεταχείριση, την αξιοκρατία και την {αξιοπιστία} στην {αξιολόγηση}, ενώ τονίζεται με παραδείγματα τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών και του προσανατολισμού προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μετά 3ο συνεδρία με συντονιστή τον κ. Κώστας Μπλάτκαδημοσιογράφος και συντάκτης και εισηγητές: κ. Βασίλειος ΚέφηΚαθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Μ. Ιφιγένεια Καμτσίδουκαθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και ο κ. Δημήτρης ΚιρμικίρογλουΟ Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών εστίασε στην ανάγκης μετάβασης σε νέα πρότυπα, όπως η απλοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών ως εργαλεία αποτελεσματικότητας και ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον κ. Δημήτρης Χορταριάς, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Συμπεριλαμβανομένου του κ. Γιώργος ΑσπρίδηςΚαθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ακαδημαϊκό ίδρυμα Θεσσαλίας κα Μ. Ευαγγελία ΛαχανούΣύμβουλος ΑΣΕΠ και πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, κα Μ. Έλενα Τσαλουχίδουσύμβουλος επιχειρήσεων για ανθρώπινο {δυναμικό}, πρώην γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, κ. Δημήτρης ΠανόπουλοςΑναλυτής Δεδομένων Αγοράς Εργασίας, Τμήμα Διαγνωστικού Μηχανισμού Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Επιχειρησιακός Συντονιστής της Εθνικής Πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE και Ph.D. Φαίη ΜακαντάσηΟ διευθυντής ερευνών στο diNEOSis συζήτησε εμπειρίες και καλές πρακτικές, αναζητώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της διμερούς σχέσης εργοδότη-εργαζομένου στη δημόσια διοίκηση. Ο Δρ. Παρουσίασε το Makandasi την έρευνά της ΓΕΙΑ Ελλάδα Για επικοινωνίας (2024), σύμφωνα με την οποία 90,9% ερωτηθέντες ηλικίας 28-43 ετών (δηλαδή το GEN Y-Millennials) απάντησαν ότι ασφάλεια και αντοχή στην απασχόληση είναι ο λόγος που θα επέλεγαν κρατική απασχόληση.

Παρόμοια ευρήματα παρουσίασε η κ. Μ. Νίνα Τρυφωνοπούλου, Ειδικός Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο μελέτης του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Δεδομένων Ανεξάρτητου Φορέα, από την οποία προκύπτει ότι οι υποψήφιοι προσδοκούν ικανοποιητικές αποδοχές, ασφάλεια εργασίας, ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θετική συνεργασίας και καλό εργασιακό περιβάλλον. , αλλά και τη χρήση των προσόντων τους.

Το συνέδριο έκλεισε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση και το ανθρώπινο {δυναμικό} όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να βάλουν ένα μεγάλο «στοίχημα»: στη παραγωγή ευνοϊκής δημόσιας εικόνας για α) προσέλκυση κατάλληλων υποψηφίων, β) παραγωγή κλίματος εργασιακής ικανοποίησης για όσους εργάζονται ήδη και γ) μείωση της απώλειας πολύτιμων στελεχών που, δυσαρεστημένοι, μετακομίζουν σε άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ή συνταξιοδοτούνται ενώ έχουν ακόμη την ευκαιρία να εργαστούν.

Το υλικό του συνεδρίου θα δημοσιευτεί σε χωριστό τόμο υπό την επιστημονικά επίβλεψη του Συμβούλου ΑΣΕΠ και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Γεωργίου Διέλλα.

Ήταν συνδιοργανωτές Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ΚΑΙ Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Στήριξαν την εκδήλωση Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ΚΑΙ Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Φρόντισαν για το οπτικό σκηνικό του συνεδρίου Εκδόσεις Σάκκουλη.

Η πλήρης βιντεοσκόπηση του συνεδρίου δημοσιεύτηκε στο κανάλι του ΑΣΕΠ στη καθοδήγηση: Youtube.