ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πανούσης (doValue): Περίπου 40 δισ. δάνεια έχουν εκδοθεί τα τελευταία 5 χρόνια

(*5*)Στην Ελλάδα, οι εξυπηρετητές διαχειρίζονται δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν 2,4 εκατ. δανειολήπτες

Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν χορηγηθεί δάνεια περίπου 40 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 800.000 δανειολήπτες, ενώ εκτιμάται ότι το 2024 θα έχουμε συμβόλαια άνω των 5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece και Πρόεδρος της. Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων και Δανείων (ΕΕΔΑΔΠ), ομιλώντας στο 5ο Συνέδριο NPL στην Ελλάδα.

Τράπεζες: Περιορισμός εκταμιεύσεων δανείων το 2024

Συζητώντας τα δάνεια που διαχειρίζονται οι εξυπηρετητές στην Ελλάδα, τόνισε ότι σήμερα ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε πάνω από 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Όσον αφορά τις συνολικές ανακτήσεις βάσει της ΕΣΔΑ, το 80% προέρχεται από συμφωνίες και συναινετικές λύσεις και μόνο το 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.

Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης, «βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να συνεχίσουμε με βιώσιμες λύσεις. Μόνο με μόνιμες λύσεις θα λυθεί το προβληματισμός τόσο για τη χώρα όσο και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να αποκατασταθεί η οικονομική ομαλότητα. Δεν είναι απλώς ένας στόχος. Αυτή είναι κοινή πρακτική και διέπει όλες τις δραστηριότητές μας. Μια χρήσιμη επίλυση αποκαθιστά υγιείς σχέσεις και παρέχει μια σταθερή ροή εισοδήματος.

Οι πλειστηριασμοί δεν ωφελούν κανέναν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue τόνισε ότι «η επιβολή είναι χρονοβόρα και συνεπάγεται υψηλό κοστούς – ΔΕΝ ωφελεί κανέναν όσον αφορά τη ρύθμιση».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε (1) δημοπρασία που διενεργείται, γίνονται τουλάχιστον είκοσι (20) επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το 83% των διακανονισμένων δανείων περιελάμβανε ελάφρυνση χρέους.

Ο κ. Πανούσης εστίασε και στο θέμα της επικοινωνίας με τους δανειολήπτες, τονίζοντας ότι «η συνεργασίας του δανειολήπτη είναι απαραίτητη για τη σύναψη και τη συνέχιση της σύμβασης. Η {συμμετοχή} του σε οποιεσδήποτε συζητήσεις διευθέτησης είναι επομένως εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επικοινωνίας με τους δανειολήπτες γίνεται δύσκολη αν σκεφτούμε ότι μόνο το 50% από αυτούς έχουν ενημερώσει τα στοιχεία τους στη βάση δεδομένων μας. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διευθέτηση του 50% των δανειοληπτών του χαρτοφυλακίου μας, καθώς παραμένουν «άγνωστοι» λόγω έλλειψης στοιχείων. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκης οι δανειολήπτες να κατανοήσουν τη σημασία της ενημέρωσης των προσωπικών τους στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνίας μαζί τους.

Πλατφόρμες και εξώδικος μηχανισμός

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η {εφαρμογή} ηλεκτρονικών συστημάτων πληροφορικής (πλατφόρμες) που δημιουργούν και λειτουργούν από τεχνικούς σέρβις, παρέχοντας στους οφειλέτες εξατομικευμένες και αναλυτικές πληροφορίες, όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης.

Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη {διαχείριση}, τη διαφάνεια και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των οφειλετών.

Ο κ. Πανούσης είπε συγκεκριμένα:

«Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε την ηλεκτρονική μας υποδομή χρησιμοποιώντας τεχνολογία (AI), η οποία θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την επικοινωνίας και την αλληλεπίδραση με τους ενδιαφερόμενους και με την {εφαρμογή} κάθε νέου μοντέλου που υιοθετούμε, να βελτιώνουμε τις δραστηριότητές μας προς όφελος τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων μας. να γίνουν πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί.

Συναλλαγές του 2024

Οι συναλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν δυναμικά το 2024. Συνολικά υπολογίζονται σε 13-14 δισ. εκ των οποίων τα 10 δισ. αφορούν συναλλαγές στην πρωτογενή αγοράστρια και 3-4 δισ. συναλλαγές στη δευτερογενή.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο doValue Greece, τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι το 2024, χάρη στις προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας σε άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα συνεχώς μεταβαλλόμενα και αυξανόμενες απαιτήσεις των καιρών».