Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα (25 Απριλίου – 30 Μαΐου) για να σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου δηλώσεων Ε1 στην πλατφόρμα myAADE. Και τα υπόλοιπα 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν λιγότερους από 2 μήνες για να υποβάλουν αιτήσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους που έχουν μόνο έναν μήνα για να υποβάλουν την αρχική τους δήλωση Ε1. Κι αυτό γιατί «βρέχει και χιονίζει», η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα τη φορολογική της δήλωση στις 2 Ιουλίου εάν δεν την υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι την 1η Ιουλίου.
Μπορεί πολλοί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για όλα τα νοικοκυριά (ιδιώτες) λήγει στις 30 Ιουνίου, αλλά προς διευκόλυνσή τους, στις 2 Ιουλίου, η εφορία θα «όπως στο» αυτόματα. η προσυμπληρωμένη δήλωση για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη.
Τελικά, ωστόσο, η προθεσμία παρατάθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών «ξέχασε» να παρατείνει την προθεσμία της 2ας Ιουλίου για τα άτομα που επιλέχθηκαν για αυτόματη υποβολή αιτήσεων.
Ως {αποτέλεσμα}, αντί για μια γενική προθεσμία που περνά πρώτα για όλους και την επόμενη μέρα θα «διασωθούν» όσοι από τα 1,3 εκατομμύρια «επιλεγμένα» δεν έχουν υποβάλει αίτηση, θα πρέπει τελικά να πιεστούν να υποβάλουν αίτηση νωρίτερα από όλους. την εναρκτήρια τους δήλωση!
Τι θα γίνει στην πράξη από τις 2 Ιουλίου; Ότι, ενώ όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνο τροποποιημένη δήλωση για να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που μπορεί να υπήρχαν σε μια προσυμπληρωμένη δήλωση που υποβλήθηκε». σπίτι» από την εφορία, που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει διορθώσει.
Καθώς πρόκειται για ένα μέτρο για πρώτη φορά, ορισμένοι μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι η προθεσμία της 1ης Ιουλίου έχει παρέλθει και πρέπει να υποβάλουν μια τροπολογία αντί για μια αρχική δήλωση. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να ελέγξουν την παραπομπή και τη δήλωση που βρίσκουν στο ταξί ότι τους έχουν σταλεί, χωρίς καν να ασχολούνται με τη δική τους παραπομπή. Και τέλος, να μάθουν πώς να συντάσσουν εκθέσεις προσαρμογής εάν δεν έχουν λογιστή και δεν έχουν υποβάλει ποτέ προσαρμογής στο παρελθόν.
Ποιο θα είναι –ίσως– το {κέρδος} αυτών των φορολογουμένων σε σχέσης με τους υπόλοιπους; Ότι ενώ όσοι καθυστερήσουν και υποβάλουν «προδήλωση» Ε1 μετά τις 26 Ιουλίου θα τιμωρηθούν με «πρόστιμο» για εκπρόθεσμη κατάθεση, όσοι μπορούν να υποβάλουν «τροποποιητική» δήλωση μετά τις 26 Ιουλίου δεν θα επιβληθούν «πρόστιμο» τιμωρείται με πρόστιμο, εφόσον δεν προκύψει ότι πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ποσού άνω των 100 ευρώ σε σχέσης με αυτό που προέκυψε από τη φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε αυτόματα στις 2 Ιουλίου.
Σε {περίπτωση} εκπρόθεσμης υποβολής προκαταρκτικής δήλωσης (μετά τις 27 Ιουλίου, εάν οι λογιστές δεν έδωσαν παράταση) ή διορθωτικής δήλωσης (μετά την 27η Ιουλίου και εάν στο πρωτότυπο προκύπτει πρόσθετος φόρος άνω των 100 ευρώ), θα επιφέρει πρόστιμο από 100 ευρώ έως 500 ευρώ και προσαύξηση ύψους 0,73% του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία, από τα 1.080.363 εκκαθαρισμένα Ε1, οι μισές δηλώσεις τελειώνουν με μηδέν, 1 στις 5 χορηγεί πίστωση (21,9%) και λαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 315 ευρώ επιστροφή φόρου, ενώ 1 στις 4 χρεώνει ( ποσοστό 26,9%) 7%) και υποχρεούνται να καταβάλουν πρόσθετο φόρο 1.030 ευρώ περίπου κατά κεφαλή.