Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
«Για να καλυφθεί το αναπτυξιακό χάσμα, οι λιγότερο προνομιούχες περιφέρειες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ιδεών της γνώσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης μέσω συνεργειών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και μέσω της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».
Αυτό σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη ιδεών και Δημιουργικότητα: Νέες Διαστάσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. .
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζής, όπως γράφει η σημερινή ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας, επεσήμανε ότι η αειφόρος ανάπτυξη ιδεών τα τελευταία χρόνια αποτελεί θέμα πολιτικής προτεραιότητας όχι μόνο σε εθνικό ή διεθνές {επίπεδο}. , αλλά και για τους φορείς λήψης αποφάσεων περιφερειακής πολιτικής, πρόσθεσε ότι ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην περιφερειακή ανάπτυξη ιδεών είναι ιδιαίτερα σημαντικότητα.
Τόνισε ότι ένα κοινό περιφερειακό όραμα πρέπει να βασίζεται σε ανάλυση κειμένου των δυνατών και αδύναμων σημείων της περιοχής και ότι η κύρια πρόκληση για την περιφερειακή πολιτική καινοτομίας είναι η παροχή ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική ανάπτυξη ιδεών προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ο κ. Κυριαζής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκης σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις, ως βασικό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τον οποίο κάθε περιφέρεια υποχρεούται να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια ειδική στρατηγική Καινοτομίας και Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι επιδιώκοντας τη συγχώνευση αυτή, η ΓΕΚ έχει παράσχει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες, άλλαξε το νομικό πλαίσιο για να διευκολύνει τη παραγωγή και λειτουργία spin-off εταιρειών και έχει ήδη δημοσιευτεί δεύτερη ανακοίνωση για Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας. Το επόμενο βήμα, σημείωσε, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι η πλατφόρμα «Elevate Greece», όπου έχουν εγγραφεί και πιστοποιηθεί περίπου 800 νεοφυείς επιχειρήσεις. Η παραγωγή του “Elevate Greece” θα ενισχύσει περαιτέρω, όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζής, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη δικτύωσή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αναφέρθηκε επίσης στη νέα προκήρυξη της εκστρατείας «Έρευνας – Δημιουργικότητα» αξίας 300 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ του ερευνητικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες το 80% Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν μεταξύ των περιφερειών, με την προϋπόθεση ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών και την κοινωνική ευημερία. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη ετοιμάζεται ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, όπως η «Έρευνας-Δημιουργικότητα», μόνο για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ΓΕΚ διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 900 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, 480 εκατ. ευρώ από ΤΑΑ, εκ των οποίων περίπου 270 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανάπτυξη ιδεών Ερευνητικών Κέντρων για τη βελτίωση επιστημονικά ερευνητική υποδομή, εξοπλισμός και εργαστήρια, θα αποτελέσουν δέλεαρ προσέλκυσης επιστημόνων από το εξωτερικό και θα συμβάλουν στην αναστροφή της διαρροής εγκεφάλων. Πρόσθεσε επίσης ότι 200 εκατ. ευρώ από το Just Transition for Delignitization οδηγούν σε σχετικά ερευνητικά έργα.
Τέλος, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ως χώρα χωρίς βαριά βιομηχανία, πρέπει να επενδύσει στην έρευνας, την δημιουργικότητα και το ανθρώπινο {δυναμικό} της για να γίνει ερευνητικός πόλος διεθνούς έλξης, ενώ στο πλαίσιο της 25ης επετείου από την ίδρυση του Ινστιτούτου Η Industrial Systems (INVIS ), συνεχάρη τη διοίκηση και όλο το διοικητικό της προσωπικό για τη συμβολή τους στην περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη ιδεών μέσω της προώθησης και εφαρμογής των τεχνολογιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.