Διότι κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη ως προς την επιχειρηματική πολυπλοκότητα
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να προσελκύσει επενδύσεις. Τα ευνοϊκά δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (ο ρυθμός της οποίας ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) δίνουν και παίρνουν, ενώ στην ΕΕ δεν υστερούν πολύ οι ζητωκραυγές για τη χώρα μας στην ΕΕ.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να κουβαλά στους ώμους της τις παθολογίες του παρελθόντος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών TMF Group, η οποία δημοσιεύει τη μελέτη για τον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας (GBCI) εδώ και περίπου μια δεκαετία, φέτος η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον δείκτη, μετά από ανοδική πορεία από το 2021 έως το παρών, που της έδωσε τις θέσεις 11, 6 και 2 στην κορυφή. Ο δείκτης μετρά την ευκολία με την οποία ξένες εταιρείες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μια δεδομένη χώρα.
Χατζηδάκης: 11 μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων – Δεν γίναμε παράδεισος
«Οι πολύπλοκες χώρες στις οποίες μπορεί κανείς να κάνει επιχειρήσεις είναι συχνά από τις πιο ελκυστικές, είτε πρόκειται για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, εργαζομένους ή
Καταναλωτές. Το μήνυμά μας από τη σύγκριση της πολυπλοκότητας αυτών των δικαιοδοσιών δεν είναι να αποτρέψουμε τις επενδύσεις, αλλά απλώς να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτικές εταιρείες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κανόνες και τις απαιτήσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα», δήλωσε ο Mark Weil, Διευθύνων Σύμβουλος της TMF, σχετικά με την έρευνας του 2023. .
Ας σημειωθεί βέβαια ότι η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Economist Intelligence, στην οποία η χώρα μας πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες κατατάσσονται ψηλά στον δείκτη πολυπλοκότητας και η «δεκάδα» περιλαμβάνει: Γαλλία και Κίνα.
Γιατί έβαλε πρώτη την Ελλάδα;
Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε φέτος ως η πιο σύνθετη χώρα όσον αφορά την ανάπτυξη ιδεών των επιχειρήσεων, σημειώνει η TMF. Ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται μια πολύπλοκη χώρα, ειδικά στους τομείς της λογιστικής και της φορολογίας, το 2024 οι διαδικασίες που σχετίζονται με τους τομείς του HR και της μισθοδοσίας έχουν γίνει πιο περίπλοκες.
Η πολυπλοκότητα του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος οφείλεται σε πολλούς βασικούς παράγοντες. Πρώτον, λέει, είναι απαραίτητο να συμμορφωθούν με πολλές πτυχές της νομοθεσίας. Οι ειδικοί του Ομίλου TMF στην Ελλάδα έχουν εντοπίσει έως και 31 αποφάσεις και μία νέα νομοθεσία την εβδομάδα με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες. Ταυτόχρονα, αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες, η ψηφιοποίηση έχει προσθέσει ένα επιπλέον {επίπεδο} πολυπλοκότητας.
Ως παραδείγματα, αναφέρει τα MyData, ηλεκτρονικά βιβλία επιχειρήσεων που απαιτούν πολλούς νέους όρους σε όλες τις πλατφόρμες. Η περιορισμένη γνώση αυτών των πολυπλοκοτήτων μπορεί συχνά να αναγκάσει τους ξένους επενδυτές να αναζητήσουν εξωτερικούς συμβούλους, γεγονός που αυξάνει επίσης το επενδυτικό κοστούς. Οι προκλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις, αλλά μακροπρόθεσμα, η TMF αναμένει ότι η ψηφιοποίηση θα απλοποιήσει τις λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου.
«Νομίζω ότι το 2024 θα είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη πολυπλοκότητας και συμμόρφωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες τοπικές μικρομεσαίες λογιστικές εταιρείες δεν πίστεψαν ποτέ ότι αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονταν ή ότι οι αρχές θα έκαναν τέτοιες υποχρεωτικές αλλαγές. Γι’ αυτό τώρα παλεύουν με τεράστιες καθυστερήσεις», αναφέρουν οι ειδικοί του Ομίλου TMF στην Ελλάδα.
Τι μετράει η δοκιμή TMF;
Το GBCI 2024 βασίζεται σε 292 δείκτες που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρέχει μια ανάλυση κειμένου των παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή μιας παγκόσμιας κατάταξης 79 δικαιοδοσιών με βάση την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος.
Η ανάλυσή της εντοπίζει βασικές τάσεις στον αντίκτυπο της επιχειρηματικής πολυπλοκότητας σε τρεις βασικούς τομείς της επιχειρηματικής διαχείρισης:
- Λογιστικά και φορολογικά,
- {Διαχείριση} παγκόσμιων οντοτήτων,
- HR και μισθοδοσία.