Ο αριθμός των ανέργων ήταν 574.130, σημειώνοντας αύξηση 17,5% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 4,3%.
Στο 12,1% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.173.424 άτομα, που σημαίνει μείωση κατά 0,2% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 1,8% σε σχέσης με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 574.130, που σημαίνει αύξηση 17,5% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και 4,3% σε σχέσης με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 12,1%. Το ποσοστό ανεργίας το προηγούμενο τρίμηνο (Δ’ 2023) ήταν 10,5%, και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Α’ 2023) ήταν 11,8%.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Απρίλιο
Ο αριθμός των ατόμων που δεν βρίσκονται στην αγοράστρια εργασίας ή «άτομα εκτός εργατικού δυναμικού», δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται ή αναζητούν απασχόληση, είναι συνολικά 4.278.162 άτομα. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 75 ετών που δεν εργάζονταν ανήλθε σε 3.049.185. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σχέσης με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις γυναίκες, στα άτομα έως 24 ετών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως και πολλές τάξεις του δημοτικού σχολείου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού εντοπίζεται στους άνδρες, άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην περιφέρεια Αττικής, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση και σε άτομα με ξένη υπηκοότητα.
Αιτίες ανεργίας
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνεργοι σταματούν να εργάζονται είναι είτε οι σύντομες ώρες εργασίας και η απόλυση (35,9%) είτε η απόλυση (14,5%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 22,9%.
Το ποσοστό των ανέργων που αναζητούν απασχόληση για ένα χρόνο ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι) είναι 52,0%. Οι περισσότεροι άνεργοι έχουν δευτεροβάθμια κατάρτιση (60,2%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) είναι 21,4%, ενώ το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επιδόματα ή βοήθημα από τον ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).
είναι 15,6%.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το χαμηλότερο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ωρες εργασίας
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 50,0% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα που ερευνήθηκε, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (17,5%) ισχυρίζεται ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των εργαζομένων (77,8%) υποστηρίζει ότι εργάζονταν κανονικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το 6,4% των εργαζομένων λέει ότι θα ήθελε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 3,0% είναι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερο και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες και το 1,3% έχει περισσότερες από μία θέσεις εργασίας .
Επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων εργάζεται ως μισθωτός (68,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό (20,6%).
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι 7,9%, που σημαίνει αύξηση 3,9% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 4,9% σε σχέσης με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται προσωρινά είναι 8,2%, σημειώνοντας μείωση 23,5% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και 12,0% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων είναι αυτά που απασχολούνται στις υπηρεσίες και τις πωλήσεις (22,2%) και οι ειδικοί (22,1%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (4,5%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στους ανειδίκευτους εργάτες, στους λάτρεις των DIY και στους μικρούς επαγγελματίες (-5,6%).
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (6,9%), ενώ η μείωση αφορά κυρίως ανειδίκευτους, χειρώνακτες και ανήλικους ειδικούς (-8,7%) και τεχνικούς και ειδικούς σε συναφή επαγγέλματα (- 4,6%).