ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: 3 στους 4 φορολογούμενους εξακολουθούν να αγνοούνται



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Φορολογικές δηλώσεις 2024: 3 στους 4 φορολογούμενους εξακολουθούν να αγνοούνται
Η προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου. Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δηλώσεις και ποιες δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα

9 Ιουνίου 2024 – 08:00

(*3*)

Οι φορολογούμενοι είναι μάλλον απρόθυμοι να υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις για το 2023, καθώς η προθεσμία απέχει περίπου 50 ημέρες.

Ο ρυθμός, όπως κάθε χρόνο, δεν φαίνεται να είναι επιθυμητός, οπότε στο τέλος της προθεσμίας θα υπάρχει κόσμος και όλα τα πρακτορεία θα επιμείνουν στην παράταση της προθεσμίας, δίνοντας κάποιες δικαιολογίες.

Όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, 3 στους 4 φορολογούμενους μάλλον αδιαφορούν πλέον για αυτή τη διαδικασία και μένουν μακριά από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ο όγκος των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να εκτοξευθεί στις 2 Ιουλίου 2024, όταν η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα προσυμπληρωμένες δηλώσεις για περίπου 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, εάν αυτοί οι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν νωρίτερα τις δηλώσεις τους.

Η προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι η 26η Ιουλίου 2024 και όπως σημειώνει σε νεότερο οδηγό η ΑΑΔΕ, διευκρινίζεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση εφόσον η φορολογική του κατοικία βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει φτάσει στο ηλικίας 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον λαμβάνει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Ποιος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση;

Η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης, καθώς και τις φορολογικές απαλλαγές. Σε κάθε {περίπτωση} παρακράτησης φόρου, ακόμη και σε {περίπτωση} εισοδήματος που φορολογείται αυτοτελώς ή χωριστά, περιλαμβάνεται και ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε κατά {περίπτωση}.

Να δούμε ποιος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση.

Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ενήλικος, εξαρτώμενο μέλος ή όχι, όταν λαμβάνει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, από ελληνική ή ξένη πηγή, για το σύνολο του εισοδήματός του, που φορολογείται με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλάσσεται. Αν οι σύζυγοι υποβάλουν κοινή δήλωση, υπεύθυνος για τη δήλωση των εισοδημάτων της συζύγου είναι και ο σύζυγος.

Σε ανήλικο, αποκλειστικά λόγω εισοδήματος από προσωπική (κερδισμένη) απασχόληση ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Το υπόλοιπο εισόδημά του προστίθεται στο εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια.

Μετέφερε τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και επιλέγει εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που αποκτά στο εξωτερικό.

Ενήλικος που εισπράττει εισόδημα, πραγματικό ή λογιζόμενο, από ελληνική πηγή, το οποίο με οποιονδήποτε τρόπο φορολογείται ή απαλλάσσεται

Ανήλικο μόνο σε {περίπτωση} εισοδήματος από την Ελλάδα από προσωπική απασχόληση (για μισθούς) ή από σύνταξη μετά το θάνατο του πατέρα ή της μητέρας (στο εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια προστίθεται και άλλο εισόδημα από την Ελλάδα).

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης εξαιρούνται άτομα που δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, με βασικότερη κατηγορία τους νέους άνω των 18 ετών και δεν πέτυχαν εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά το προηγούμενο έτος. .

Σε {περίπτωση} εισοδήματος που αποκτάται στο εξωτερικό και υπόκειται σε εναλλακτική φορολογία, δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης.

Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μόνο εάν λαμβάνουν πραγματικό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. σε κλίμακα ή ανεξάρτητα) ή απαλλάσσεται από πηγές στην Ελλάδα. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ενήλικος (μόνο) όταν αποκτά πραγματικό εισόδημα που με οποιονδήποτε τρόπο φορολογείται ή απαλλάσσεται από πηγές στην Ελλάδα.

Ανήλικος, μόνο σε {περίπτωση} εισοδήματος από ελληνική πηγή από προσωπική (κερδισμένη) απασχόληση ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας. Το υπόλοιπο εισόδημά του (από την Ελλάδα) προστίθεται στο εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια.

Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση εάν αποκτά εισόδημα μόνο από τόκους κρατικών ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολόγων.

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση του εισοδήματός τους, εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης βρίσκονται σε γάμο στον οποίο οι ισχύοντες φόροι, τέλη και εισφορές υπολογίζονται χωριστά σύμφωνα με το άρθ. το εισόδημα κάθε συζύγου. Ο σύζυγος υποχρεούται επίσης να υποβάλει δήλωση εισοδήματος της συζύγου του.

Κοινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν και άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ενημερώσουν με δήλωση μεταβολής το αρμόδιο για τα φορολογικά στοιχεία της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αποδοχή της δήλωσης. Σε αυτή την {περίπτωση}, αντιμετωπίζονται φορολογικά ίδια με τα παντρεμένα ζευγάρια. Το μέρος του συμφώνου συμβίωσης που κρίνεται υπόχρεο ευθύνεται και για τα εισοδήματα του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις:

Νοείται ότι τουλάχιστον ένας εκ των συζύγων έχει υποβάλει αμετάκλητη δήλωση – γνωστοποίηση επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης, σε ειδική ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.aade.gr έως τις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Αν κατά την υποβολή της δήλωσης διεκόπη ο έγγαμος βίος ή λύθηκε το σύμφωνο συμβίωσης. Σε {περίπτωση} λύσης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη του συμφώνου συμβίωσης είναι σε πτώχευση ή έχει τεθεί υπό δικαστική κηδεμονία.




(*4*)