Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
(*25*)
Τα μη βασικά τραπεζικά ιδρύματα (NSI) αντιπροσώπευαν το υψηλότερο ποσοστό κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2023 από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το υψηλότερο πρόστιμο 6,825 εκατ. ευρώ να επιβλήθηκε σε σημαντικό ίδρυμα, ενώ ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης εξυπηρέτησαν σκοπό, σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε από το Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Επιβολής Κυρώσεων του SSM, το οποίο παρέχει συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία.
«Τα στοιχεία των επίσημων διαδικασιών που βρίσκονται σε προοδευτικότητα στα τέλη του 2023 υποδηλώνουν ότι η διακυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις κυρώσεις του SSM. Αυτή παραμένει επίσης μία από τις εποπτικές προτεραιότητες του SSM για την περίοδο 2024-2026». Οπως αναφερεται.
Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
Ενώ ο συνολικός αριθμός των διεξαγόμενων διαδικασιών μειώθηκε σε σύγκριση με το 2022, ο συνολικός αριθμός των επιβληθέντων κυρώσεων αυξήθηκε ελαφρά. Μέχρι το τέλος του έτους επιβλήθηκαν συνολικά 168 διοικητικές κυρώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις αντιπροσώπευαν το 53% αυτών και τα πρόστιμα ανήλθαν σε περίπου 25.095 εκατ. ευρώ. Το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε σε σημαντικό ίδρυμα (SI) ανήλθε σε 6,825 εκατ. ευρώ. 0,23 εκατ. ευρώ για νομικό πρόσωπο εκτός από σημαντικά ή μη σημαντικά ιδρύματα (SI ή LSI) και 0,07 εκατ. ευρώ για φυσικό πρόσωπο. Το υπόλοιπο 47% των ποινών ήταν μη χρηματικές.
Οι δραστηριότητες επιβολής κυρώσεων αφορούσαν κυρίως τα LSI (μη βασικά ιδρύματα), τα οποία αντιπροσώπευαν το 62% όλων των διαδικασιών που διεξήχθησαν και το 77% όλων των διοικητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Αυτό ήταν συνεπές με την αναλογία LSI προς SI στο πλαίσιο του SSM, με τα LSI να αντιπροσωπεύουν το 69% όλων των εποπτευόμενων οντοτήτων.
Οι κυρώσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα αντιπροσώπευαν το 30% του συνόλου των διαδικασιών που διεξήχθησαν και το 14% όλων των διοικητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν.
Από τις 227 επίσημες διαδικασίες κυρώσεων που ολοκληρώθηκαν το 2023, οι 188 (83%) κατέληξαν σε συνολικά 168 διοικητικές κυρώσεις (89 χρηματικές και 79 μη χρηματικές).
Οι περισσότερες διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν για παραβάσεις που σχετίζονται με την εσωτερική {διαχείριση} (37%), την υποβολή εκθέσεων (27%), τα μεγάλα ανοίγματα (23%) και άλλες κυρώσεις με πολύ μικρότερο μερίδιο (ίδια κεφάλαια (4%), αποκάλυψη δημοσίων πληροφοριών (3 %), ανάκαμψη (2%), κεφαλαιακές απαιτήσεις (1%), ειδικές μετοχές (1%), ρευστότητα (<1%), μόχλευση (<1%) και «Λοιπά» (<1%).
Στον τομέα της εσωτερικής διαχείρισης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την επιβολή ποινής που αφορούσε κυρίως τη {διαχείριση} κινδύνων και τον εσωτερικό έλεγχο.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, από τις 168 διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2023 για παραβάσεις προληπτικών απαιτήσεων, οι 89 (53%) ήταν χρηματικού χαρακτήρα, με το συνολικό ποσό των κυρώσεων να ανέρχεται σε περίπου 25.095 εκατ. ευρώ. Οι ΕΑΑ που συμμετείχαν στον SSM επέβαλαν επτά οικονομικές κυρώσεις σε διαδικασίες που κινήθηκαν κατόπιν αιτήματος της ΕΚΤ.
Η υψηλότερη ποινή ήταν 6,825 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε σε σημαντικό ίδρυμα (SI) I. Για άλλες κατηγορίες προσώπων, οι υψηλότερες ποινές ήταν: 1,5 εκατ. ευρώ για ένα λιγότερο σημαντικό ίδρυμα. 0,23 εκατ. ευρώ στην {περίπτωση} νομικής οντότητας άλλης από την SI ή την LSI. και 0,07 εκατ. ευρώ για φυσικό πρόσωπο.
Πάνω από τα δύο τρίτα όλων των οικονομικών κυρώσεων επιβλήθηκαν για παραβάσεις στους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης (46%) και της αναφοράς (23%).
Εκτός από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν επίσης 79 μη χρηματικές κυρώσεις (που αντιπροσωπεύουν το 47% όλων των διοικητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Από τις κυρώσεις, οι 70 περιλαμβάνουν δημόσιες δηλώσεις – που συνήθως επιβάλλονται σε συνδυασμό με χρηματική ποινή – διαταγή παύσης και παύσης , προσωρινή απαγόρευση εργασίας σε πιστωτικά ιδρύματα και άλλες 7 κυρώσεις, κυρίως γραπτές προειδοποιήσεις.