Εξαφανίστηκαν για περισσότερους από 12 μήνες και οι νέες πλατφόρμες πληροφόρησης οφειλετών επίσης δεν παραλήφθηκαν
Χωρίς καμία επικοινωνίας με τις εταιρείες διαχείρισης για πάνω από 12 μήνες, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 30-40 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σχεδόν το 50% των δανειοληπτών με χρέη που κινδυνεύουν από θεραπεία ή πλειστηριασμό. Το προβληματισμός αυτό, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των υπηρεσιών, είναι σήμερα ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιτάχυνση του ρυθμού της αναδιάρθρωσης του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Αριθμοί τηλεφώνου και e-mail
«Καλούμε τηλέφωνα που δεν λειτουργούν ή των οποίων οι χρήστες έχουν μπλοκάρει τους αριθμούς μας, στέλνουμε e-mail που μερικές φορές επιστρέφουν επειδή έχουν ακυρωθεί ή δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση, και το ίδιο συμβαίνει με την παραδοσιακή αλληλογραφία», προστέθηκε. παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι.
Δάνεια: 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες που συνήψαν οι υπηρεσίες υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο του 2024
Πώληση ακινήτων
Όπως εξηγούν, «στόχος αυτών των προσπαθειών είναι να συζητηθούν εναλλακτικές επιλογές για τη ρύθμιση των επιμέρους ανοιγμάτων. Εφόσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκαζόμαστε να προβούμε στις ακόλουθες νομικές ενέργειες, οι οποίες τελικά οδηγούν στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Εκτιμούν ότι «οι περισσότεροι αγνοούμενοι απλώς κρύβονται για να καθυστερήσουν τη ρύθμιση των χρεών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις μάθουν για τη διαδικασία της δημοπρασίας, εμφανίζονται και αναζητούν τρόπους να τη σταματήσουν».
Πλατφόρμες
Ταυτόχρονα, οι πλατφόρμες ενημέρωσης δανειοληπτών που δημιουργούνται από εταιρείες δανεισμού και διαχείρισης πιστώσεων, όπως ορίζει η νέα νομοθεσία, δεν συλλέγονται δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο 2,4 εκατομμυρίων οφειλετών, μόλις 15.000 είχαν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, δηλαδή λιγότερο από 1%.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ανώτερος διευθυντής του κλάδου, «αν έμπαιναν σε νέες πλατφόρμες, τα στοιχεία επικοινωνίας τους θα ενημερωνόντουσαν άμεσα και θα ήταν πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε μαζί τους».
Ανίχνευση
Για τον λόγο αυτό ζητά τη βοήθεια της πολιτείας για τον εντοπισμό τους, γιατί κατά τα άλλα οι αναγκαστικές εκτελέσεις είναι μονόδρομος. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε; «Είτε με κάποιο τρόπο θα καταστήσουμε υποχρεωτική την εγγραφή στις πλατφόρμες μας, είτε θα μας παρασχεθούν ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας που αποθηκεύονται από την ΑΑΔΕ», λέει πηγή από μεγάλο ιστότοπο.
Όπως σημειώνει, «μόνο έτσι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εφαρμογής μόνιμων ρυθμίσεων πριν αρχίσουμε το κυνήγι των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί όχι μόνο τους δανειολήπτες, αλλά και τους διαχειριστές που θέλουν να δημιουργήσουν ταμειακές ροές μέσω της αναδιάρθρωσης. Από την άλλη πλευρά, οι πλειστηριασμοί δεν είναι μόνο χρονοβόροι για εμάς, αλλά και ακριβοί».
Ο δρόμος προς τη θεραπεία
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία διαχείρισης, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν διακανονιστεί συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ, τόσο σε δάνεια σε τραπεζικούς ισολογισμούς όσο και σε ανοίγματα που πωλήθηκαν ή τιτλοποιήθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής η αναλογία πλειστηριασμών και ρυθμίσεων είναι 1 προς 20. Το 2023 το ποσό της αναδιάρθρωσης έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα εκτελεστούν συμβόλαια άνω των 5 δισ. ευρώ με δανειολήπτες.
Φυσικά, η αρχική ρύθμιση δεν αρκεί για να λύσει το προβληματισμός. Αυτό πρέπει να δηλωθεί. Η προηγούμενη εμπειρίας δείχνει ότι περίπου 1 στις 3 λύσεις εγκαταλείπονται από τον οφειλέτη μετά από λίγα μόλις τρίμηνα. Ωστόσο, για την επαναταξινόμηση του δανείου ως πράσινου απαιτούνται 3 συνεχόμενα έτη τακτικής αποπληρωμής.
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ