«Κασάντρα» ακρίβειας και «ταμπού» ΦΠΑ.
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η αγοράστρια αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή δήλωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Μαΐου. Ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι τεράστια επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αρκετοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι μετά από μια μακρά περίοδο «υψηλής πτήσης» θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της πληθωριστικής πίεσης.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% ήταν η ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.
Υποστηρίζουν ότι οι τιμές βασικών παραγόντων κόστους, όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες – με ορισμένες εξαιρέσεις όπως το κακάο – παρουσιάζουν σαφή σημάδια ομαλοποίησης σε πιο κανονικά επίπεδα, επιτρέποντας στις εταιρείες να αποφύγουν έναν ακόμη γύρο αυξήσεων τιμών.
Αναφέρονται μάλιστα σε πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,3% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο, καθώς και στην πρόσφατη έρευνας του ΙΕΛΚΑ, που δείχνει ότι «για πρώτη φορά οι τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο μειώθηκε κατά -1,25% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Κάτι που έσπευσε να χαιρετίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ουσιαστικά αποδίδουν, καθώς η Ελλάδα έχει σήμερα τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «ο αγώνας για την ακρίβεια σύλληψης συνεχίζεται».
Το «φρένο» των ανατιμήσεων…
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς μας κάνουν απαισιόδοξους όταν πρόκειται για μεγάλη πτώση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου METRO και προέδρου της ΕΣΕ (Ένωση Ελληνικών Υπεραγορών), Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος πρόσφατα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι υψηλές.
«Μόλις επιτέλους σταμάτησαν οι αυξήσεις των τιμών», είπε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας με μια μάλλον δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι τιμές για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων δεν θα πέσουν ποτέ από τα σημερινά τους επίπεδα γιατί, όπως εξήγησε, πολλά κόστη είχαν αυξηθεί πέρα από τις πρώτες ύλες, π.χ. ως μισθολογικό κοστούς, ανακαινίσεις ή κατασκευή νέων καταστημάτων και ενοίκια.
…αλλά μακροχρόνια ακρίβεια
Ανάλογη κρίση εξέφρασε λίγες μέρες νωρίτερα από το βήμα η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με τον Νίκο Βετ, στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, καθώς και λόγω της αύξησης της ζήτησης σε σχέσης με την προσφοράς.
«Η προσφοράς αυξάνεται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα και το κύριο βάρος είναι το κοστούς – επίσης αυτό που προκύπτει από την προσαρμογής στην οικολογική μετάβαση. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων δεν θα αποκλιμακωθούν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσουμε γιατί η ζήτηση θα αυξηθεί περισσότερο από την προσφοράς», σημείωσε.
Άρση μέτρων και μείωση ΦΠΑ
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και του οργανωμένου λιανικού εμπορίου πιέζουν για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως το ανώτατο όριο του περιθωρίου μικτού κέρδους και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα.
Πρόκειται για δύο παράγοντες που – όπως λένε – αναστέλλουν την πτώση του πληθωρισμού. Τα πρώτα, λένε, έχουν αρχίσει να αποτρέπουν τον υγιή ανταγωνισμό και να υπονομεύουν τις προσπάθειες των εταιρειών να επωφεληθούν από πρόσθετα οφέλη και εκπτώσεις, ενώ ο υψηλός ΦΠΑ διατηρεί την ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων και ακόμη και μια προσωρινή αποκλιμάκωση θα βοηθούσε στη σημαντική μείωση των τιμών.
Από την άλλη, η κυβέρνηση απορρίπτει ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι εκτός από απειλή για τη δημόσια οικονομία, θα αποδειχθεί και αναποτελεσματική. Επιπλέον, κορυφαίοι υπουργοί κατηγόρησαν ευθέως τους επιχειρηματίες ότι κρύβουν τη διαφορά στις τσέπες τους, αδιαφορώντας για την ανακούφιση της ακρίβειας στα νοικοκυριά.