Τι λένε τα στοιχεία για την προοδευτικότητα των τιμών στην ελληνική οικονομία τον περασμένο μήνα;
Ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024 ήταν 2,4% από 3,1% τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας μια τάση επιβράδυνσης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός των τροφίμων «έπεσε» στο 3,1% (από 5,4% τον Απρίλιο).
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,3% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο, καθώς και η πρόσφατη έρευνας του ΙΕΛΚΑ, που δείχνουν ότι «για πρώτη φορά, οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ στην Ο Μάιος μειώθηκε κατά -1,25% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Κάτι που έσπευσε να χαιρετίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ουσιαστικά αποδίδουν, καθώς η Ελλάδα έχει σήμερα τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «ο αγώνας για την ακρίβεια σύλληψης συνεχίζεται».
Ακρίβεια: Γιατί οι τιμές δεν θα πέσουν – «Στοιχηματισμός» στον πληθωρισμό
Η σύγκριση του γενικού ΔΤΚ για τον μήνα Μάιο 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη Μαΐου 2023 παρουσιάζει αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την αύξηση 2,8% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022.
Ο γενικός δείκτης ΔΤΚ τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 παρουσίασε μείωση 0,3% σε σύγκριση με την αύξηση 0,4% που σημειώθηκε στην ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ για το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2023 – Μαΐου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη για το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2022 – Μάιος 2023 παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι αύξησης 7,8% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μάιος 2023 με δώδεκα μήνες: Ιούνιος 2021 – Μάιος 2022.
Σύγκριση Μαΐου 2024 με Μάιο 2023
Η αύξηση του συνολικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη τον Μάιο του 2023 οφειλόταν κυρίως στις αλλαγές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 3,1% στην ομάδα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε: κρέας (γενικά), φρέσκο ψάρι, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτα-γλυκά-πάγος κρέμα, νερό μεταλλικό -αναψυκτικά -χυμοί φρούτων. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών κυρίως σε: ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και άλλα βρώσιμα έλαια.
• 1,6% στην ομάδα των αλκοολούχων ποτών και καπνού, κυρίως ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών των αλκοολούχων ποτών (δεν σερβίρονται).
• 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 2,2% στον όμιλο Υγείας, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 4,0% στον όμιλο Μεταφορές, κυρίως ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών σε: καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και {επισκευή} προσωπικών μεταφορών και επιβατικών αεροπορικών εισιτηρίων.
• 2,2% στην ομάδα Δραστηριότητες αναψυχής και πολιτιστικές, λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε: εξοπλισμός πληροφορικής, μικροπροϊόντα αναψυχής – λουλούδια – κατοικίδια, κινηματογράφους – θέατρα, εφημερίδες – βιβλία και χαρτικά, οργανωμένες εκδρομές.
• 3,5% στην ομάδα Κατάρτιση, κυρίως λόγω αυξήσεων τιμών: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τέλη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• 5,0% στον όμιλο Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφέ-καντίνες.
• 1,1% στην ομάδα Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως ως {αποτέλεσμα} αυξήσεων τιμών σε: κομμωτήρια και φαρμακεία, άλλα προϊόντα προσωπικής χρήσης, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως άλλων ειδών προσωπικής φροντίδας.
2. Από μειώσεις των δεικτών κατά:
• 1,6% στον όμιλο Διαμερισμάτων, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών: δημοτικά τέλη, ρεύμα, φυσικό αέριο. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως: ενοίκια κατοικιών, ανακαινίσεις και συντηρήσεις κατοικιών και πετρέλαιο θέρμανσης.
• 0,3% στην ομάδα διαρκών αγαθών – ειδών οικιακής χρήσης και υπηρεσιών, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των ειδών οικιακής χρήσης. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως των υπηρεσιών για νοικοκυριά.
• 1,2% στον όμιλο Επικοινωνιών, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Στο 2,4% του εναρμονισμένου συντελεστή
Η προοδευτικότητα του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HPI) για το μήνα Μάιο 2024 (έτος αναφοράς 2015 = 100,0) έχει ως εξής:
Ο δείκτης ΕνΔΤΚ για το μήνα Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2023 παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 4,1% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022.
Ο δείκτης ΕνΔΤΚ τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 παρουσίασε μείωση 0,3% σε σύγκριση με αύξηση 0,5% που σημειώθηκε στην ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΕνΔΤΚ για το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2023 – Μαΐου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη για το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023 παρουσίασε αύξηση 3,1% σε σύγκριση με αύξηση 8,2% που καταγράφηκε την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου: Ιούνιος 2022 – Μάιος 2023 με δώδεκα μήνες: Ιούνιος 2021 – Μάιος 2022.