ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνική Οικονομία: Γιατί η Κυβέρνηση βιάζεται να σπάσει τον κουμπαρά του χρέους

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους

Ο πρωθυπουργός έριξε τα ζάρια στο Bloomberg χθες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των διεθνών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε γράψει ο ΟΤ πριν από λίγους μήνες. Η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τόκους έως το 2028, βελτιώνοντας παράλληλα το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μάλιστα, αν και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που θα θεσπιστούν στις 21 Ιουνίου για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνουν τόκους κρατικών δαπανών, θα δημιουργηθεί πρόσθετη ικανότητα χρήσης αυτών των χρημάτων από το 2025, οπότε και το λεγόμενο. “.

Δημόσιο χρέος: αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι ή όχι – απαντούν δύο οικονομολόγοι στον Στ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο Σεπτέμβριο πρόκειται να σταλεί επιστολή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ στον ESM, με την οποία θα ζητούν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσει μέρος των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε ο ESM ως απόθεμα ασφαλείας για την περίοδο μετά το μνημόνιο.

Η χρήση αυτού του ποσού, που αποτελεί περίπου το 40% του μαξιλαριού των δημοσίων κονδυλίων, συνδέθηκε με περιορισμούς. Πριν χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να λάβει την κατάλληλη συγκατάθεση από τον ESM.

Μετά την ανάκαμψη της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας και τη συνεχιζόμενη και συνεχιζόμενη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, η ρήτρα αυτή θεωρείται υπερβολική.

Το «μαξιλάρι» του ESM, δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, και τα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κοινωνίας συνθέτουν ένα συνολικό «μαξιλάρι» που σήμερα ξεπερνά τα 36 δισ. ευρώ.

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή;

Για την αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τον Δεκέμβριο για νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων από το πρώτο μνημόνιο και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν αποπληρωθούν τα 8 δισ. ευρώ, θα είναι η τέταρτη πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων. Και αυτό διότι προηγήθηκαν τον Μάρτιο του 2019 (2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ) και τον Μάρτιο του 2021 η πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ). , ακολουθούμενη από άλλη μια πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF τον Δεκέμβριο του 2023 ύψους 5,29 δισ. ευρώ. Για ιστορικούς λόγους, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ υποβλήθηκε στις 2 Μαΐου 2019 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεδρίαση του Euroworking Group.

«Έξοδος» και χρέος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. PLN. ευρώ με περίοδο αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και επιτόκιο 3 μηνών Euribor + 0,5%, που τα καθιστά ακριβότερα από τη χώρα που εισέρχεται στις αγορές σε αυτό το στάδιο που τα επιτόκια στη χώρα είναι σε καλύτερη φάση από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και κοντά στην Ισπανία και την Πορτογαλία .

Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 100% έως το 2034 για να μπορεί να δανείζεται με βάση τα επιτόκια που θα επικρατήσουν, εκτιμούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 161,9% το 2023 λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πλεονάσματος του πρωτογενούς ισοζυγίου. Αυτός ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 153,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 149,3% το 2025.