Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ατέλειωτος μείωση του ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων που τελικά θα φορολογούνται με βάση το προβλεπόμενο ελάχιστο εισόδημα.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 50%, και στόχος είναι να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Πώς εκτιμάται ότι θα συμβεί αυτό; Πρώτον, με περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών, που θα μεταφραστεί σε υψηλότερα εισοδήματα, και δεύτερον, με την επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων, που στην πραγματικότητα θα θέσει τον πήχη υψηλότερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες από αυτόν που θέτει το υπονοούμενο εισόδημα.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 75.166 φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και δείχνουν ότι το 51% (περίπου 37.943 φορολογούνται στο τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα και οι υπόλοιποι φορολογούνται στα βιβλία τους (δηλαδή η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων ), εξακολουθεί να ισχύει νωρίς για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα γιατί απομένει πολύς χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της φορολογικής δήλωσης, εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό δεν θα αλλάξει σημαντικά.
Δεν αναμένονται αλλαγές φέτος καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε προοδευτικότητα.
Τι να περιμένουμε το 2025
1. Κάντε τα ηλεκτρονικά βιβλία πιο κερδοφόρα. Τα αυτόματα συμπληρωμένα δεδομένα θα οριστούν για χιλιάδες «κατώφλια» αυτοαπασχολούμενων που θα είναι υψηλότερα από τα προτεινόμενα. Και επειδή η ηλεκτρονική τιμολόγηση βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα συναλλαγών, δεν θα υπάρχει κανένα επιχείρηματα ότι οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με έσοδα που μπορεί να μην υπάρχουν.
2. Περαιτέρω μείωση των επιβαρύνσεων με πλήρη κατάργηση του φαινομενικού τέλους. Το μέτρο αυτό έχει ήδη ενταχθεί σε σχέδια για το επόμενο φορολογικό έτος και θα επιφέρει σε όλους μείωση φόρου 300 ευρώ, ανεξάρτητα αν φορολογούνται με τεκμήριο ή όχι.
3. Θα υπάρξει αύξηση στα «λογιζόμενα εισοδήματα» λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Αυτό δυνητικά θα προκαλέσει προβλήματα σε μικρούς ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων στις περιφέρειες. Από αυτή την άποψη είναι δυνατή η νομοθετική παρέμβαση. Με άλλα λόγια, εξετάστε τα συμπεράσματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εντοπίστε σημεία αδικίας και διορθώστε τα.