Την οικονομική πολιτική σκιαγράφησε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού
Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παρουσίασε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συζήτηση με τον διευθυντή σύνταξης της «Post Ekonomiczny» Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου TMEDE, «Επαναπροσδιορίζοντας τους μελλοντικούς ορίζοντες».
«Τώρα είναι ώρα να δουλέψει η κυβέρνηση, μετά από 5 εκλογικές αναμετρήσεις λάβαμε μηνύματα ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να προστατεύσει τη δημοσιονομική {αξιοπιστία} που έχει χτίσει, αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι πολίτες ζητούν βελτίωση της καθημερινότητας, μεταρρυθμίσεις, ταχύτερες αυξήσεις μισθών και δεν ψήφισαν κόμμα του οποίου το πρόγραμμα κόστισε 45 δισ. δολάρια. ευρώ, οι πολίτες δεν ζητούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε ο Αλέξης Πατέλης.
Ελεύθεροι επαγγελματίες στο ΣΤΕ υπέρ του νέου φορολογικού νόμου – συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιουνίου
Νέο πλαίσιο παροχών
«Το ΑΣΕΠ να αναμορφωθεί και το κράτος να βελτιωθεί, σήμερα έχουμε 520.000 ανέργους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχουμε πόρους από τους οποίους μπορούμε να προσλάβουμε εργαζόμενους (γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες). Ταυτόχρονα, τα επιδόματα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την απασχόληση, συζητάμε να αλλάξουμε τη λογική των παροχών με βάση πάντα ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε, εξηγώντας ότι η αρχιτεκτονική του υποτιθέμενου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα αλλάξει.
Μείωση εισφορών
«Αυτό που κάναμε για να μην πληρώσουμε φόρους αποδίδει», υποστήριξε, ανακοινώνοντας ότι οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότες και εργαζόμενοι) για το 2025 και το 2026 θα συνεχιστούν κανονικά.
Γραφειοκρατία, δικαιοσύνη
«Οι επενδυτές ζητούν σήμερα περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Ο νέος χάρτης της δικαιοσύνης θα συντομεύσει τον μέσο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης από 1.500 σε 1.000 ημέρες», σημείωσε.
Στη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στο επίκεντρο έχει δοθεί το πρόγραμμα «My Home» (ενθάρρυνση αγορών κατοικίας με φθηνό στεγαστικό δάνειο) και η χρήση αδρανών ακινήτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Airbnb).