Τον Νοέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα χαρακτηρίζονται ως «άγνωστος ιδιοκτήτης» και γίνονται κρατική περιουσία
Ο Νοέμβριος του επόμενου έτους είναι ένας σημαντικότητα μήνας για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.
Αυτό σημαίνει ότι από εκείνη τη στιγμή, ακίνητα με «αγνώστους ιδιοκτήτες» θα αρχίσουν να περιέρχονται στην ιδιοκτησία του κράτους, το οποίο τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξής τους, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για περίπου 450.000 άτομα. ακίνητα. που συνέβη την περίοδο της κρίσης λόγω μαζικών αποποιήσεων κληρονομιάς(!).
Ο «Αέρας» απειλεί χιλιάδες ιδιοκτήτες
Η 30η Νοεμβρίου 2024 είναι η τελευταία στιγμή που οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο για την εγγραφή των αδήλωτων περιουσιακών τους στοιχείων στο κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο.
Το τελευταίο περιθώριο/παράταση δίνει ανάπαυλα και ελευθερία κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις 111 περιφέρειες της χώρας όπου λειτουργούν ήδη Κτηματολόγιο, συμπεριλαμβανομένων 23 περιφερειών στην Αττική, για να διορθώσουν λανθασμένες πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους.
Να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, υπολογίζεται ότι από τα 7.090.110 δικαιώματα (ακίνητα), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) ανήκουν σε «άγνωστο ιδιοκτήτη».
Χάνουν όλα τα δικαιώματα
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι εάν δεν διορθωθούν σήμερα οι λανθασμένες πρώτες εγγραφές, τότε οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα χάσουν οριστικά όλα τα αδήλωτα δικαιώματα ιδιοκτησίας και στη συνέχεια θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για χρηματική αποζημίωση και μη ανάκτηση περιουσίας, εκτός εάν το δικαστήριο προτιμά μια επίλυση που να περιλαμβάνει την ανάκτηση περιουσίας παρά την αποζημίωση.
Στο μεταξύ, το κράτος έχει ήδη λάβει 14.484 ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «άγνωστος ιδιοκτήτης». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιοποίησης, βάσει της σχετικής πράξης (αρ. 5076/2023) που εισήγαγε ο αρμόδιος Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στην {περίπτωση} αυτή είναι δυνατή η διόρθωσή της με τη διαδικασία αποδεδειγμένου σφάλματος μέχρι το τέλος του Νοέμβριο του επόμενου έτους.
Υπολογίζεται ότι ο «άγνωστος ιδιοκτήτης» έχει 170.000 περιουσιακά στοιχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οικόπεδα.
Σε πραγματικούς αριθμούς, οι περιοχές με τα περισσότερα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι το Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200), οι Αχαρνές (6.100), η Μάνδρα Αττικής (5.800) και η Πάτρα (5.300).
Σε ποσοστιαία βάση, οι περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό «αγνώστων ιδιοκτητών» ακινήτων είναι η Αργολίδα (Ελληνική) με 27,2%, το Ρέθυμνο (Πράσιες) με 15,6%, η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) με 15,4% και η Ευρυτανία (Μούζιλο) με 14%.
Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», λιγότερα από τρία τοις εκατό σε μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.
Εκτός από τις γνωστές 36 περιοχές όπου οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν το 2018 χωρίς ανανέωση και στην υπόλοιπη χώρα δόθηκε επίλυση βάσει των τελευταίων κανονισμών του Υπουργείου Ψηφιακών Υποθέσεων, το ακίνητο ορίζεται ως «άγνωστος ιδιοκτήτης» για τις παλιές περιοχές προγράμματος εάν έχει δεν έχουν δηλωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, και για νέα (από το 2008) εάν δεν δηλωθούν εντός οκτώ ετών από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου.
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, ένας ιδιοκτήτης που δεν περιλαμβανόταν στις αρχικές εγγραφές μπορεί να ζητήσει μόνο χρηματική αποζημίωση για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Ωστόσο, εάν το κράτος αδυνατεί να καταβάλει χρηματική αποζημίωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απαιτήσει την πλήρη επιστροφή του ακινήτου (με τη μορφή αποζημίωσης).