Για την Ιουλία Τσέτη είναι απαραίτητη η σύνδεσης της Ακαδημίας με τη Βιομηχανία
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 απονεμήθηκε επίτιμος διδάκτορας Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Tseti (ΟΦΕΤ), Master of Pharmacy, Επίτιμος Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ και υποψήφια Πρόεδρος του Συλλόγου στις προσεχείς εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ι. Τσέτη βραβεύεται για δεύτερη φορά επίτιμος διδάκτορας φαρμακευτικής, καθώς το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε από το Καποδιστριακό Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 14 Ιουνίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΕΚΠΑ όσο και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 220η θέση ανάμεσα σε 800 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Πάτρας, 4η στη χώρα και 533η ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Τσέτη αναφέρθηκε στην προσωπική της επιστημονικά και επιχειρηματική διαδρομή, τη σημασία των βιοεπιστημών για τη δημόσια υγεία και την καθημερινότητα όλων μας, τη δέσμευσή της στην έρευνας και τη νέα γενιά – και από την εμβληματική ” Ίδρυμα ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» που δημιούργησε και στηρίζει νέους επιστήμονες με τολμηρές υποτροφίες.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκης σύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με τη βιομηχανία, ιδίως του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και στην επείγουσα ανάγκης χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων από τη βιομηχανία για την στήριξης των ασθενών με νέες καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και τη {διατήρηση} της ποιότητας της θεραπείας. η ζωή τους.
Μια απαραίτητη σύνδεσης μεταξύ Ακαδημίας και βιομηχανίας
Αναφερόμενη στους δεσμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία – τομέα στον οποίο αναφέρεται πολύ συχνά ο Πρόεδρος του ΟΦΕΤ – η κυρία Τσέτη σημείωσε:
«Προς την {εφαρμογή} μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία, την ισχυρή αλληλεπίδραση της βιομηχανίας με την Ακαδημία για την προώθηση της Καινοτομίας, τη {μεταφορά} τεχνολογίας και τη χρήση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα πανεπιστήμια, εμείς, η βιομηχανία, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την έρευνας από εκπαιδευτικά προγράμματα δικών μας πόρων στα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη ιδεών νέων φαρμακευτικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και την καταπολέμηση νέων ασθενειών. Πρόκειται για ένα όραμα κοινής έρευνας που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).
Μάλιστα, τα τελευταία 7 χρόνια, περισσότερα από 45 αυτοχρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή τη διεπαφή. Επιπλέον, η βιομηχανία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να συμμετέχει ως φορείς, ακόμη και με ιδιωτική {συμμετοχή}, σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά και διεθνή ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα».
Συνεργασίας του ΟΦΕΤ με 30 ερευνητικές ομάδες
Αξίζει να προστεθεί ότι ο ΟΦΕΤ, σύμφωνα με την κ. Τσέτη, «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, το οποίο μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε κοινά ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη ιδεών καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών που μπορούν πραγματικά να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας».