Κινήσεις υψηλού προφίλ από την Entersoft και το Epsilon Net – Waiting for the Ideal’s move – “Cichy” Quest and Space
Αν υπάρχει μία λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα την ελληνική αγοράστρια πληροφορικής, αυτή είναι η λέξη «εξαγορές», με το κύμα συναλλαγών που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες να δείχνει τη συνολική τάση στην αγοράστρια. Μάλιστα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέες, επιπλέον εξαγορές.
ΣΕ τελευταία προοδευτικότηταΑφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια προσφοράς της Unity προς τους μετόχους της Entersoft, ξεκίνησε η περίοδος αποδοχής.
Πώς εξελίσσονται το πέμπτο και το έκτο data centers Digital Realty στην Ελλάδα
Η Unity, ένα εταιρικό πρόγραμμα που αποτελείται από τον Όμιλο Olympia, το επενδυτικό ταμείο Πάνος Γερμανός, με την στήριξης του διεθνούς επενδυτή Imker Capital, κατέχει ήδη το 37,26% των μετοχών της Entersoft. Στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 53,67% του μετοχικού κεφαλαίου και των ψήφων της εταιρείας και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα κατέχει το 90,93%. Υπολογίζεται ότι το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης θα ξεπεράσει τα 128,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Entersoft, Αντώνη Κοτζαμανίδη, η εταιρεία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά τριών θυγατρικών εντός του καλοκαιριού. Ήδη το 2023, η Entersoft παρουσίασε μεγάλη δραστηριότητα, καθώς οριστικοποιήθηκαν 4 νέες εξαγορές και το σχέδιο για εσωτερική αναδιάρθρωση και απλοποίηση της δομής ολοκληρώθηκε με τη συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία.
Για το 2024, η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία και θα στοχεύσει σε διψήφιο ρυθμό οργανικής ανάπτυξης, αναζητώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.
Σημειωτέον ότι ο Όμιλος Olympia απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne, ενός παρόχου λογισμικού επιχειρήσεων cloud, πριν από περίπου 8 χρόνια. Η Unlisted SoftOne διαθέτει ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού, που βασίζεται σε ένα πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 600 εξειδικευμένους συμβούλους και στοχευμένες εξαγορές, που της δίνουν επιπλέον ώθηση.
Έχουμε λοιπόν την Entersoft και τη SoftOne, που έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, που ουσιαστικά είναι ο Όμιλος Olympia.
Η υπόθεση Epsilon Net…
Στην {περίπτωση} της Epsilon Net, ο βασικός της μέτοχος Ιωάννης Μίχος, που κατέχει το 55,42% των μετοχών, συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα (7,5% των μετοχών) και το private equity fund General Atlantic, ώστε η θυγατρική του τελευταίου, Bidco, να επιδιώξει να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στο χρηματιστήριο της εταιρείας.
Στη συνέχεια, θα ανακοινωθεί δημόσια πρόταση, η οποία θα επιδιώξει την έξοδο της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο. Πρόθεση του βασικού μετόχου Ιωάννη Μίχου είναι να διατηρήσει το ποσοστό του στην εταιρεία. Όπως προέκυψε, η δημόσια προσφοράς θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 12 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η General Atlantic διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει συμφέροντα σε περισσότερες από 22 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Μίχος δεν δείχνει διατεθειμένος να πουλήσει και επενδύει σε fund ώστε όλοι μαζί να διαχειριστούν το μέλλον της εταιρείας. Αναμένεται ότι το ταμείο κεφαλαίου GA θα καταβάλει ποσό άνω των 241 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 37,08% της εταιρείας.
Το τοπίο σκοτείνιασε όταν ανακοινώθηκε ότι η ιταλική Teamsystem ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν αγοράσει μετοχές της Epsilon Net, για την ακρίβεια 0,57%. Ωστόσο, η Teamsystem διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές του οχήματος δημόσιας προσφοράς κατά ή πριν από τον διακανονισμό της δημόσιας προσφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Teamsystem, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ιταλία, πραγματοποίησε πάνω από 20 εξαγορές μόνο το 2023, τόσο σε περιφερειακό {επίπεδο} στη χώρα όσο και σε Αλβανία, Ισπανία και Νορβηγία.
… και στο βάθος η Ideal Holdings
Η Ideal Holdings εστιάζει στην εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς εταιρειών από άλλους κλάδους. Κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το κλείσιμο της εν λόγω συμφωνίας αναμένεται τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του ΟΤ για την επικείμενη συναλλαγή στον χώρο της πληροφορικής.
Η Ideal Holdings παραμένει σε δύο τομείς: λιανικό εμπόριο με Attica Stores και πληροφορική με Adacom, Byte Computer, Ideal Electronics και i-DOCS
Με τις εξαγορές να αποτελούν κεντρικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου της Ideal, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παναγιώτης Βασιλειάδης σημείωσε ότι η εταιρεία δεν κοιτάζει τις βιομηχανίες αλλά τις «καλές εταιρείες». Η εταιρεία διεξάγει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μιας μεσαίας ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στους κλάδους των υπηρεσιών cloud, της κυβερνοασφάλειας και του λογισμικού.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στον κλάδο της πληροφορικής που θα μπορούσε να προσφέρει στην ελληνική αγοράστρια ένα σύνολο λύσεων, χωρίς να χρειάζεται να συγχωνευθούν εταιρείες πληροφορικής σε μία.
Η Ideal διαθέτει τη ρευστότητα που απαιτείται για να επιδιώξει νέες εξαγορές. Η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 21 εκατ. ευρώ από ομόλογα που εκδόθηκαν πρόσφατα.
Πυλώνες ανάπτυξης του Προφίλ 3+1
Το Profile Software, σύμφωνα με τον ιδρυτή, πρόεδρο και επικεφαλής επιχειρηματία της εταιρείας, Χαράλαμπο Στασινόπουλο, θα βασίσει την ανάπτυξή του σε 3+1 πυλώνες. Οι τρεις βασικοί πυλώνες είναι ουσιαστικά τα συστήματα και οι υπηρεσίες που προσφέρει η Profile. Pillar… Το +1 είναι επιτυχημένες αποκτήσεις.
Μάλιστα, όπως συνήθως αναφέρεται στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η Profile παρακολουθεί την αγοράστρια για να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα της δώσουν περαιτέρω ώθηση.
Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Αγγελίδης δήλωσε ότι η κύρια δραστηριότητα παραμένει το χρηματοοικονομικό λογισμικό και υπενθύμισε μεγάλα έργα που υλοποιεί η Profile Software. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 45 νέες συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία το 2023 αξίας άνω των 85 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ της αξίας των νέων συμβολαίων από το 2022.
Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, η ανάπτυξη ιδεών για το 2024 θα βασιστεί στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, στη σημαντική εκκρεμότητα της εταιρείας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ειδικότερα, στο ερώτημα τι περιμένει το Profile από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η απάντηση ήταν έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ, όπως τονίστηκε, θα ζητηθούν και άλλα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαγωνισμό και αφορούν και το ΕΣΠΑ. .
Αναφορικά με τις εξαγορές του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο εξήγησε ότι αφορούν ξένες εταιρείες, κυρίως στην Ευρώπη, και όχι ελληνικές. Όπως συνήθως λένε, οι εξαγορές που πρόκειται να γίνουν είναι γενικά συμπληρωματικές σε έργα/προϊόντα ή βασίζονται σε γεωγραφικά κριτήρια. Κάποιες από αυτές τις εξαγορές είναι ώριμες, άλλες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα.
Σε ερώτηση της Economic Post αν υπάρχει ενδιαφέρον και για το αντίθετο, δηλαδή την ανάληψη της Profile, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει συνεργασίας με εταιρείες του κλάδου, αλλά τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών (σε αντίθεση με την έξοδο της Epsilon Net, της διαδόχου Entersoft και των προκατόχων της SoftOne και Byte), ακόμα κι αν η Ρrofile παραμείνει η μόνη εταιρεία τεχνολογίας, παρόλο που αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει μια γενική τάση για «συγκέντρωση της αγοράς.
Αύξηση κατηγορίας
Παράλληλα, η Performance Technologies σχεδιάζει να… ανέβει κατηγορία το καλοκαίρι και να περάσει στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από 16 χρόνια παρουσίας στο ENA Plus, μια Εναλλακτική Αγορά που απευθύνεται στους μικρομεσαίους. επιχειρήσεις, παρέχοντας στις μικρότερες επιχειρήσεις την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του χρηματιστηρίου.
Η Performance εξήγησε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι σκοπεύει να προβεί σε εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Φαίνεται ότι οι εναπομείναντες σημαντικοί παίκτες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, όπως η Quest Holdings (Unisystems), η Quality and Reliability (Q&R), η Space Hellas, δεν έχουν τίποτα να πουν προς το παρόν.
Πίεση χρόνου
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλη αυτή η ανάπτυξη ιδεών στον τομέα της πληροφορικής σχετίζεται με τα έργα που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανασυγκρότησης και στο ΕΣΠΑ, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ και τον ορίζοντα υλοποίησης έως το 2027. Key It αφορά τον ορίζοντα υλοποίησης, που αναπόφευκτα δημιουργεί πίεση για την έγκαιρη υλοποίησή τους, διαφορετικά απλά θα χαθούν συγκεκριμένα κονδύλια.
Οι ασφυκτικές προθεσμίες και ο όγκος των πόρων που θα πρέπει να απορροφηθούν καθιστούν τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών περισσότερο από αναγκαίες. Υπενθυμίζεται ότι στην {περίπτωση} των προγραμμάτων του Ταμείου Ανασυγκρότησης δεν υπάρχει ικανότητα παράτασής τους -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- επομένως ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίων δεν είναι τόσο μακρινός.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Το δεύτερο είναι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ψηφιοποίησης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις. Το επίκεντρο είναι κυρίως τα δημόσια έργα (ψηφιοποίηση υπηρεσιών, αρχεία, υπουργεία), ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, οι ψηφιακές πληρωμές, ο τουρισμός, η γαστρονομία και η υγεία.