ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Υπερταμείο: Βαθιές αλλαγές στις ΔΕΚΟ – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΠΟ.

Το TAIPED και το HFSS απορροφώνται από το Υπερταμείο και συγχωνεύονται με αυτό – Ιδρύεται Επενδυτικό Ταμείο, σκοπός του οποίου είναι η χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών πρωτοβουλιών

Στο πλαίσιο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, πέρα ​​από την αντικατάσταση του χαρτοσήμου με τέλος ψηφιακής συναλλαγής, πρότεινε τη παραγωγή ενός νέου, πιο σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ – Hellenic Holdings i Spółka Nieruchomości).

Πιο συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΠ, επεκτάθηκε ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ ανέλαβαν και συγχωνεύθηκαν με την ΕΕΕΠ. Επιπλέον, ιδρύεται Επενδυτικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Πράσινο φως από τον υπουργό για τέλος ψηφιακής συναλλαγής και νέα πράξη για τις ΔΕΚΟ

Οπως έγραψε και ο οικονομικός ταχυδρόμοςΠρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, με στόχο την καθιέρωση ενός μοντέλου διαχείρισης και λειτουργίας της ΔΕΗ. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συχνά – συχνά σε δημόσιες δηλώσεις του – έκανε λόγο για «μικρές ΔΕΗ», αναφερόμενος στις αλλαγές που σκοπεύει να νομοθετήσει για τις ΔΕΚΟ.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης «Θα προτείνουμε στη Βουλή να γίνει πρόσληψη ανώτατων στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις. θα αλλάξει προκειμένου να εμπλέξει το ΑΣΕΠ, αλλά δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις. Οι διαδικασίες καθημερινής λειτουργίας θα αλλάξουν επίσης. Όλα θα είναι διαφανή αλλά πιο γρήγορα».

ΕΤΑΔ και ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας Χατζηδάκη ήταν αφενός η αδυναμία της ΕΤΑΔ να καταγράψει, να διαχειριστεί και να αποτιμήσει τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία 36.000 ακινήτων του ελληνικού κράτους, καθώς και η αδυναμία των ΕΛΤΑ να εισέλθουν στη σύγχρονη αγοράστρια. στην εποχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών. ΔΕΚΟ που εδώ και χρόνια πνίγονται στις οικονομικές απώλειες, αλλά ταυτόχρονα είναι μπλοκαρισμένες και μακριά από τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Μεταρρύθμιση

Όπως προέκυψε, στόχος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η παροχή ευελιξίας στην απασχόληση, ιδιαίτερα του ειδικού και διευθυντικού προσωπικού, αλλά και η απελευθέρωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με διαφανή και πάντα διαφανή τρόπο.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν», ανέφεραν στην Economic Post πηγές από το περιβάλλον του Χατζηδάκη, «με τη ΔΕΗ ως ένα μεγαλύτερο νομικό πρόσωπο που υπέφερε από δομικές παθολογίες για δεκαετίες. Και το {αποτέλεσμα} είναι πλέον θετικό και πέρα ​​από κάθε αμφιβολία», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το Υπερταμείο χρειάζονται διευθυντικό προσωπικό από την αγοράστρια, αλλά για να αναλάβουν διοικητικές αρμοδιότητες είναι απαραίτητο να παρέχονται αμοιβές με βάση τον ανταγωνισμό», συνεχίζουν οι συνάδελφοι του υπουργού, εξηγώντας την ανάγκης για αλλαγές στο σχέδιο νόμου θεώρηση.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία προτίθεται να δημιουργήσει ένα ευέλικτο πλαίσιο προσλήψεων σε διάφορες απαραίτητες ειδικότητες. Για το λόγο αυτό προωθείται η ικανότητα επιλογής προσωπικού με κριτήρια ΑΣΕΠ, όχι όμως με αυστηρή διαδικασία ΑΣΕΠ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αξίζει να τονιστεί ότι το πράσινο φως για τις παραπάνω αλλαγές δίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής μετά το μνημόνιο του 2023 για την ελληνική οικονομία, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αναφερόμενοι στο Υπερταμείο, επισημαίνουν ότι, μεταξύ άλλων, Η ευελιξία σε εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος θα πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει τις ανάγκες πρόσληψης προσωπικού υψηλής ειδίκευσης. Στην έκθεση σημειώνεται ότι με αυτόν τον τρόπο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα στοχεύει στην επίτευξη υψηλότερων κερδών.

Στις ομιλίες του, ο κ. Χατζηδάκης κάνει επίσης λόγο για «αποτελεσματικότερη χρήση της δημόσιας περιουσίας χάρη σε ένα νέο νομικό πλαίσιο για το Υπερταμείο, το οποίο θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες για τις αμοιβές των εργαζομένων, επιτάχυνση των διαδικασιών και κανόνες για υψηλότερες ταχύτητες. καθώς και για την προσέλκυση ικανού διευθυντικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα».

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης την κυβέρνηση να μην αρκείται απλώς στη θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Επιδιώκει επίσης αλλαγές στις αποδοχές για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη στρατηγική της απόκτησης διευθυντικών στελεχών και λοιπού διοικητικού προσωπικού από ανταγωνιστές. Ωστόσο, οι τρέχουσες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης «μοντέλου ΔΕΗ» όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων. Κάτι που μπορεί να συμβεί σε δεύτερη φάση.

Θυγατρικές υπερταμείων

Οι θυγατρικές υπερταμείων διακρίνονται σε άμεσες και άλλες θυγατρικές. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει TAIPED, ETAD, TXS και «5G holdings». Οι υπόλοιπες θυγατρικές είναι η ΔΕΗ (δημιουργήθηκε ειδικό πλαίσιο για την πρόσληψη και αμοιβή προσωπικού), ο ΟΑΣΑ, ο ΟΚΑΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΤΕΦ HELEXPO, η ΚΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΑΕΔΗΚ – Διώρυγα Κορίνθου και η «Ελληνικά Άλατα». Οι αλλαγές θα ισχύσουν για εταιρείες από την κατηγορία των λοιπών θυγατρικών και της ΕΤΑΔ.

Αποδοτικότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Υπερταμείου, σε διάστημα 6 ετών (από το 2018), το Υπερταμείο συνεισέφερε 285 εκατ. ευρώ στην οικονομία: 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 65 εκατ. ευρώ για τη χρήση της δημόσιας περιουσίας ως μέρος της επενδυτικής της πολιτικής και περίπου εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024, το Superfund θα επενδύσει 51 εκατ. PLN στην ελληνική αγοράστρια. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ανακοινώθηκε η απόκτηση του 24,81% των μετοχών (1.087.063 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., που ανήκουν στην Spółka Przemysłowo-Handlowa KALAS SA, έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ. Μετά την ανάληψη των μετοχών της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., η Hyperfund κατέχει πλέον το 80% των μετοχών και γίνεται στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική της από το 2018, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει στα χέρια των δήμων.