ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική λιτότητα, φοροελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στο ετήσιο συνέδριο του ΟΟΣΑ για τα δημόσια οικονομικά που διοργανώνει η Ελλάδα

Η δημοσιονομική λιτότητα, οι φορολογικές περικοπές σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων είναι οι πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα διατηρηθούν καθώς επιταχύνεται η {εφαρμογή} τους.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κρατικού στη Βουλή στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΟΟΣΑ για τα δημόσια οικονομικά που διοργανώνει η Ελλάδα.

3 «κλειδιά» για το ΑΕΠ πάνω από το 2% – ανάλυση κειμένου Eurobank [γραφήματα]

Αναλύοντας τους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, ο Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Η δέσμευση για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι ανεξάρτητη από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών. Αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας το 146% του ΑΕΠ το 2025. «Είναι αυτές οι προβλέψεις υπερβολικά αισιόδοξες; Αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα εμπειρίας, το πιο πιθανό είναι να είναι το αντίστροφο! Τα τελευταία χρόνια η οικονομία μας υπερβαίνει συστηματικά τις προβλέψεις. Και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά τους πάντες, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό», τόνισε ο υπουργός.
  • Στον φορολογικό τομέα, η πολιτική θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και επειδή επιτρέπει την ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Έχουμε ήδη καταγράψει αρκετές σημαντικές επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Για παραδείγματα, το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023, ενώ τα συνολικά φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,1% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, χωρίς καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Έχουμε όμως πολλή δουλειά ακόμα», είπε ο Χατζηδάκης. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, ψηφίσαμε τη φορολογική μεταρρύθμιση με 11 βασικά μέτρα για περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τη σύνδεσης σημείων πώλησης με ταμειακές μηχανές, περαιτέρω περιορισμούς στη χρήση μετρητών, δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, μεγαλύτερη χρήση νέων τεχνολογιών και πιο αποτελεσματικούς και διαφανείς ελέγχους. Τώρα επικεντρωνόμαστε στην {εφαρμογή} αυτής της νομοθεσίας και πετυχαίνουμε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε.
  • Αναφερόμενος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο Χατζηδάκης τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε τέσσερις τομείς:
  1. Εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος με περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυση του ανταγωνισμού και {εφαρμογή} του κρατικού προγράμματος αποεπένδυσης από τις μετοχές του στις συστημικές τράπεζες.
  2. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση σε τομείς όπου έχουμε συγκριτικό {πλεονέκτημα}, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια και επιχειρηματική ανάπτυξη ιδεών.
  3. Χρήση της δημόσιας περιουσίας μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. «Σε 11 μήνες ολοκληρώσαμε 10 στρατηγικές συναλλαγές που απέφεραν έσοδα άνω των 7,1 δισ. ευρώ. Σύντομα θα εισαγάγουμε νομοθεσία που θα μετατρέψει ριζικά την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με τη παραγωγή ενός νέου Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων σε συνεργασίας με τον ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις θυγατρικές Superfund, βασιζόμενη στο επιτυχημένο προηγούμενο της ΔΕΗ», τόνισε ο Χατζηδάκης.
  4. Πλήρης αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανασυγκρότησης.

«Είμαστε ήδη πρωτοπόροι στην απορρόφηση του RRF, λαμβάνοντας 14,7 δισ. ευρώ. Και πριν λίγες μέρες υποβάλαμε αίτηση για άλλα 2,3 δισ. ευρώ. Είμαστε επίσης από τους ηγέτες στην απορρόφηση των Ταμείων Συνοχής. Ωστόσο, θέλουμε να επιταχύνουμε περαιτέρω την {εφαρμογή} τους και να αυξήσουμε τη διαφάνεια. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τη σημαντική μεταρρύθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» τόνισε ο υπουργός.

«Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που έχει αποδειχτεί μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αντισταθούμε στους λαϊκιστικούς πειρασμούς μιας χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής. Δείξαμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από το πολιτικό κοστούς. Η λαϊκιστική ρητορική δεν κυριαρχεί πλέον στη δημόσια συζήτηση. Έχει αντικατασταθεί από μια ορθολογική προσέγγιση που εστιάζει σε λύσεις και αποτελέσματα. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως επανάσταση της κοινής λογικής. Έχουμε διδαχθεί από τα δεινά της τελευταίας δεκαετίας και θα προχωρήσουμε, συνδυάζοντας το δημοσιονομικό βάρος με μια φιλοεπιχειρησιακή προσέγγιση», κατέληξε.