ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΑΪΠΕΔ: Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τελειώνει με γραμμάτιο υπόσχεσης, PPF στο Υπερταμείο ως θυγατρική

Νέος ρόλος του PPF που ανήκει στο ΤΑΪΠΕΔ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Δεκατρία χρόνια μετά την έναρξή του και μετά από 48 ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις υποδομών στα κομβικά χρόνια των μνημονίων του ΤΑΪΠΕΔ ολοκληρώνεται…

Ό,τι πουλήθηκε πουλήθηκε και ό,τι μπήκε σε δημόσιο χρέος συμβαδίζει με τον σκοπό ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ιδρύθηκε το 2011. Μεταξύ 2011 και 2020 θα φτάσει τα 9 δισ. ευρώ σε έσοδα, αν και θα προστεθούν άλλα 5 ευρώ. 7 δισ. δεδουλευμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τότε τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν σε κονδύλια του ΤΑΙΠΕΔ. Χρήματα που, βάσει συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

7 δισ. ζεστό χρήμα από ιδιωτικοποιήσεις

Τελικοί τίτλοι στο TAIPED

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο, 18 Ιουνίου, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, θα προβλέπει την απορρόφηση του ΤΑΪΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο. Ας θυμηθούμε ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόλις αυτές αναβιώσουν, ο ρόλος του τελειώνει. Ήδη βρίσκεται σε προοδευτικότητα η διάθεση των κρατικών μετοχών μέσω του ΤΧΣ.

Όσον αφορά το ΤΑΪΠΕΔ, πληροφορίες δείχνουν ότι το υποκατάστημά του που ασχολείται με την ιδιωτικοποίηση και τη χρήση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων δεν υφίσταται πλέον. Σύμφωνα με πηγές, «ο στόχος του έχει εκπληρωθεί και ό,τι απομένει να χρησιμοποιηθεί μπορεί να υλοποιηθεί από το SuperFund και το PPF – Project Maturation Unit.

Μεγάλο ταμείο

Στην {περίπτωση} του Υπερταμείου, όπου το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ είναι πλέον θυγατρικές, ο ρόλος του ενισχύθηκε και το πεδίο των δραστηριοτήτων του διευρύνθηκε.

Όπως προαναφέρθηκε, το Superfund θα απορροφήσει τις δύο εταιρείες που προαναφέρθηκαν. Ως ανεξάρτητη νομική οντότητα και θυγατρική, παραμένει μόνο η PPF, η οποία συνεχίζει τον αναπτυξιακό της ρόλο ωρίμανσης έργων του Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας και προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών για την υλοποίησή τους. Εκτός από αυτά τα έργα, η PPF αναλαμβάνει επίσης συμβάσεις με άλλες εταιρείες και δημόσιους φορείς.

το επενδυτικό ταμείο

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, δημιουργείται Επενδυτικό Ταμείο εντός του Υπερταμείου.

Το ταμείο αυτό θα πιστωθεί με το ήμισυ των εσόδων από την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο. Τα πλειοψηφικά μερίδια και των δύο εταιρειών ύδρευσης ανήκαν στο Υπερταμείο και στο ΤΑΪΠΕΔ και, σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή τους στο κράτος. Βασικά, το κοινό θα πρέπει να εξαγοράσει τις μετοχές του Superfund και του TAIPED.

Το επενδυτικό ταμείο θα επενδύσει κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και σε τομείς αιχμής όπως η τεχνολογία, η πράσινη και η γαλάζια οικονομία κ.λπ.

ΔΕΚΑ

Ωστόσο, η πράξη εισάγει και βαθιές αλλαγές στις ΔΕΚΟ που καλύπτονται από το Υπερταμείο.

Πρόκειται για εταιρείες του ΟΑΣΑ, των ΕΛΤΑ, Οργανισμών Κεντρικής Αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ.λπ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι να μετατραπούν αυτές οι ΔΕΚΟ – οι περισσότερες προβληματικές – σε «μικρές ΔΕΗ».

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί ευελιξία στην πρόσληψη προσωπικού και διοίκησης και ίσως και στις εταιρικές αμοιβές. Θα εισαχθεί επίσης ευελιξία στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.