ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ανταγωνιστικότητα: Η Ελλάδα προχώρησε δύο θέσεις στο IMD – σχόλιο του προέδρου του SBE

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκύπτει από τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε τρεις από τις τέσσερις ομάδες δεικτών

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει δύο θέσεις το 2024 στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει κάθε χρόνο η σχολή επιχειρήσεων IMD με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την World Competitiveness Yearbook (WCY) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διοίκησης (IMD) που δημοσιεύει σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΒΕ), η Ελλάδα για το 2024 έχει βελτιώσει τη θέση της και βρίσκεται στην 47η θέση μεταξύ 67 χωρών από 49η το 2023 όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Δεκατρείς προτάσεις SBE για επαγγελματική εκπαίδευση στη βιομηχανία

Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας για την πενταετία 2020-2024 βελτιώθηκε κατά δύο (2) θέσεις, αλλά βρίσκεται σε θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας για άλλη μια χρονιά. Τονίζεται ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται αφορούν τα αποτελέσματα όλων των χωρών για το 2023.

Η κατάταξη της Ελλάδας στο IMD Global Competitiveness Yearbook για τα τελευταία 5 χρόνια (θέση μεταξύ 67 οικονομιών)

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκύπτει από τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε τρεις από τις τέσσερις ομάδες δεικτών που μετρήθηκαν με βάση τη μεθοδολογία εξαγωγής αποτελεσμάτων της Επετηρίδας Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας της IMD. Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση:

  • Έξι θέσεις στην κατηγορία του δείκτη «οικονομική {αποτελεσματικότητα}». Από την 58η θέση το 2023, η χώρα μας θα βρίσκεται στην 52η θέση το 2024.
  • Μία θέση στην κατηγορία δεικτών “Κυβερνητική {Αποτελεσματικότητα}”. Από την 53η θέση το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 52η το 2023.
  • Τέσσερις θέσεις στην κατηγορία του δείκτη «Επιχειρηματική {Αποτελεσματικότητα}». Από την 48η θέση το 2022, η χώρα κατατάσσεται πλέον στην 44η θέση το 2023.

Στην κατηγορία των δεικτών «Υποδομές», η χώρα παραμένει στάσιμη και συγκεκριμένα στην 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Δήλωση Προέδρου ΣΒΕ

Η Πρόεδρος του SBE Λουκία Σαράντη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φετινής Επετηρίδας Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας της IMD, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά τη συνεχιζόμενη ατμόσφαιρα οικονομικής αβεβαιότητας που προκύπτει από διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία.

» Για την SBE, απαραίτητη προϋπόθεση για τη {διατήρηση}, αλλά κυρίως την αύξηση, αυτή η δυναμική είναι η εντατικοποίηση των μεταρρυθμιστικών εργασιών που στοχεύουν στη παραγωγή ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και μια θεμελιώδη αλλαγή στο μοντέλο παραγωγής στο οποίο η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. ρόλος.

» Στο σημερινό και απαιτητικό διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που εκδηλώνεται η τάση προς την αποβιομηχάνιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί έμπρακτα η βιομηχανία -και γενικά όλες οι επιχειρήσεις- στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολύπλοκες προκλήσεις.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εστιάσουμε στα ακόλουθα θέματα:

  1. Αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Σημαντική είναι η σημαντική σχέσης εκπαίδευσης με την αγοράστρια εργασίας, η {συμμετοχή} εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και η επαναξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  2. Υπάρχει τεράστια ζήτηση για λειτουργικές και σύγχρονες υποδομές. Δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα ξένων επενδύσεων χωρίς καλά εξοπλισμένα λιμάνια και ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που περιλαμβάνει εμπορικά τρένα, επιβατικά τρένα και συνδυασμένες μεταφορές.
  3. Η μονόπλευρη ανάπτυξη ιδεών περιορίζεται από την κατανομή του ΑΕΠ και τη στήριξη της περιοχής.
  4. Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας. Η επένδυση στην δημιουργικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον οικολογικό μετασχηματισμό είναι μονόδρομος. Για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά μέσα.
  5. Σε μια καίρια απόφασης σχετικά με την ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών.
  6. Στη παραγωγή ενός φιλικότερου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παράλληλη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

» Η ρεαλιστική προσέγγιση αυτών των σημείων και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Ως SBE, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».