ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Υπερταμείο: Απορροφά το TAIPED και το ΤΧΣ – Πού θα επενδύσει το εθνικό επενδυτικό ταμείο

Επιβεβαιώθηκε το υπερταμείο – Σοκ σε 4 άξονες για ΔΕΚΟ, ΤΑΪΠΕΔ, THF, χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων ΕΤΑΔ

Η αυλαία πέφτει στο ΤΑΪΠΕΔ και το ΤΧΣ καθώς ανοίγει νέο μέρος για το Υπερταμείο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κινείται πάνω κάτω το «μοντέλο της ΔΕΗ» ως οδηγός και νέο στοίχημα για την αναβίωση των ΕΛΤΑ.

Το νομοσχέδιο, τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, προβλέπει την απορρόφηση του ΤΑΪΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο, χωρίς να αλλάξει κάτι στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του ΤΑΪΠΕΔ και του Τ.Φ.

ΔΕΚΟ: «Στοιχηματίστε» στον εκσυγχρονισμό τους

Γυρίζει σε 4 άξονες

«Αλλάζουμε την εικόνα του Υπερταμείου, προσπαθούμε να το κάνουμε πιο φιλικό προς τους πολίτες, οι αλλαγές βασίζονται σε 4 άξονες», είπε ο Χατζηδάκης.

1) Ένα πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης, αλλάζοντας το όνομα του εποπτικού συμβουλίου σε συμβούλιο εταιρικής διακυβέρνησης, περιορίζοντας τις αρμοδιότητες του SED και αυξάνοντας τις κατάλληλες αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου Υπερταμείου.

Η εκπροσώπηση του κράτους στο ΣΕΔ γίνεται πιο θεσμική καθώς θα εκπροσωπείται από έναν εκ των Γενικών Υπουργών του Υπουργείου Οικονομικών, τον Αντιπεριφερειάρχη του Υπουργείου Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

2) Απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ από το Υπερταμείο (με {διατήρηση} της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων, RRF, TAIPED). Στόχος του ΤΧΣ είναι η ρύθμιση των ανεξόφλητων οφειλών της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας και της Τράπεζας Αττικής έως το τέλος του 2024.

Και έγινε… εθνικό επενδυτικό ταμείο με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ

3) Παραγωγή εθνικού επενδυτικού ταμείου (αρχικό μέρος 300 εκατ. ευρώ), το οποίο θα στοχεύει στη συγχρηματοδότηση επενδύσεων μεσαίας κλίμακας, χωρίς να ανταγωνίζεται άλλα funds. Οι πόροι του θα κατευθυνθούν στον πράσινο μετασχηματισμό, την κυκλική οικονομία, τις στρατηγικές υποδομές και δίκτυα και την τεχνολογική υποδομή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για {συμμετοχή} στο έργο. Το αμοιβαίο μέρος θα μπορεί να συμμετέχει σε επενδυτικά έργα μόνο ως συνεπενδυτής (μαζί με άλλα επενδυτικά κεφάλαια, ιδιωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το μερίδιο του αμοιβαίου κεφαλαίου θα είναι πάντα μειοψηφικό, κυρίως στο μετοχικό μέρος έργων και εταιρειών).

Δείτε τις αλλαγές στο Υπερταμείο εδώ

Οδηγός ΔΕΗ για ΔΕΚΟ

4) Στην {περίπτωση} των ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του Υπερταμείου θα χρησιμοποιείται το μοντέλο της ΔΕΗ. Στόχος είναι η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα στις ΔΕΚΟ για διευθυντικές θέσεις, διευθύνοντες συμβούλους και διευθυντές για μια περίοδο 2 τεσσάρων ετών. Η απασχόληση θα γίνει αποκλειστικά με βάση την απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά από έλεγχο νομιμότητας και προκήρυξη των θέσεων που θα καλυφθούν από το ΑΣΕΠ εντός 10 ημερών, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο ευέλικτη.

Ευελιξία στην πληρωμή των ΕΛΤΑ

Ευέλικτες θα είναι οι αμοιβές στα ΕΛΤΑ (και για νεότερους διευθυντές), ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ισχύει το πρότυπο ΕΦΚΑ για τις αμοιβές Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές δεν θα κάθονται σε πειθαρχικά συμβούλια.

“αναπτυξιακός χαρακτήρας”

«Το Υπερταμείο θα έχει πιο εντατικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και οι ΔΕΚΟ που υπόκεινται σε αυτό θα γίνουν πιο αποτελεσματικές. Το κράτος έχει συγκεντρώσει ή θα εισπράξει 7,2 δισεκατομμύρια PLN. Σημείωσε ότι το ευρώ από ΤΑΪΠΕΔ και Θ.Φ. «Στα ΕΛΤΑ θέλουμε να πετύχουμε, όπως και στη ΔΕΗ, γι’ αυτό και παρέχουμε στη διοίκηση μεγαλύτερη ευελιξία», πρόσθεσε.

36.000 ακίνητα για χαρτογράφηση και 1.000 για άμεση χρήση

Ο κ. Χατζηδάκης προκήρυξε διαγωνισμό, σε συνεργασίας με το Υπερταμείο, για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ. Αναμένεται να αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα και τελικά 1.000 ακίνητα να ενταχθούν στο σχέδιο ωρίμανσης και ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, θα υπάρχουν διαφορετικά πακέτα διαθέσιμα για καθένα από αυτά, πιθανότατα από διαφορετικές εταιρείες, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.