Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Μια εκπληκτική και αισθητή διαφορά διακρίνεται στα στατιστικά της ΔΥΠΑ για τους εγγεγραμμένους ανέργους τον Μάιο.
Σύμφωνα με το protothema, όχι μόνο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, κάτι που αναμενόταν λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αλλά εντυπωσιακά μειώθηκε και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Μάιο ανήλθαν σε 81.455 έναντι 172.000. τον Απρίλιο και 111.597 τον ίδιο μήνα του 2023, δηλαδή μείωση 30,7% σε σχέσης με το προηγούμενο έτος και 52,8% σε σχέσης με τον Απρίλιο.
«Η πτώση οφείλεται κυρίως στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά όχι μόνο. – τονίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, σχολιάζοντας τα δεδομένα – Ορισμένο ρόλο έπαιξαν και οι περιοριστικοί παράγοντες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας. Έπρεπε επίσης να καταγράψει πολύ μικρότερο αριθμό απολύσεων, κάτι που θα επιβεβαιώσουμε μόλις έρθουν στα χέρια μας τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υπήρξαν νέοι άνεργοι τον Μάιο. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των ανέργων τον Μάιο ανήλθε σε 794.752 άτομα, πέφτοντας κάτω από το {επίπεδο} των 800.000 που καταγράφεται εδώ και πολλά χρόνια. και γεωγραφικές αναντιστοιχίες. Εργαζόμαστε για την πτωτική τάση της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ».
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ μειώθηκε κατά 7%. τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο η πτώση ήταν 8,8%.
Ωστόσο, παρά τα εποχικά σκαμπανεβάσματα, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να κάμψει ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας, ώστε σύντομα, ή τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%, που δεν αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής. μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ειδικά αυτούς που «χτίζουν» τα πρώτα τρία χρόνια τους από τον Ιανουάριο του 2024.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο, εάν η ανεργία παραμείνει πάνω από 10% την 1η Ιανουαρίου 2027, τότε οι ρυθμίσεις θα ανασταλούν και οι τριετίες θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι την πτώση του επιτοκίου, κάτι που θα εξαλείψει προοπτική αύξησης των μισθών.
Όπως εξηγεί ο Δρ Βασίλης Μπέτσης από το Pantheon, «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, γύρω στο 9%, σημειώθηκε το 2009, όταν υπήρχαν 390.000 άνεργοι, ενώ σήμερα είναι περισσότεροι 100.000, γύρω στις 500.000. Για να πέσει το ποσοστό έστω και λίγο κάτω από 10 %, ο αριθμός των ανέργων θα πρέπει να μειωθεί στις 430.000. Ο στόχος είναι δύσκολος γιατί το ποσοστό ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αλλά και με τη δημογραφία. Στόχος είναι η παραγωγή νέων θέσεων εργασίας χωρίς μείωση του εργατικού δυναμικού, το οποίο έχει μια προκαθορισμένη πτωτική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερο είναι το εργατικό {δυναμικό}, τόσο περισσότερο η ανεργία θα παραμείνει υψηλή. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, με την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και την Ιταλία.
Το ΙΟΒΕ αναμένει ελαφρά περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στην αγοράστρια εργασίας το 2024, με σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι δυνατότητες για περαιτέρω μείωση της κυκλικής ανεργίας στενεύουν και η πρόκληση είναι να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα.