ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Καφές: πόσο θα αυξηθεί η τιμή στο τραπέζι από την 1η Ιουλίου;

Ο καφές και η τιμή του προκαλούν σκαμπανεβάσματα στην αγοράστρια

Η πικρή γεύση του καφέ θα εμφανιστεί στα τραπέζια των εστιατορίων από την 1η Ιουλίου και ο ΦΠΑ θα επιστρέψει στο 24% από το 13 που είναι σήμερα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης λέγεται ότι ετοιμάζονται να μεταφέρουν πλήρως την ανάπτυξη ιδεών στους καταναλωτές, καθώς πολλοί από αυτούς, λένε, έχουν ήδη εσωτερικεύσει την κρίση των φρούτων στη διεθνή αγοράστρια.

Καφές στο… τραπέζι

Σε μια τέτοια κατάσταση, σύμφωνα με την τηλεόραση του «Open», ένας espresso freddo, που σήμερα κοστίζει 2,50 ευρώ, θα αυξηθεί στα 2,80 ευρώ και ο ίδιος καφές που κοστίζει σήμερα 3,50 ευρώ, θα αυξηθεί στα 4 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές σε πακέτο αναμένεται να παραμείνουν ίδιες καθώς η αύξηση του ΦΠΑ ισχύει μόνο για τον επιτραπέζιο καφέ.

Μιλώντας για την εκδήλωση στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι στα οικονομικά πιστεύουν ότι αυτό δεν θα περάσει στους καταναλωτές και θα απορροφηθεί από τις καφετέριες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των οικονομικών του κράτους και της καθημερινότητας των πολιτών. Η μείωση των τιμών των τροφίμων ως προς τους έμμεσους φόρους δεν μετακυλίεται στον καταναλωτή. Τα διαγράμματα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ισπανίας έδειξαν ότι η μείωση είναι προσωρινή και στη συνέχεια ο πληθωρισμός αυξάνεται. Πιστεύω ότι πρέπει επίσης να αυξηθεί η απαγόρευση χρήσης τραπεζικών λογαριασμών».

Μάλιστα, το θέμα της ακρίβειας, σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το βασικό θέμα στη έκδοση της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα social media.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Eurostat και της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι η χώρα μας είναι «8η. η φθηνότερη χώρα της ΕΕ» και ταυτόχρονα «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σύγκριση με άλλα μέλη της ΕΕ».

Έκδοση με τίτλο: «Θα μεταφραστεί τελικά ο μειωμένος ΦΠΑ σε τιμές καταναλωτή ή όχι;» «Το αρνητικό παραδείγματα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό» Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «ο αγώνας για ενίσχυση εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τον βελτιωμένο ανταγωνισμό και τις τιμές υπέρ του καταναλωτή είναι μόνιμη. Και το παραδίδουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δόγμα, όπως αποδεικνύεται από τη δεύτερη συνεχόμενη έκτακτη φορολόγηση των πλεονασματικών κερδών του διυλιστηρίου και τις υψηλές ποινές που επιβάλλονται πλέον στις παράνομες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει: «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να προτείνει τη λάθος επίλυση -δηλαδή μια εύκολη αλλά δαπανηρή και εν πολλοίς αποτυχημένη επίλυση για τη μείωση του ΦΠΑ- αλλά και για το κακό παραδείγματα της Ισπανίας που προσπάθησε να μειώσει ή να μηδενίσει τον ΦΠΑ, χωρίς να επιτύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων. Αντίθετα, συνεχίζει να έχει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Φωτιά της αντιπολίτευσης

Πριν από λίγες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σάλο με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης τόνισε ότι «η ζωή των πολιτών δεν βελτιώνεται με έκτακτα επιδόματα, όπως φαίνεται από τα εκλογικά στατιστικά του Κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι περήφανοι. Θέλουν λύσεις τώρα».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να βάλει τέλος στις επικοινωνιακές καθυστερήσεις, να μελετήσει τις δαπανηρές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τους εκτεταμένους ελέγχους και τη παραγωγή Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή. “

Αντιδράσεις εστίασης

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα μπαρ παραβρέθηκαν επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που με επιστολή τους προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ζητούν την οριζόντια {διατήρηση} του ΦΠΑ 13% στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε ποια λογική ακολουθείτε στην {περίπτωση} αυτής της αύξησης, αφού ο καφές υπόκειται ήδη σε ειδικό φόρο κατανάλωσης από το 2017», σημειώνεται στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως υποστηρίζουν, «ο αυξημένος ΦΠΑ στους catering που καλούνται να τον εφαρμόσουν θα μετακυλίεται πλήρως στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ Arabica έχει αυξηθεί κατά 17% το τελευταίο εξάμηνο και του Robusta κατά 50%! ”