Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πρώτο αρνητικό {αποτέλεσμα} για τη χώρα μας το 2023. Η ακρίβεια χτυπάει τις τσέπες των νοικοκυριών και στην {περίπτωση} των βασικών προϊόντων
Η πιο ακριβή χώρα σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά) το 2023 ήταν η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία για το {επίπεδο} τιμών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών που δημοσιεύει η Eurostat στη χώρα μας, οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 38% σε σχέσης με τον μέσο όρο της ΕΕ και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την ακρίβεια των στοχευμένων μέτρων.
Τάκης Θεοδωρικάκος: Ποια ακριβώς είναι τα αγκάθια που βλέπει η αγοράστρια στο «new deal;
Στην Ελλάδα, οι τιμές άλλων βασικών προϊόντων διατροφής, όπως τα λάδια και τα λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για μη απαραίτητα είδη όπως τα αλκοολούχα ποτά, η χώρα μας κατατάσσεται 51% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη γιατί οφείλεται στην πάντα υψηλή φορολογία τους. Τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού πωλούνται στην Ελλάδα σε σχετικά χαμηλές τιμές (27,10% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η χώρα μας παραμένει μια από τις πιο ακριβές χώρες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
Ακριβές τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα
Στην κατάταξη, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην κατηγορία των ελαίων και των λιπαρών, με τιμές 26,3% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πιο ακριβό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ψωμί. Οι τιμές του κρέατος στην Ελλάδα το 2023 (κατά 6,3%) και των φρούτων και λαχανικών (14,1%) ήταν χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στις τηλεπικοινωνίες. Το Βέλγιο είναι στην πρώτη θέση.
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι κατά 48,6% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη μετά το Βέλγιο. Με τη σειρά τους, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφοράς είναι 14,7% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα τρόφιμα και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα και το 2023 οι τιμές της ενέργειας ήταν επίσης φθηνότερες – κατά 7% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στα κράτη μέλη της ΕΕ
Τα επίπεδα τιμών για τα τρόφιμα, τα ποτά και τα προϊόντα καπνού ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2023, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στο Λουξεμβούργο ήταν 19% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στη Ρουμανία ήταν 26% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ψηλα και χαμηλα
Τα αναψυκτικά ήταν πιο ακριβά στη Λετονία, 42% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και φθηνότερα στην Ιταλία, 18% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η τιμή του αλκοόλ στη Φινλανδία ήταν 102% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Αυστρία ήταν 17% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όσον αφορά τα προϊόντα καπνού, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (158% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ οι χαμηλότερες στη Βουλγαρία (51% κάτω).
Οι υψηλότερες τιμές των ελαίων και των λιπαρών καταγράφηκαν στην Ελβετία. Η Νορβηγία είχε τις υψηλότερες τιμές για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες, ενώ η Δανία είχε τις υψηλότερες τιμές για άλλα προϊόντα διατροφής. Η Βόρεια Μακεδονία είχε το χαμηλότερο {επίπεδο} τιμών λαδιού και λίπους, η Τουρκία ήταν η φθηνότερη χώρα για φρούτα, λαχανικά και πατάτες και άλλα προϊόντα διατροφής.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Μάλτα είναι η πιο ακριβή χώρα για έλαια και λίπη, το Λουξεμβούργο για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες και η Δανία για άλλα τρόφιμα. Η Πολωνία ήταν η φθηνότερη χώρα για λάδια και λίπη, η Ρουμανία για φρούτα, λαχανικά, πατάτες και άλλα προϊόντα διατροφής.
Πηγή: στα ελληνικα