Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Ήδη στο 90% βρίσκεται η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για παραχωρήσεις παραλιών και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μάλιστα, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, στην ηλεκτρονική δημοπρασία εντάχθηκαν και επιπλέον τμήματα παραλιών και ακτογραμμών που δεν περιλαμβάνονταν στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποιούνται ευρέως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αντικαθιστούν το ισχύον σύστημα των επιμέρους δημοτικών παραχωρήσεων.
Αναλυτικά, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 1.699 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (οι αρχικές προβλέψεις για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200), ενώ άλλες 225 ακόμη να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες στις περιοχές παραχώρησης. Τις επόμενες ημέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με άλλες συμβάσεις παραχώρησης και συμφωνίες που αφορούν συνδεδεμένες εταιρείες. Ταυτόχρονα, επιπλέον 6.500 συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες είχαν υπογραφεί ήδη το 2023, είναι ήδη πλήρως λειτουργικές. Τώρα οι νέοι παραχωρησιούχοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται στον πρόσφατα εκδοθέντα νόμο και όλοι οι παραχωρησιούχοι πρέπει να συμμορφώνονται με οικονομικές κυρώσεις. αντιμετωπίζουν σε {περίπτωση} παραβίασης των ρυθμίσεων.
8.911 παράπονα για την {εφαρμογή} MyCoast – 52.000 πολίτες «κατέβασαν» την {εφαρμογή}
Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διασφάλιση της απεριόριστης πρόσβασης και χρήσης των παραλιών, όπως φαίνεται και στα παράπονα που έχουν υποβάλει μέσω της εφαρμογής MyCoast. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διαχείρισης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, 52.000 πολίτες «κατέβασαν» την {εφαρμογή} στα κινητά τους τηλέφωνα και λήφθηκαν 8.911 καταγγελίες Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ( 18-24/06) υποβλήθηκαν 2.640 καταγγελίες, που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 50% σε σχέσης με τον αριθμό των καταγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, εκ των οποίων τα 2/3 περίπου στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1.731 καταγγελίες) σε όλη την Ελλάδα. .
Από όλα τα παράπονα, τα περισσότερα είναι ανώνυμα (8.096), ενώ οι πιο δημοφιλείς λόγοι για παράπονα είναι:
• αυθαίρετη κατάληψη γης (6065),
• παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης (1.091),
• αλλαγή στη μορφολογία των ακτών (688).
Οι περιφέρειες της Ελλάδας που δέχονται τα περισσότερα παράπονα είναι:
• Χαλκιδική (1404),
• Πρέβεζα (967),
• Ανατολική Αττική (900),
• Δωδεκάνησα (766),
• Κυκλάδες (680).
Τονίζεται ότι πολλές καταγγελίες αφορούν τις ίδιες παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η διαδικασία που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συλλέγουν καθημερινά παράπονα μέσω της εφαρμογής, να τα ομαδοποιούν ανά περιοχή και παραλία, να ορίζουν προτεραιότητες με βάση τη σοβαρότητα και το εύρος της παράβασης και στη συνέχεια να παρεμβαίνουν μέσω απροειδοποίητων επιτόπιων ελέγχων κατά τις οποίες απαιτούνται. Τέτοιοι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα οι επιχειρήσεις στη Ρόδο, στη λίμνη Ζηρού, στο Νομό Πρέβεζας, στο Μεσολόγγι, στη Χαλκιδική και σε όλη τη χώρα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με την Πράξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προβλεφθεί και εφαρμοστεί τέσσερις μέθοδοι επιθεώρησης παραλίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων, τη {συμμετοχή} πολιτών μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast. και διάφορα επίπεδα επιθεωρητών. Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενους ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.