ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ελλάδα – Γερμανία, συνοδοιπόροι στην οικονομία

Οι σταθεροί εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Πρόσκληση προς τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Γερμανίας για εντατικοποίηση κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δύο οικονομιών απηύθυναν ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας κατά την επετειακή τελετή που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, με τίτλο «Οικονομικοί εταίροι Ελλάδα – Γερμανία».

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Οι άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ

Κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του σώματος, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και ο Διευθυντής Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Νίκος Παπάς. εν μέρει στα δεδομένα που ενισχύουν την οικονομική σχέσης συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του οργανισμού, Δρ. Ο Ilja Nothnagel εστίασε στο πώς οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων κ. Michael Kern εστίασε στο ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνικό Επιμελητήριο της Γερμανίας στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των δύο πλευρών. της χώρας.

Μάκης Βορίδης: Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολλές σημαντικές ευκαιρίες να επεκτείνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες

Ειδικότερα, ο κ. Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του ως εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, εξήρε τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο τομέων και εστίασε στη δυναμική των διμερών συνεργιστικών σχέσεων εντός του Ευρωπαϊκού Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλό {επίπεδο}. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολλές σημαντικές ευκαιρίες να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες. Έχουν φυσικά και προκλήσεις μπροστά τους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις θα παραμείνει σε πολλούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η ιατρική, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγροδιατροφή και η ενέργεια.

Κώστας Φραγκογιάννης: Με κοινοπραξίες κατά τον μετασχηματισμό και των δύο χωρών

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Κώστας Φραγκογιάννης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αφού συνεχάρη το Ελληνικό Επιμελητήριο της Γερμανίας για την ανάδειξη των ιδιαίτερων οικονομικών δεσμών που έχουν αναπτύξει και οι δύο οικονομίες τα τελευταία 100 χρόνια, τόνισε ότι « Όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των χωρών μας, της κοινοτικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης». Ανέφερε επίσης στοιχεία για την κοινή οικονομική, τεχνολογική και εμπορική πρόοδο και των δύο τομέων, τονίζοντας τη συμπληρωματική φύση των οικονομιών τους, το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για εξαγωγές στη Γερμανία και την υψηλή θέση της Γερμανίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία. , ψηφιακές τεχνολογίες, εφοδιαστική αλυσίδα, ηλεκτροκίνηση και ναυτιλία. Σε άλλο μέρος των εκθέσεων του εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φετινές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σε συνδυασμό με τη {συμμετοχή} της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο τόπων. Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση σε επιχειρηματίες και επενδυτές να συμμετάσχουν ενεργά, μέσω κοινοπραξιών, στον κοινό δρόμο του μετασχηματισμού Ελλάδας και Γερμανίας.

Νίκος Παπάς: Οι επενδύσεις, η {ανταλλαγή} τεχνογνωσίας, ο τουρισμός δείχνουν τη ικανότητα περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων

Ο κ. Νίκος Παπάς, στον χαιρετισμό του ως εκπροσώπου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημείωσε την ανάγκης συνέχισης της αποτελεσματικής συνεργασίας του Επιμελητηρίου προς όφελος και των δύο εθνών, σημειώνοντας ότι τα συσσωρευμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν την βασικό ρόλο αυτών των διασυνδέσεων, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και του τουρισμού, που απαιτούν περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων, «για να εμβαθύνουμε το κοινό μας σπίτι – την Ευρώπη – επειδή ζούμε σε έναν κόσμο σπουδαίων αναταράξεις» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να ακολουθήσει το παραδείγματα της Γερμανίας σε θέματα όπως ο πλουραλισμός του τραπεζικού συστήματος και η στήριξη των ΜΜΕ.

Ilja Nothnagel: Οι μεταρρυθμίσεις καρποφορούν στην ελληνική οικονομία

Στην εκδήλωση παρευρίσκεται εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του οργάνου, και από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο νέος γενικός διευθυντής του ΕλληνοΓερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. . Ο Ilja Nothnagel συγχαίρει το Ελληνικό Επιμελητήριο εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK), αλλά και προσωπικά, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, χαρακτηρίζοντας τις δραστηριότητές του ιδιαίτερα πολύτιμες. «Η AHK Greece μπορεί να κοιτάξει πίσω με περηφάνια τα πολλά καλά –και μερικές φορές δύσκολα– χρόνια της ιστορίας της. «Η AHK θα παραμείνει σημαντικότητα παράγοντας για την στήριξης των οικονομικών σχέσεων Γερμανίας-Ελλάδας, καθώς και σημαντικό μέλος του παγκόσμιου δικτύου των 150 διμερών εμπορικών επιμελητηρίων, αντιπροσωπειών και γραφείων αντιπροσωπείας σε 93 χώρες», είπε. Σε άλλο σημαντικό σημείο της ομιλίας του, σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι τα σημάδια ανάπτυξής της ήταν θετικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και η Αθήνα θα στηρίξει σθεναρά την περαιτέρω βελτίωση της ήδη καλής διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες ενώ παραμένουν πιστές στη χώρα ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Σήμερα, μαζί με τους Έλληνες εταίρους τους, βρίσκονται σε προνομιακή θέση να επωφεληθούν από την ανάπτυξη ιδεών της οικονομίας. Από γεωστρατηγική άποψη, η χώρα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να γίνει κέντρο logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και γενικά να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην περιοχή. Τέλος, σημείωσε ότι «Το DIHK ευχαριστεί τα μέλη του, το διοικητικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Βασίλη Γούναρη, τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον Δρ. Αθανάσιο Κελέμη και την αφοσιωμένη ομάδα του για τη δέσμευσή τους. Έχετε τοποθετήσει με επιτυχίας την AHK Greece ως ισχυρό εταίρο της ελληνογερμανικής οικονομίας. Ό,τι καλύτερο και καλή τύχη για τα επόμενα εκατό χρόνια», πρόσθεσε.

Michael Kern: Το Ελληνικό Επιμελητήριο της Γερμανίας συμβάλλει συνεχώς στις διμερείς οικονομικές σχέσεις

Ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Γερμανικών Διμερών Επιμελητηρίων κ. Michael Kern, μιλώντας από τη σκηνή της εκδήλωσης, εκ μέρους όλων των Επιμελητηρίων που εκπροσωπούνται στην Ευρώπη, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στο ΕλληνοΓερμανικό Επιμελητήριο, το οποίο είπε ότι είναι ένα από τα πιο ιστορικά. ιδρύματα των 30 διμερών επιμελητηρίων στην Ευρώπη που διατηρούν στενούς δεσμούς συνεργασίας, διευκολύνοντας τις εταιρείες να αποκτήσουν αμφίδρομες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εδώ ξεχωρίζει η AHK Greece, αποτελώντας από πολλές {απόψεις} πρότυπο και για άλλα εμπορικά επιμελητήρια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Με τις πολυδιάστατες υπηρεσίες της και διατηρώντας έντονους ρυθμούς, αλλά σε χαμηλούς τόνους, στηρίζει τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, χάρη στους οποίους έχει επιδείξει μεγάλο δυναμισμό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για το πόσα θα μπορούσε να μάθει το δίκτυο των διμερών εμπορικών επιμελητηρίων από την AHK Greece. Συνεχίζει να συμβάλλει στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις με τα επιτεύγματα, τις γνώσεις και το ανθρώπινο {δυναμικό} της και θα συνεχίσει να διασφαλίζει τους συνεχείς στενούς δεσμούς συνεργασίας στο μέλλον.

Βασίλειος Γούναρης: Η Γερμανία κρατά τα σκήπτρα ως εθνικός επενδυτής της Ελλάδας

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλειος Γούναρης στο καλωσόρισμά του εστίασε στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο της εκατονταετηρίδας των δραστηριοτήτων δηλώνει ότι είμαστε όλοι δυνατοί και αποφασισμένοι να στηρίζουν το Επιμελητήριο ως μια ισχυρή οικογένεια εταιρειών με την Ελλάδα και τη Γερμανία, προσφέροντας σημαντική καλή θέληση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, καθώς και στη Γερμανία». Αναφερόμενος στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι «το ενδιαφέρον για διεθνείς επενδύσεις παραμένει υψηλό για μια χώρα που σήμερα είναι πλούσια και η Γερμανία κρατά τα σκήπτρα ως εθνικός επενδυτής της Ελλάδας. Επιπλέον, η γερμανική κοινότητα καθορίζει τον επενδυτικό ρυθμό εδώ και χρόνια όσον αφορά την εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης: Με κοινές προσπάθειες έχουμε διεισδύσει στη συνείδηση ​​των πολιτών και των δύο χωρών

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο οποίος μεταξύ άλλων, Τόνισε ότι «με κοινές προσπάθειες διεισδύσαμε στη συνείδηση ​​των πολιτών και των δύο χωρών, έχουμε φτάσει σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κρατικούς μηχανισμούς, διαδίδοντας την παράδοσης, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ελληνογερμανικής συνεργασίας». Αναφέρθηκε επίσης στους πέντε βασικούς, ισότιμους πυλώνες στήριξης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και ειδικότερα στα μέλη του, τα οποία χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο του καταξιωμένου αυτού ιδρύματος, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη ελληνογερμανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – στο ΔΣ του Επιμελητηρίου, οι εταίροι της οργάνωσης, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, και η Ένωση Γερμανικών Επιμελητηρίων και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, δύο οργανισμοί που -όπως σημείωσε- βοήθησαν επί μακρόν ταξίδι του Επιμελητηρίου. Ιδιαίτερη παραπομπή έκανε στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, καθώς και στις δύο κυβερνήσεις, τις οποίες ευχαρίστησε επίσης για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασίας τους. χρόνια.