ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Με «κλειδί» αλλάζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό – Έρχεται νέα φόρμουλα



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Με «κλειδί» αλλάζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό – Έρχεται νέα φόρμουλα
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου που προκύπτει από οικονομικά δεδομένα (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κ.λπ.) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους

30 Ιουνίου 2024 – 10:20

Φωτογραφία 0 για τον «Kluczem» η κυβέρνηση αλλάζει τον κατώτατο μισθό - Έρχεται νέα φόρμουλα

Το γαλλικό μοντέλο καθορισμού του κατώτατου μισθού θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, που εργάζεται για την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, καθώς και για την στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου που προέρχεται από οικονομικά δεδομένα (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κ.λπ.) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Το μοντέλο βασίζεται κατά προσέγγιση στο μοντέλο της ελληνικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, το οποίο είναι αυτόματο και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη ιδεών.

Έρχεται ο αλγόριθμος, όπως και στις συντάξεις

Ο αλγόριθμος αυτός θα αποτελέσει τη βάση για έρευνας επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που παρουσιάζουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον κατώτατο μισθό ώστε η κυβέρνηση να λάβει την τελική απόφασης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι προσεγγίσεις των φορέων δεν θα απέχουν πολύ από την άποψη της προτεινόμενης αμοιβής. Θα υπάρχει και συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνονται ετήσιες αναπροσαρμογές, όπως συμβαίνει με τις συντάξεις.

Αυτή η αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο μπορεί επίσης να δώσει μια πολιτική «επίλυση», καθώς ο πληθωρισμός πλέον αποκλιμακώνεται σημαντικά και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν είναι τόσο τολμηρές όσο πριν.

Από το φθινόπωρο

Σε κάθε {περίπτωση}, εάν η αλλαγή αυτή είναι στην ατζέντα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, θα τεθεί σε {εφαρμογή} από τον Σεπτέμβριο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Μακρόν επέτρεψε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9% τον Ιανουάριο του 2023 και κατά 8% τον Ιανουάριο του 2022 (πολύ πάνω από τον πληθωρισμό), ενώ η ενωμένη αριστερή αντιπολίτευση Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στο η χώρα κατά 200 ευρώ για να φτάσει τα 1.600 ευρώ το μήνα.

Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας

Υπενθυμίζουμε ότι η επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται την υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ, ενσωματώνοντας στο κοινοτικό δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ γενικά.

Παράλληλα, υπάρχει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας Νο. 131 της ΔΟΕ, η οποία επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η αρμόδια Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές της εργασίες έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και η σχετική οδηγία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων έως τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους το αργότερο.

Σύμφωνα με τον ορισμό, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον καθορισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τη {συμμετοχή} κοινωνικών εταίρων, δηλαδή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Επέκταση ΕΓΣΣΕ

Παράλληλα, παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2021 (ΠΚ 16/1-7-2021), η οποία παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2023 (ΠΚ 15/30-6-2022). .

Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Χάρη στην ΕΓΣΣΕ προστατεύονται τα θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων (π.

Η συμφωνία συνοδεύεται από το καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Νομικού Προσώπου που ονομάζεται «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ) που δημιουργήθηκε μαζί με την ΕΓΣΣΕ 2022. Σύμφωνα με το καταστατικό, τα μέρη συναινούν στη σύσταση νέου νομικού προσώπου – μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία “Specjalne Konto Kształcenia Zawodowego” , σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στο άρθρο. 15 ενότητα 5 του νόμου 4921/2022.