ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ιδιωτική ασφάλιση κατά των φυσικών καταστροφών: Το νομοσχέδιο πάει σήμερα στη Βουλή

Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικών Κρίσεων και Προστασίας του Πολίτη «Ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, κρατική ενίσχυση και προστασία, στεγαστική βοήθεια, παροχές για την Πυροσβεστική και άλλες παροχές» εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Sejm. Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κατέθεσαν επισήμως «επιφύλαξη» για να κατατεθεί στην Ολομέλεια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου όσο και σε μια σειρά από διατάξεις του.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Ζητήστε κίνητρα για αύξηση της ιδιωτικής ασφάλισης

Ενίσχυση της δομής

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Τριαντόπουλος, στο τέλος της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της ψήφισής του γιατί -όπως ανέφερε- ενισχύει τόσο τις δομές όσο και τους υπαλλήλους της Γ.Γ. την Κλιματική Κρίση και την Κρατική Βοήθεια, καθώς και τους δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Διατύπωσε θετική γνώμη και ανέφερε ότι θα εξετάσει, από κοινού με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, πρόταση για αύξηση του ποσού του προστίμου από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση ιδιωτικής ασφάλισης ζημιών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές. Θα εξετάσει επίσης την προσθήκη στο Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης κατά των Φυσικών Καταστροφών, όπου έχει οριστεί εκπρόσωπος των ΟΤΑ και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι βρίσκονται σε προοδευτικότητα διαδικασίες για τη παραγωγή ενός ενιαίου κέντρου δημόσιας βοήθειας στο οποίο -όπως σημείωσε- «αφενός θα παρουσιάζεται η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και, αφετέρου, θα είναι δυνατή για τους πολίτες. να λάβει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της αίτησης αποζημίωσής τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβει.»

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι με την ειδική τροπολογία που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες θα τεθούν και προβλήματα σχετικά με το περιγραφή φακέλων και αυτοψιών που προέκυψαν με τη {μεταφορά} τους από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας της Ιθαγένειας. θεραπεύτηκε, γιατί -όπως τόνισε- «για εμάς οι εργαζόμενοι είναι οι στενοί μας συνεργάτες και θέλουμε να προχωρήσουν οι αυτοψίες και να μην έχουν δυσκολίες στο έργο τους».

Σκοπός

Αναφερόμενος στην ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και την κρατική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι «στόχος μας είναι να συμβαδίζουν». Προέτρεψε τις ασφαλιστικές εταιρείες «να μην ακολουθήσουν μια προσέγγιση που βασίζεται αποκλειστικά στις συνθήκες της αγοράς, αλλά να λάβουν υπόψη όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και ανάγκες». Δήλωσε μάλιστα ότι «θα παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή την προοδευτικότητα, γι’ αυτό και δημιουργείται κατάλληλο Παρατηρητήριο».

Ο Τριαντόπουλος επανέλαβε ότι ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας που στοχεύει στη συμπλήρωση, με την προσαρμογής στα νέα δεδομένα για την αντίξοη κλιματική κρίση, του θεσμικού πλαισίου που διέπει την στήριξης και την ανάκαμψη μετά την καταστροφή. «Πρόκειται για μια σοβαρή μεταρρύθμιση, ενώ παλαιότερα υπήρχε ένα κενό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ