Ο πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Κοπελούζος προσκλήθηκε σε «κλειστή» συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Σίσι και η φον ντερ Λάιεν.
Στην Επενδυτική Διάσκεψη Αιγύπτου-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιουνίου στο Κάιρο, ο Όμιλος Κοπελούζου είχε έντονη παρουσία.
Ο ιδρυτής του Ομίλου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος, παρευρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου, προσκλήθηκε και έλαβε μέρος σε «κλειστή» συνάντηση/συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο El-Sisi και την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen. , στην οποία παραβρέθηκαν καλεσμένοι από την Ε.Ε. Ο κ. Κοπελούζος, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, ήταν ο μόνος Έλληνας καλεσμένος που εκπροσώπησε την ελληνική επιχειρηματικότητα και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη σημασία των έργων που αναπτύσσει ο Όμιλος για την Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Δημήτρης Κοπελούζος: Στο κοινό επενδυτικό φόρουμ ΕΕ-Αιγύπτου για το καλώδιο GREGY [χάρτης]
Στη συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσκλήθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου και ο Γενικός Διευθυντής της ELICA που αναπτύσσει το έργο διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας, κ. Ιωάννης Καρύδας. εισήχθη η λέξη “GREGY”. Τόνισε τη σημασία της όχι μόνο για την Αίγυπτο και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στις προσπάθειές της να απελευθερώσει τον άνθρακα, να επιτύχει μηδενική ρύπανση και ενεργειακή ασφάλεια. Ο κ. Καρύδας τόνισε επίσης τη συμμόρφωση του έργου με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου.
Στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Δρ. Χαμπ. Mohamed Shaker, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας (DG ENERGY) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ditte Juul Jørgensen, Γενικός Διευθυντής Γειτονίας και Διεύρυνσης (DGNEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gert Jan Koopman και άλλοι προσκεκλημένοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καρύδας τόνισε τη σημασία του «GREGY» ώστε η Ευρώπη να μπορεί πιο γρήγορα να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και να επιταχύνει την ηλεκτροδότηση της οικονομίας της, αξιοποιώντας το πλούσιο «πράσινο» {δυναμικό} της Αιγύπτου και τη διαθέσιμη γη. . Στην εισήγησή του, ο κ. Καρύδας τόνισε τα πολυάριθμα οφέλη που θα προκύψουν από την πρωτοβουλία «GREGY», τα οποία θα είναι όχι μόνο ενεργειακά και περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικοοικονομικά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, προς όφελος καταναλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη με ενοποίηση των αγορών ενέργειας και {μεταφορά} πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, το «GREGY», πέρα από τα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή, αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό έργο και ακρογωνιαίο λίθο για τη παραγωγή διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη {μεταφορά} της πράσινης ενέργειας.
Ταυτότητα έργου GREGY: “πράσινο οικοσύστημα”
§ Η Ηλεκτρική Σύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου είναι έργο στον Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
§ Το εμβληματικό έργο που σχεδιάστηκε και σχεδιάστηκε από τον Όμιλο Κοπελούζου και τον Όμιλο Μεσογειακής Διασύνδεσης ELICA θα συνδέσει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και μήκους περίπου 950 km.
§ Θα αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
§ Η πράσινη και ανταγωνιστική ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από 9,5 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
§ Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταδίδεται με GREGY από την Αίγυπτο θα σταλεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
§ Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική βιομηχανία από το GREGY.