Η Ελλάδα θα έχει καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με την ανάπτυξη ιδεών της ΕΕ
Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στο αυξανόμενο κοστούς χρηματοδότησης και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, σημειώνει στην ανάλυσή της η BNP Paribas.
Όπως σημειώνει, το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ξανά οικονομική ανάπτυξη ιδεών πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% το 2023 και κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Το ΚΕΠΕ κατεβάζει τον πήχη ανάπτυξης στο 1,9% – Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές
Με εξαίρεση τα ακίνητα, η πληθωριστική πίεση έχει αποδυναμωθεί και οδηγεί σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης, η οποία, μαζί με την αύξηση της απασχόλησης, υποστηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, το μερίδιο της οποίας στο ΑΕΠ έφτασε σε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024 (76,9 %), αναφέρει η BNP Paribas.
Καλύτερες στιγμές
Ωστόσο, λόγω του μεγέθους και της εξάρτησής της από την ξένη αγοράστρια, η χώρα αυτή παραμένει πολύ εκτεθειμένη στην προοδευτικότητα της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, καθώς και στην αγοράστρια ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου. Από πολλές {απόψεις}, το 2024 θα είναι ένα συμβολικό ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η έγκριση στις 5 Ιουνίου από την ΕΚΤ της αίτησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας για συνέχιση της πληρωμής μερισμάτων μετά από δεκαέξι χρόνια.
Φέτος αναμένεται επίσης να είναι το σημαντικό σημείο όπου οι τιμές των ακινήτων θα ξεπεράσουν τα υψηλά του 2008. Αυτό συμβαίνει ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου οι τιμές ξεπέρασαν αυτό το {επίπεδο} το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο εθνικός συντελεστής εξακολουθεί να είναι 3,5%. χαμηλότερα, αλλά με τη συνεχιζόμενη πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών στη χώρα (+10,8% ετησίως το πρώτο τρίμηνο), αναμένεται ότι θα φτάσει επίσης σε {επίπεδο} ρεκόρ στο τέλος του έτους.
Αν και αυτή η προοδευτικότητα εγκυμονεί απειλές και βαθαίνει προβλήματα πρόσβασης στη στέγαση, δείχνει τη φάση ανάπτυξης που βιώνει σήμερα η χώρα. Επιπλέον, επειδή η ελληνική οικονομία βγήκε από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους πολύ αργά (2016), βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο οικονομικό κύκλο από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και επομένως επωφελείται από μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, σημειώνει η BNP Paribas.
Η απασχόληση αυξήθηκε σε 4.300.000 εργαζόμενους τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,8%.
ευρωπαϊκούς πόρους
Οι μοχλοί στήριξης της οικονομίας παραμένουν επίσης σημαντικοί: τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παρέχονται στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RESF) παραμένουν επαρκείς και αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα.
Στις 14 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε καταρχήν να εκταμιεύσει την τέταρτη δόση των δανείων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα οι ελληνικές αρχές επισημοποίησαν αίτημα προς την Επιτροπή για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης των δανείων επιδότησης του ποσού 998,6 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληρωμές που οφείλονται μέχρι το τέλος του 2024, αυτό θα σήμαινε ότι οι τρέχουσες πληρωμές ΤΑΑ προς την Ελλάδα θα ανέρχονται σε 18,2 δισ. ευρώ (8,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,6 δισ. ευρώ σε δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών). ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται στη χώρα (36 δισ. ευρώ).
Δημόσια οικονομικά
Παράλληλα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών το 2023 θα δώσει δημοσιονομικό χώρο στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, της οποίας βασικός στόχος σε αυτή τη φάση παραμένει η μείωση του χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποπληρώσει πρόωρα το χρέος 8 δισ. ευρώ που προέκυψε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Έθεσε επίσης στόχο τη παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, το οποίο φαίνεται εφικτό λόγω των ισχυρών επιδόσεων που καταγράφηκαν το 2023, ακόμη και αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιβραδύνει τα φορολογικά έσοδα: το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ ΑΕΠ (έναντι 0% το 2022), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο -1,6% (μετά από -2,5% το 2022). Ο λόγος του δημόσιου χρέους μειώθηκε κατά 9 μονάδες του ΑΕΠ στο 161,9% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί ξανά σημαντικά το 2024. Η υποτονική διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων παρά την αστάθεια της αγοράς μετά τις ευρωεκλογές και τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, κατάφερε ωστόσο να κερδίσει τις ευρωεκλογές με ποσοστό 28,3% έναντι 14,9% του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και 12,8% του κέντρου. -αριστερό από το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα αποτελέσματα, χειρότερα από τις προσδοκίες του κυβερνώντος κόμματος, ώθησαν τον Μητσοτάκη να εισαγάγει αλλαγές στην κυβέρνηση στις 14 Ιουνίου (ιδίως στον Υπουργό Εσωτερικών, Απασχόλησης, Μετανάστευσης και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων), αν και ορισμένοι υπουργοί σε βασικές θέσεις ( Οικονομικά, Εξωτερικές Υποθέσεις, Άμυνα ), συνοψίζει η BNP Paribas.