ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κοινή πλατφόρμα ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ για έλεγχο οφειλετών



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Κοινή πλατφόρμα ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ για έλεγχο οφειλετών
Σκοπός του συνδυασμού και των δύο «οικονομικών καναλιών» είναι να ελεγχθούν οι ανέντιμοι πληρωτές που μερικές φορές εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις και στη συνέχεια δεν πληρώνουν.

4 Ιουλίου 2024 – 12:46

Φωτογραφία 0 για την κοινή πλατφόρμα ΕΦΚΑ της ΑΑΔΕ για έλεγχο οφειλετών

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας συνεχίζουν να αλλάζουν τον χάρτη για τους οφειλέτες Εφορίας και Ταμείου, με την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν ενιαία πλατφόρμα για την έκδοση κοινών ασφαλιστικών και φορολογικών εντύπων τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Ο σκοπός του συνδυασμού των ισχυρισμών του powergame είναι δύο “οικονομικά κανάλια” είναι να ελεγχθούν οι ανέντιμοι πληρωτές που μερικές φορές επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για να αποσπάσουν έσοδα από το δημόσιο ταμείο και στη συνέχεια να τα αφήσουν απλήρωτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΕΦΚΑ περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες που μπήκαν σε μόνιμες ρυθμίσεις χρέους τα έχασαν τον τελευταίο χρόνο, με {αποτέλεσμα} η οφειλή του ασφαλιστικού οργανισμού να αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα 47,88 δισ. ευρώ.

Στον ΕΦΚΑ για το 2024, 561.431 οφειλέτες έχασαν ρυθμίσεις σε σύνολο 1.101.675 που έχουν συνάψει, καθιστώντας όλο και πιο σημαντική την ανάγκης δημιουργίας μιας νέας επιλογής που αναζητούν επαγγελματίες και εργοδότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, υπάρχει συγκέντρωση οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες χρέους, όπου 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) έχουν οφειλές έως 15.000 ευρώ έκαστος.

Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχει χρέος έως 30.000 ευρώ έκαστος.

Ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλές 50.000-100.000 ευρώ.

Οι περισσότερες οφειλές αφορούν λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ (2.683 οφειλέτες εισπράττουν το 23,8% των υπολοίπων οφειλών).

Έτσι, τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία μια πλατφόρμα για την έκδοση πιστοποιητικού καθολικής ευαισθητοποίησης, το οποίο θα αντικαταστήσει ανάλογα πιστοποιητικά που εκδίδονται σήμερα.

Οποιοδήποτε φυσικό, νομικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ενιαίο πιστοποιητικό χρηματοοικονομικής παιδείας μέσω ειδικής πλατφόρμας που διατίθεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης. Το πιστοποιητικό περιέχει στοιχεία που αφορούν ισχύοντα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αποδεικτικό ασφαλιστικής γνώσης.

Το πιστοποιητικό χρηματοοικονομικής παιδείας που θα εκδοθεί με τη νέα διαδικασία θεωρείται έγκυρο για όλους τους νομικούς σκοπούς και είναι υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, δικαστήρια κάθε βαθμού και εισαγγελικές αρχές. γραφεία σε όλη τη χώρα όταν η παροχή των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας είναι υποχρεωτική από το νόμο.

Για την έκδοση βεβαιώσεων οικονομικής ενημερότητας, η πλατφόρμα, μέσω της διαλειτουργικότητας, λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης ΔΟΥ και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η απαιτούμενη διαλειτουργικότητα παρέχεται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης.