ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Η S&P ανεβάζει τον πήχη

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, το καλύτερο κλίμα στην αγοράστρια αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέβασε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο επιθετικός καθαρισμός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών φτάνει στο τέλος του και ότι ο κλάδος ανακάμπτει πλήρως από την κρίση και ξεκινά να επωφεληθούν από τη θετική οικονομική δυναμική στην ΕΛΛΑΔΑ.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, το βελτιωμένο κλίμα της αγοράς αμβλύνει επίσης τις ανησυχίες για τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλά το κοστούς χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές χρέους.

Ελληνικές τράπεζες: Γιατί οι ξένοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Ο ρόλος των μερισμάτων

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου.

Ως εκ τούτου, ο S&P αύξησε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας θετικές προοπτικές για αυτές.

Αύξησε επίσης τη μακροπρόθεσμη σύστασή του για την Aegean Baltic Bank με σταθερή προοπτική.

Αξιολογήσεις για τράπεζες

Ειδικότερα, ο οργανισμός αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:

  • Aegean Baltic: Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα σε «ΒΒ-» από «Β+» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη {αξιολόγηση} σε «Β». Οι προοπτικές είναι στέρεες.
  • Alpha Bank: Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη βαθμολογία της στο «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».
  • Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη {αξιολόγηση} «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR από “BBB-/A-3” σε “BBB/A-2”.
  • Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη {αξιολόγηση} «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR από “BBB-/A-3” σε “BBB/A-2”.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας {αξιολόγηση} σε «BB» από «BB-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη {αξιολόγηση} «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

Θετικός

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, διαπιστώνει βελτίωση της ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το 2023, η αξίας των εγχώριων μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε περαιτέρω λόγω των υψηλότερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με την S&P, ο παράγοντας που υποστηρίζει τη βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών είναι η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 2,4% μεταξύ 2024 και 2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό αντικατοπτρίζει την αναβίωση της επενδυτικής δραστηριότητας που οδηγείται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα επόμενης γενιάς της ΕΕ, τη βελτιωμένη επιχειρηματική δύναμη και τις ευκαιρίες για οικονομική ανάκαμψη, καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την κορύφωσή της πριν από την κρίση χρέους του 2008.

Η παράταση έως το 2024 του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Hercules (H-APS), του προγράμματος εγγυήσεων τιτλοποίησης βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται ομόλογα ανώτερης αξίας στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων NPE, θα υποστηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη {μεταφορά} επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους εξυπηρετητές φέτος.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επαναφέρει τις πληρωμές μερισμάτων των συστημικά σημαντικών ελληνικών τραπεζών μετά από 16 χρόνια, υπογραμμίζει τη βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Ενώ μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων, το επιμελητήριο σημειώνει ότι η βελτιωμένη λειτουργική οργάνωση των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες απώλειες δανείων και οι χαμηλού κόστους βάσεις καταθέσεων έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της υποκείμενης κερδοφορίας τους.