Γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19 και την ενεργειακή κρίση
Ο σημαντικότητα ρόλος που θα παίξει στην ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και του οίκου Moody’s, τόνισε, μεταξύ άλλων, Ο Δημήτρης Τσάκωνας, Διευθύνων Σύμβουλος της ODDIX, μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της 28ης Ετήσιας Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Declan Costello, Martin Bijsterbos, επικεφαλής της ΕΚΤ στην Ελλάδα και Colin Ellis, αναλυτή στρατηγική αγοράστρια της Moody’s Investors Service.
Burla στο The Economist: Η Ελλάδα είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας της ΕΕ
Όπως σημείωσε ο κ. Τσάκωνας, στόχος παραμένει η κατάταξη Α+ που είχε η Ελλάδα πριν από το 2009, και για τον επενδυτικό βαθμό που δεν έχει αποδώσει ακόμη ο Moody’s στην ελληνική οικονομία και τη σημασία αυτού του βήματος, σημείωσε ότι με βάση την κοινή μας έκθεση στην οποία βαθμολογήθηκαν 2 από τα 3 σπίτια, η επενδυτική πρόθεση στην Ελλάδα θα ήταν μεταξύ 6 και 10 δισ., αλλά αν είχαμε τις αξιολογήσεις και των 3 κατοικιών, το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν μεταξύ 12, 14 και 20 δισ. ευρώ.
Ο Declan Costello αναφέρθηκε στην ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και σημείωσε ότι όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Ο κ. Κοστέλο μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και επέστησε την προσοχή στη χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγικότητα σε σχέσης με άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσον αφορά την αγοράστρια εργασίας, η {συμμετοχή} στην αγοράστρια εργασίας στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, ειδικά για τις γυναίκες, είναι ακόμη χαμηλότερη.
Τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Ο Bijsterbos επεσήμανε ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από ό,τι στην ευρωζώνη και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί καθώς η χώρα εφαρμόζει κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, επισήμανε τρεις προκλήσεις:
- Μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών, διότι στην ΕΕ εκτιμάται ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 1% τα επόμενα χρόνια. Εδώ αναφέρθηκε και στο δημογραφικό προβληματισμός της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική εικόνα λόγω της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
- Όπως έλεγε πάντα, ο τραπεζικός τομέας τα πηγαίνει καλά στη {διαχείριση} των επισφαλών δανείων, αλλά εστίασε σε νέες προκλήσεις και αναδυόμενους κινδύνους, όπως οι κλιματικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και τα αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας από το παρελθόν. Επικεντρώθηκε επίσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν πέσει στους εξυπηρετητές, κάτι που είναι ένα βάρος που χρειάζεται προσοχή.
- Το δημόσιο χρέος, όπου έχει σημειωθεί εξέλιξη, παραμένει πολύ υψηλό και περιορίζει τους ελιγμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
Συνοψίζοντας, ο κ. Μπιστερμπός τόνισε τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά επέστησε την προσοχή στα προβλήματα του παρελθόντος και στις νέες προκλήσεις.
Η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει
Από την πλευρά του, ο Κόλιν Έλις μίλησε για το υψηλό {επίπεδο} ευημερίας της Ελλάδας, όπως εκτιμάται από δείκτες, και τόνισε το γεγονός ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν «ολοκληρωθεί», αλλά αρκετές από αυτές υστερούν ακόμη, μεταξύ των οποίων: δικαιοσύνης, αλλά τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι εκτεθειμένη σε πιστωτικό κίνδυνο, αλλά χρειάζεται ακόμα να φτάσει στο {επίπεδο} baa1.
(*12*)
Στόχος παραμένει ο βαθμός Α+
Ο Δημήτρης Τσάκωνας από τον ΟΔΔΗΞ τόνισε ότι στόχος παραμένει η επίτευξη της βαθμολογίας Α+ που είχε η Ελλάδα πριν από το 2009 και αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι διασφαλίζουν την καταβολή των τόκων του χρέους σε ετήσια βάση.
Αναφορικά με τον επενδυτικό βαθμό που δεν έχει αποδώσει ακόμη ο Moody’s στην ελληνική οικονομία και τη σημασία αυτού του βήματος, ο κ. Τσάκωνας σημείωσε ότι βάσει έρευνας και ανάλυσης στην οποία 2 στους 3 οίκους έχουν αποδώσει αυτή τη βαθμολογία, η πρόθεση να επενδύσει στην Ελλάδα θα κυμαινόταν από 6 έως 10 δισ., αλλά αν είχαμε το {επίπεδο} και από τα 3 σπίτια, το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν στα 12 με 20 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχουν λάβει και {αξιολόγηση} επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s. Και οι δύο τελευταίες εκδόσεις ομολόγων έδειξαν ότι είχαμε αύξηση 50% στην επενδυτική βάση.
Αναφέρθηκε στον φιλόδοξο στόχο σε ό,τι αφορά τα ήδη μειωμένα spread και το γεγονός ότι οι αναλύσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 105-106, κοντά στην Πορτογαλία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έβαλε στόχο και τη μείωση του καθαρού χρέους.
Ταμείο Ακρίβειας και Ανάκτησης
Όσον αφορά το θέμα της συνάφειας, ο κ. Costello συμφώνησε ότι οι ονομαστικές τιμές είχαν αυξηθεί στην Ελλάδα και έθεσε το θέμα της επίδρασής τους μέσω μεταβολών στους μισθούς. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα θέματα ανταγωνιστικότητας δεν αφορούν τις τιμές στη χώρα μας. Σε σχέσης με την πρόοδο της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην καλή εικόνα της χώρας μας, η οποία έλαβε 36 δισ. ευρώ κατά την περίοδο προετοιμασίας για την 4η αίτηση πληρωμή τον επόμενο Οκτώβριο. «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε απορρόφηση», είπε χαρακτηριστικά, αλλά σημείωσε ότι «είμαστε λίγο πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αλλά κάνουμε προσπάθειες». Επίσης στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής, η Ελλάδα έλαβε 21 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.