Επιθεωρήσεις παραλίας και… διαμαρτυρίες επιχειρηματιών μεταξύ τους
Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών για το φετινό καλοκαίρι, εκτός από το κυνήγι φοροφυγάδων, είναι και η νομιμότητα στις παραλίες με ξαπλώστρες και ομπρέλες που τοποθετούν εκεί επιχειρηματίες που έχουν προηγουμένως λάβει την ανάλογη άδεια. Ίσως πρόκειται για προσωπικό «στοίχημα» του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διακηρύσσει με όλες του τις δυνάμεις ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις σε τίποτα και σε κανέναν.
Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα έχουν χαρακτήρα φορολογικών ελέγχων, δηλαδή θα αποστέλλονται κλιμάκια από άλλες περιοχές για αποφυγή εντοπισμού.
Ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ο κρατικός μηχανισμός το γνωρίζει πολύ καλά, γιατί η Ελλάδα έχει τεράστια ακτογραμμή, και ταυτόχρονα εισήχθη ένα νέο σύστημα φέτος, το οποίο, όπως κάθε νέο σύστημα, θέλει χρόνο για να λειτουργήσει. Αυτό βέβαια σε καμία {περίπτωση} δεν αποθαρρύνει τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματολογικές Υπηρεσίες και Αστυνομία) που μέσω της εφαρμογής MyCoast έχουν βάλει στο scanner τους ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας.
Ολόκληρο το πρόγραμμα “beach cheating” – πρόστιμα και ποινές
Παραλίες
Ο στόχος είναι ένας: να αποφευχθούν οι αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν σωστά οι νέοι κανόνες, που θα ισχύουν από τον πρώτο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν οργανωθεί επίπεδα ελέγχου, αποτελούμενα από στελέχη κρατικών μηχανισμών, τα οποία ξεσκονίζουν τις ήδη υποβληθείσες καταγγελίες, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που θεωρούνται ως πιο σοβαρές.
Οι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι, πριν από μια επιτόπια επιθεώρηση, πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για να αρθούν τα παράπονα σχετικά με την {αξιοπιστία} και την κανονικότητά τους. Δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις κατονομασμένες καταγγελίες επειδή θεωρούνται πιο αξιόπιστες από προεπιλογή.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 8.900 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής Mycoast, εκ των οποίων οι 1.100 έχουν καταγραφεί. Από αυτές τις καταγγελίες, οι 600 έχουν ήδη επιλυθεί και αφορούν 10 περιφέρειες. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι πρόκειται για περιοχές που έχουν ήδη ανησυχήσει τις αρχές, αλλά και για τις οποίες δεν έχει ακουστεί τίποτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περιοχή της χώρας -στην Πάργα του νομού Πρέβεζας- γίνονται εκατοντάδες καταγγελίες και αφορούν τις ίδιες παραλίες. Μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο -δεν χρειάστηκε καν να γίνει ενδελεχής- αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από δύο διευθύνσεις IP (email διευθύνσεις) που ανήκαν σε δύο επιχειρηματίες – ανταγωνιστές που ήθελαν -μάλλον- μόνο να προκαλέσουν προβλήματα. Κάτι ανάλογο συνέβη και σε άλλη περιοχή της χώρας, τη Χαλκιδική, όπου άρχισαν άμεσα έλεγχοι λόγω του υψηλού επιπέδου εγκληματικότητας.
Και σε αυτή την {περίπτωση}, οι αμοιβαίες καταγγελίες των επιχειρηματιών αποδείχθηκαν αβάσιμες. Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα βασίζονται σε φορολογικούς ελέγχους. Οι υπάλληλοι της Real Estate Services θα αποστέλλονται εκτός έδρας, αλλά για να αποφευχθούν «προβλήματα» που δημιουργούνται από εντοπιότητα, δεν θα υπάρχει γεωγραφική «στεγανότητα». Για παραδείγματα, προσωπικό από την Αττική θα ενισχύσει το {επίπεδο} των ελέγχων στα νησιά του Αιγαίου και αντίστροφα. Η συγκεκριμένη πρακτική ταιριάζει απόλυτα και στις ανάγκες του προσωπικού σε περιοχές όπου η εγκληματικότητα είναι υψηλή και οι καταγγελίες πέφτουν… βροχή. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους:
1. Με αυτοψία στην ακτή και στην παραλία. Μετά τη διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας, μαζί με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, εάν είναι δυνατόν, και παραδίδεται ή αποστέλλεται αμέσως.
2. Με απομακρυσμένη λήψη παραλιακής περιοχής και παραλίας. Ειδικά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) που λειτουργούν αυτόνομα ή τηλεχειριζόμενα στον αέρα, ή χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Το Τμήμα Ακινήτων παραλαμβάνει φωτογραφικό υλικό. Στη βάση αυτή συντάσσει πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνει συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα και επιβάλλει κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.
Προβλέπονται ποινές
Τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της δωρεάν πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, την ακτή και την παραλία κυμαίνονται από 2.000 έως 60.000 ευρώ.
Ακριβέστερα:
* Για την κατασκευή κατασκευών όπως κτίρια, τοίχοι, γλάστρες, περιφράξεις κάθε είδους, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Εάν είναι απαραίτητη η χρήση μηχανικού εξοπλισμού για την αφαίρεση κινούμενων μερών, η ποινή τετραπλασιάζεται.
* Σε {περίπτωση} κινούμενων αντικειμένων που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της αποκλεισμένης διόδου. Εάν απαιτείται η χρήση μηχανικού εξοπλισμού για την αφαίρεση κινητών στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που εμποδίζουν.
* Για ρίψη τσιμεντοκονιάματος, δομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων στις δημόσιες συνοριακές διελεύσεις προς τη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της φραγμένης διάβασης (διπλάσια εάν είναι απαραίτητη η χρήση μηχανικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση κινήσεων στοιχεία).
* Διεξαγωγή κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομική ή συλλογική, επαγγελματική ή μη, μόνιμη ή προσωρινή, που εμποδίζει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος του η μπλοκαρισμένη δίοδος.
* Επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε μορφής σωματική ή λεκτική κωλυσιεργία.
* Τα πρόστιμα δεν μπορούν να είναι μικρότερα από 2.000 ευρώ και να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΒ