«Φυσικά δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, το ξέρω. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω μείωση των τιμών των τροφίμων», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Φυσικά δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, το ξέρω. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω μείωση των τιμών των τροφίμων». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: σε κυριακάτικη κριτική που ανεβάζει στο Facebook, αναφερόμενος σε μελέτη του ΙΕΛΚΑ που σημειώνει «μικρές μειώσεις τιμών σε διάστημα 12 μηνών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, «ξέφυγε» στο σημαντικό σημείο που η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε ότι ενώ συνολικά οι τιμές Ιουνίου 2024 μειώθηκαν κατά 1,92% σε σχέσης με τον Ιούνιο του 2023, οι παρατηρούμενες αυξήσεις αφορούν βασικά προϊόντα όπως ψάρια και τρόφιμα.
Ελληνική οικονομία: Στον «πάτο» της Ευρώπης οι αντοχές της
Στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός θέτει επίσης θέματα εκπαίδευσης, ψηφιακής κάρτας εργασίας, μείωσης της ανεργίας, κατάργησης χαρτοσήμου και ανάπτυξης της «ψηφιοποίησης».
Αναλυτικά η κυριακάτικη κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη:
“Καλημέρα! Παρόλο που είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε ήδη ή πρόκειται να πάτε παραλία, επιμένω στο εβδομαδιαίο μας “ραντεβού” και μπαίνω κατευθείαν στα θέματα των σημερινών κριτικών!
ΕΣΥ
Ως εκ τούτου, το πρώτο θέμα της αναθεώρησης, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησής μας, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η παρακμή του ΕΣΥ είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας, το στηρίζουμε και ενισχύουμε από κάθε άποψη, όχι μόνο σε {επίπεδο} υποδομών αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις υπογράφηκαν την Πέμπτη. Το πρώτο από αυτά επιτρέπει στους γιατρούς του NHS να εργάζονται και ιδιωτικά, αφού συμπληρώσουν το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε κάνοντας αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τη διαρροή που έχουμε σε βασικές ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική των αυξήσεων που ήδη εφαρμόζουμε στους μισθούς και τις παροχές του ιατρικού προσωπικού στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων λειτουργεί, αλλά δεν αρκεί, γιατί ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, δίνουμε τη ικανότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο Εθνικό Ταμείο Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι έχει γίνει όσον αφορά τη στελέχωση του NHS τα τελευταία πέντε χρόνια, 78.272 γιατροί και νοσηλευτές απασχολήθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και 86.138 τον Ιούνιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 10%.
Η δεύτερη απόφασης αφορά μια νέα μορφή κινήτρων για την κάλυψη της έλλειψης γιατρών στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, τα λεγόμενα νεκρή γραμμή και ορεινές περιοχές. Θα αναφέρω μόνο το παραδείγματα της Κω: χωρίς ενδιαφέρον εμφανίστηκαν 11 αγγελίες για 4 θέσεις παθολόγους σε νοσοκομείο του νησιού, ενώ υπάρχουν πολλοί ιδιώτες παθολόγοι εκεί. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το μηνιαίο καθαρό επίδομα για άγονες περιοχές και καθιερώνεται επιπλέον επίδομα για ορισμένες ειδικότητες των περιοχών αυτών. Αν μετακινηθούν για εργασιακούς λόγους, εκτός από τον μισθό τους, θα λάβουν επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν διαμέρισμα με έξοδα κάθε δήμου. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την ευκαιρία για ιδιωτική απασχόληση στο νησί, δημιουργείται ένα ελκυστικό σύνολο κινήτρων για το προσωπικό των νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Κατάρτιση
Επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας: την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο {δυναμικό}, τις οποίες συνεχίζουμε. Να θυμίσω ότι πέρυσι, για πρώτη φορά μετά την κρίση, απασχολήθηκαν μόνιμα 28,3 χιλιάδες άτομα. δασκάλους. Ανακοινώσαμε λοιπόν 10.000 μόνιμες υποψηφιότητες για όλες τις ειδικότητες για την επόμενη σχολική χρονιά, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μόνιμων υποψηφιοτήτων τα τελευταία χρόνια. Από τις 10.000 θέσεις, περίπου οι μισές (4.451) είναι θέσεις αντικατάστασης συνταξιούχων εκπαιδευτικών βάσει της πολιτικής «ένας προσλαμβάνεται, ένας συνταξιοδοτείται», ενώ οι υπόλοιπες (5.549) προορίζονται για την κάλυψη κενών θέσεων που είχαν καλυφθεί προηγουμένως από αναπληρωτές. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά τουλάχιστον 50%, καλύπτοντας μόνιμα τα κενά στα σχολεία μας για να παρέχουμε στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα δημόσιας εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και να εκτελούν λειτουργεί χωρίς διακοπή.
Ανεργία
Την Πέμπτη, επισκέφτηκα το Υπουργείο Εργασίας, όπου έχει γίνει πολύ καλή δουλειά την τελευταία πενταετία, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες: η ανεργία μειώθηκε – θα γράψω παρακάτω – έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. και το εργασιακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί. Και σε αυτό ακριβώς συμβάλλει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο προστατεύονται τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων, τιμωρώντας την εργοδοτική αυθαιρεσία όπου υπάρχει. Γι’ αυτό παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να χρησιμοποιούμε σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Να αναφέρω εδώ ότι στους τομείς που έχει εφαρμοστεί, τα στοιχεία στην Εργάνη δείχνουν αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες και άρα και στο εισόδημα των εργαζομένων.
Όπως είπα, η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας μεταφράζεται και σε μείωση της ανεργίας, όπου και η χώρα μας σημείωσε πολύ καλό {αποτέλεσμα} το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαστε οι πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών και επίσης οι πρώτοι όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Γνωρίζω ότι όσον αφορά τους νέους και τις γυναίκες, είμαστε ακόμα σημαντικά πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ήδη σχεδιάζουμε δραστηριότητες με στόχο την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής στην αγοράστρια εργασίας, το ίδιο ισχύει και για τη {συμμετοχή} συνταξιούχων και αναπήρων.
Ακρίβεια
Στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμών, η μάχη που δίνουμε συνεχίζεται. Έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις της EUROSTAT, που δείχνουν ότι τα μέτρα που λάβαμε την περασμένη περίοδο για τη μείωση των εικονικών εκπτώσεων και τη βελτίωση του ανταγωνισμού αποδίδουν. Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού στη χώρα μας τον Ιούνιο έναντι 2,4% τον Μάιο. Σε αυτές τις κατηγορίες, έχουμε ουσιαστικά τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Φινλανδία, σε {επίπεδο} ευρωζώνης. Ως {αποτέλεσμα}, βλέπουμε ότι η έρευνας του ΙΕΛΚΑ αυτή τη στιγμή αναφέρει μικρές μειώσεις τιμών σε διάστημα 12 μηνών. Φυσικά δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, το ξέρω. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω μείωση των τιμών των τροφίμων. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι παρεμβάσεις ελέγχου των τιμών, όπως μεταξύ άλλων, παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 ανώτατο όριο περιθωρίου κέρδους και πενταπλάσιο ανώτατο όριο κυρώσεων για παραβίαση των διατάξεων του ανώτατου ορίου (από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ), επέκταση του «καλαθιού σπιτιού» και μείωση του ανώτατου ορίου γάλακτος για βρέφη.
Τέλος χαρτοσήμου
Ενδιαφέρον γεγονός: ο πρώτος φόρος που επέβαλε το κράτος το 1836 ήταν «τέλος χαρτοσήμου». Σήμερα λοιπόν, 188 χρόνια μετά, η κυβέρνηση τερματίζει βάρη που δικαιολογημένα προκαλούσαν δυσφορία στους πολίτες, χωρίς κανένα όφελος για το κράτος. Έχει πλέον καταργηθεί νομικά για περισσότερες από 600 συναλλαγές τόσο μεταξύ ιδιωτών (π.χ. δημοτικά δάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές κ.λπ.) όσο και για ιδιωτικές συναλλαγές με το κράτος (π.χ. άδειες γάμου, επαγγελματικές άδειες κ.λπ.). Σε περιπτώσεις που η σφραγίδα διατηρείται, αντικαθίσταται από Τέλος Ψηφιακής Συναλλαγής. Μειώνουμε λοιπόν τη φορολογία, αλλά αφαιρούμε και τη γραφειοκρατία από τις συναλλαγές των πολιτών απλοποιώντας το απαρχαιωμένο σύστημα.
Ψηφιοποίηση
Τώρα ας περάσουμε στο «ψηφιακό». Πριν αναφέρω τα νέα, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τα καλά νέα: σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία, το 2023 η χώρα μας έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα . Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πλησίασε και ξεπέρασε πολλές φορές τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η αναγνώριση φυσικά μας ικανοποιεί, αλλά μας «πεισμώνει» και πολύ περισσότερο να συνεχίσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους!
Το ψηφιακό κράτος λοιπόν επεκτείνεται και στην οδική ασφάλεια, προσφέροντας ηλεκτρονική επιβεβαίωση τροχαίων παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πώς θα γίνει αυτό; Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Έξυπνη Αστυνόμευση» και πλέον θα επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά τις τροχαίες παραβάσεις χρησιμοποιώντας κατάλληλη {εφαρμογή}. Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών από τον Αστυνομικό, η βεβαίωση παράβασης θα αποσταλεί ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο στο γραμματοκιβώτιο πολιτών στο gov.gr, χρησιμοποιώντας στοιχεία διαλειτουργικότητας και επικοινωνίας από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών Πολιτών και ταυτόχρονα θα ενημερωθεί μέσω e-mail και SMS για να σταλεί το μήνυμα στο γραμματοκιβώτιό σας.
Κλιματική κρίση
Το προτελευταίο θέμα της σημερινής ανασκόπησης, η κλιματική κρίση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι απλώς ένα εθνικό ζήτημα, αλλά απαιτεί παγκόσμια κινητοποίηση. Ως χώρα, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά μια νέα «εργαλειοθήκη τεχνολογίας» 7 μικροδορυφόρων, όχι για να κοιτάξει στο διάστημα, αλλά για να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στη Γη. Θα παρέχουν εικόνες και δεδομένα για την πυρόσβεση και θα συμπληρώνουν το σύστημα Copernicus βοηθώντας στην καταγραφή της παράνομης κατασκευής, στην {παρακολούθηση} της θαλάσσιας ρύπανσης και της παράνομης αλιείας, γεωργίας και πολλά άλλα. Η σχετική σύμβαση για την κατασκευή και εκτόξευση ενός συμπλέγματος μικροδορυφόρων το 2026 υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Open Cosmos. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος ύψους 60 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα, πολλοί Έλληνες μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσης θα έχουν τη ικανότητα να απασχοληθούν με υψηλούς μισθούς και ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα έχουν επίσης τη ικανότητα να συμμετάσχουν στην επένδυση και να βελτιώσουν τα προσόντα τους.
Οι πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη χώρα μας κατέστησαν επιτακτική τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου υποχρεωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκης. Αυτό το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή και παρέχει σε πολίτες και επιχειρήσεις τη ικανότητα να ασφαλιστούν έναντι ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, ενισχύει τον θεσμό της δημόσιας βοήθειας για τους πληγέντες, προβλέπει τη χορήγηση στεγαστικής βοήθειας σε {περίπτωση} που η κύρια κατοικία είναι ακατοίκητη και ενισχύει οργανωτικά και επιχειρησιακά την Πυροσβεστική και γενικότερα τη Γενική Γραμματεία Αντιμετώπισης Καταστροφών. ώστε να μπορεί να εκτελεί γρήγορα το έργο της με διαφανή τρόπο και αποτελεσματικό.
Τελειώνω τη σημερινή κριτική με τον πολιτισμό. Όσοι από εσάς δεν το έχετε δει, σας ενθαρρύνω να παρακολουθήσετε το νέο μουσικό βίντεο των Coldplay, το οποίο γυρίστηκε στο Ηρώδειο και είναι μια εξαιρετική βιτρίνα της χώρας μας. Ένα υπέροχο τραγούδι με φόντο ένα μοναδικό μνημείο.
Θα σας αφήσω κάπου εδώ, παρατείνοντας τη συνάντησή μας μέχρι την επόμενη Κυριακή. Καλημέρα!”.