ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Βιομηχανία: Επενδυτικά ναυάγια βόρειας Ελλάδας – Ποιες παραγωγικές μονάδες κλείνουν τον δρόμο

Ο παραγωγικός ιστός της περιοχής παλεύει σε μια περίοδο που η ανισότητα με την Αττική μεγαλώνει

Τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα στις βόρειες ελληνικές βιομηχανίες αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές.

9. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: SOS για τη βιομηχανία – 4 Διευθύνοντες Σύμβουλοι ζητούν εθνικό σχέδιο

Το 2024, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία θα αντιμετωπίσουν την ανεργία καθώς η αποβιομηχάνιση χτυπά δυνατά την πόρτα της περιοχής, καθιστώντας την παραγωγική ανάκαμψη της χώρας ουτοπική φιλοδοξία παρά ρεαλιστικό στόχο.

Η βιομηχανία σε… απόσπασμα

Με αφορμή την αποχώρηση της Cisco από τη Θεσσαλονίκη, που έθεσε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», θέτοντας το ερώτημα αν η επένδυση της εταιρείας έφερε οφέλη στην πόλη, επιχειρούμε να ανατρέξουμε στο ντόμινο των λουκέτων σε μεταποιητικές εταιρείες στη βόρεια Ελλάδα.

Fieratex

Η Fieratex, κάποτε ηγετική δύναμη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, μάχεται λυσσαλέα για να αποφύγει το λουκέτο, την τελευταία {περίπτωση} κατάρρευσης της παραγωγικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η διοίκηση της εταιρείας με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς επικαλείται την έλλειψη παραγγελιών από το εξωτερικό στο πλαίσιο μιας γενικής πτωτικής τάσης στη βιομηχανία ένδυσης σε όλη την Ευρώπη για να δικαιολογήσει την απόφασή της να απολύσει 100 εργαζομένους παραγωγής για ένα μήνα, ώστε να της δοθεί χρόνος. πίστωση για την ασφάλιση νέων παραγγελιών.

Η Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη. Από την αρχή, η εταιρεία είχε μια κάθετη οργάνωση, που σημαίνει ότι η ποιότητα και το κοστούς ήταν πάντα ελεγχόμενα.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της έκτασης 58.000 m2 βρίσκονται 30 km από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και συνορεύουν με τις βαλκανικές χώρες: FYROM, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία.

Βάρβαρος

Τον περασμένο μήνα, η κλωστοϋφαντουργία στη Βαρβαρέσο έγινε πρωτοσέλιδο. Την απόλυση των εργαζομένων του και τη διακοπή της παραγωγής ανακοίνωσε η διοίκηση του αναφερόμενου κλωστηρίου με τρία εργοστάσια και έδρα τη Νάουσα.

Η απόσυρση ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή που φέρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στην εταιρεία έριξε την αυλαία της εταιρείας, με {αποτέλεσμα} 130 άτομα να χάσουν τη δουλειά τους.

Η εταιρεία, που εδώ και χρόνια παλεύει με την οικονομική ασφυξία, υπέβαλε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2022 και η προστασία των πιστωτών έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Ιανουάριο του 2023. Από τότε, βρέθηκε χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, πολλοί εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία και προέκυψε αθέτηση δανείου.

Με βάση τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε απότομα στα 1,47 εκατ. ευρώ έναντι 4,46 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις (94,1%) να προέρχονται από το εξωτερικό.

Το καθαρό {αποτέλεσμα} ήταν αρνητικό κατά 4,54 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 3,47 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Λόγω των συνεχών ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, τόσο τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης (-30,8 εκατ. ευρώ) όσο και το μέρος κίνησης (-47 εκατ. ευρώ) κατέστησαν αρνητικά.

Η εταιρεία είχε 135 εργαζόμενους στις 30 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με 159 εργαζόμενους στις 30 Ιουνίου 2022.

Sonoco

Λόγω της διαδικασίας εκκαθάρισης της Sonoco Hellas SA, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία χαρτιού Sonoco, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 29 Μαρτίου 2024, αποχώρησε από την ελληνική αγοράστρια τον Απρίλιο, αφήνοντας στην ανεργία περισσότερους από 90 εργαζόμενους σε δύο εργοστάσιά της στο Σταυροχώρι Κιλκίς. (παραγωγή) και Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης (μεταποίηση).

Η πολυεθνική εταιρεία κατηγορεί για το λουκέτο το «δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα» σε συνδυασμό με το «μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς». Η ελληνική παραγωγή της χαρτοποιίας Sonoco, η οποία κατευθύνθηκε κυρίως στις ξένες αγορές, θα μεταφερθεί στα ιταλικά εργοστάσια της αμερικανικής πολυεθνικής, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κοστούς παραγωγής, που θα αποτελέσει ισχυρότερο διέγερση για τα κίνητρα που παρέχει η χώρα στους επενδυτές.

Βαπόρι “Vołokh”.

Η πτώση της παραγωγής ξεκίνησε το 2019 με το κλείσιμο του εργοστασίου ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου παράγεται το «Σπυκνωμένο Γάλα Βλάχα».

Πριν η γαλακτοβιομηχανία και γενικά ο όμιλος Vivartia περάσουν στον έλεγχο της CVC Capital, η τότε ιδιοκτήτρια Marfin Investment Group αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο Πλατέος, μετά από 45 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, επειδή θεωρήθηκε ασύμφορο και η παραγωγή μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες. . Περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων

Το φαινόμενο ντόμινο των κάστρων τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα) δείχνει ότι η αποβιομηχάνιση υπονομεύει την ανάκαμψη του παραγωγικού ιστού της χώρας σε μια εποχή που το χάσμα μεταξύ Αθήνας και περιοχής διευρύνεται ραγδαία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περιφερειακές ανισότητες είναι ζωντανές και έντονες, και η κατάσταση που επικρατεί δείχνει εύγλωττα το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανισότητας στην Ελλάδα σε μια εποχή που η περιφερειακή ανάπτυξη ιδεών έχει γίνει βασικός στρατηγικός στόχος πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}. Η μείωση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων είναι πράγματι βασικός πυλώνας για την ενίσχυση των θεμελίων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα απέχει… πολλά χιλιόμετρα από την επίτευξη του στόχου της μείωσης του χάσματος μεταξύ των περιφερειών. Η οικονομική δραστηριότητα επικεντρώνεται στις περιφέρειες των δύο κύριων αστικών κέντρων, όπου πραγματοποιούνται περισσότερες από τις μισές επενδύσεις. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η περιφέρεια Αττικής παράγει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων και πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσιάζει έντονες αποκλίσεις (η Αττική έχει μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), ενώ οι περιφέρειες της νησιωτικής Ελλάδας έχουν υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες σε σύγκριση με τις περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, δίνοντας ένα ενθαρρυντικό παραδείγματα όσον αφορά τον τουρισμό που «κρύβει» την απάντηση.

Ειδικότερα, οι εταιρείες στην Αττική απασχολούν σχεδόν διπλάσιο αριθμό εργαζομένων ανά επιχειρηματίας, ενώ ο κύκλος εργασιών ανά επιχειρηματίας στην περιφέρεια Αττικής είναι σχεδόν τετραπλάσιος από ό,τι για το ίδιο μέγεθος στην Κεντρική Μακεδονία.

Ενέργεια, πράσινος μετασχηματισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός

Όσον αφορά τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και ειδικότερα ο μεταποιητικός τομέας, σύμφωνα με την έρευνας του ΙΟΒΕ μπορούν να συνοψιστούν στον πράσινο μετασχηματισμό, τη στρατηγική αυτονομία, απαραίτητη σε περιόδους σημαντικών γεωπολιτικών γεγονότων, το ενεργειακό κοστούς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την δημιουργικότητα και το ανθρώπινο {δυναμικό}. καθώς και η ανάγκης χρηματοδότησης και η ύπαρξη ρυθμιστικού επενδυτικού πλαισίου.