ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παραλίες: Γραμματόσημα και πρόστιμα άνω των 350.000€ για παραβάσεις

Πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών σχετικά με παραλίες που δεν πληρούσαν τους απαραίτητους κανονισμούς επιλύθηκαν εντός 5 ημερών

Η κτηματική υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασίας με την ελληνική αστυνομία και τις τοπικές αρχές, πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες σε όλη τη χώρα, οι οποίες δέχθηκαν τα περισσότερα παράπονα από πολίτες.

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών, εκ των οποίων οι 604 υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast, καθώς και εκατοντάδες τηλεφωνικές καταγγελίες (πάνω από 400) που συγκεντρώθηκαν από υπηρεσίες οικιστικών ακινήτων.

Χιλιάδες καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες σε παραλίες – Έρχονται νέες σφραγίδες και ποινές

Από τους ελέγχους προκύπτει ότι η συνολική εικόνα των παραλιών που χαρακτηρίζονται για επαγγελματικούς σκοπούς είναι σαφώς καλύτερη σε σχέσης με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, σε ορισμένες από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις, από την έλλειψη σήμανσης έως τον χώρο που καταλαμβάνουν πρόσθετες ομπρέλες και άλλες κατασκευές. Επιπλέον, έκλεισαν 3 επιχειρηματίες λόγω έλλειψης σύμβασης παραχώρησης και τα συνολικά πρόστιμα ανήλθαν σε πάνω από 350.000 ευρώ.

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Χάρη στους συνεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, υλοποιούμε στην πράξη την πρόθεσή μας να εισαγάγουμε τη νομιμότητα παντού. Οι μαζικοί έλεγχοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η εικόνα στις παραλίες είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν θύλακες παρανομίας που εντοπίζονται -συχνά με τη {συμμετοχή} των ίδιων των πολιτών- και εξαλείφονται με την {εφαρμογή} όλης της νομοθεσίας. Στόχος μας είναι αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αφετέρου η {διατήρηση} του τουριστικού μας προϊόντος και της υγιούς επιχειρηματικότητας, που εκπροσωπούνται από επιχειρηματίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. “

Αναλυτικά, οι παραλίες που δέχτηκαν τα περισσότερα παράπονα σε όλη τη χώρα και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι:

  • Παραλία Κρυονέρι στο δήμο Πάργας. Διερεύνησε 169 καταγγελίες που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες για 13 εταιρείες. Σε όλα διαπιστώθηκε αυθαίρετη ανάπτυξη ιδεών επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερβαίνει τη συμφωνηθείσα έκταση.
  • Παραλία Βάλτου στο δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα για αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερβαίνει τη συμφωνηθείσα έκταση. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αφαίρεσαν αμέσως τα καθίσματα-ομπρέλα.
  • Παραλία Λαγονήσι στον δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 49 καταγγελίες και διαπιστώθηκε υπερβολική χρήση τμήματος της παραλίας με επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, τα οποία αφαιρέθηκαν άμεσα.
  • Παραλία Θυμάρι στον δήμο Αναβύσσου στην ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν τέσσερις καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και αρκετές δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Η επιχειρηματίας έκλεισε λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και επιβλήθηκε πρόστιμο 220.000 ευρώ.
  • Παραλία Μασούρι στην Κάλυμνο. Εξετάστηκαν 47 καταγγελίες για παραβάσεις και στις 8 παραλιακές επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε τη συμφωνηθείσα έκταση και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν κατασκευαστικές εργασίες στην παραλία.
  • Παραλία ΝΑΟΚ στην πόλη της Κέρκυρας. Επιλύθηκαν δέκα καταγγελίες που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες καταγγελίες πολιτών που υποβλήθηκαν τηλεφωνικά. Εντοπίστηκαν παράνομα ομπρελοκαθίσματα και αφαιρέθηκαν αμέσως.
  • Παραλία Κλήμα στην Αίγινα. Εξετάστηκαν 43 καταγγελίες πολιτών, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
  • Νέα Ηράκλεια στην αστική κοινότητα Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Εξετάστηκαν 41 καταγγελίες. Σε 6 από τους 8 φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στους υπόλοιπους διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας πέραν της συμφωνηθείσας έκτασης.
  • Παραλία στην πόλη της Ρόδου όπου εξετάστηκαν 40 καταγγελίες. Στους χώρους της εταιρείας βρέθηκαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές για τις οποίες εκδόθηκαν εκθέσεις κατεδάφισης.
  • Παραλία στη θέση «Νερό Καλλιθέα» στο Φαληράκι της Ρόδου. Εξετάστηκαν 21 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast και αρκετές δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες και έχουν ήδη δημιουργηθεί δικογραφίες. Οκτώ εταιρείες εντοπίστηκαν να καταλαμβάνουν παράνομα επιπλέον χώρο παραλίας με καθίσματα και κατασκευές ομπρελών.
  • Παραλία Λούρου στο Μεσολόγγι. Επιλύθηκαν 33 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες. Στην εταιρεία διενεργήθηκε αυτοψία, η οποία αποκάλυψε μη εξουσιοδοτημένα κτίσματα, υπέρβαση ενοικιαζόμενου χώρου και αλλαγές στον μορφολογικό χώρο. Η εταιρεία έκλεισε και επιβλήθηκε πρόστιμο 36.566 ευρώ.
  • Παραλία Αγίας Μαρίνας-Μικρολίμανου δήμου Λαυρεωτικής. Εξετάστηκαν 32 καταγγελίες πολιτών. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη παραλίας και παράνομη κατασκευή από εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί. Οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της εταιρείας και επέβαλαν πρόστιμο 30.764 ευρώ.
  • Οι παραλίες Γλάρων, Αγίας Φωτεινής και Καρφά στη Χίο. Επιλύθηκαν συνολικά 35 καταγγελίες πολιτών. Συνολικά, διαπιστώθηκαν 6 παραβάσεις σε 22 άδειες που αφορούσαν κατάληψη πρόσθετου χώρου παραλίας από ομπρέλες του συμφωνηθέντος.
  • Σχοινιά και παραλία Ζούμπερι στην ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 30 καταγγελίες πολιτών. Σε 4 επιχειρήσεις στον Σχοινιά, 1 εταιρεία είχε πλεονάζον χώρο κατειλημμένο από ομπρέλες, ενώ στην παραλία Ζούμπερι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις μεταξύ των 6 εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

Το επόμενο διάστημα, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών, αλλά και σε αυτές με υψηλό αριθμό καταγγελιών που σχετίζονται με επωνυμίες. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν πτήσεις με drone στις περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων από παραχωρησιούχους παραλιών.