Τρέχοντα ζητήματα
Κατά την ανάληψη νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το καλό κλίμα της συνάντησης με τις υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι υπηρεσίες εγείρουν πολλά ζητήματα στις επιστολές τους εδώ και πολλούς μήνες και απαιτούν την άρση των στρεβλώσεων, της γραφειοκρατίας και των παραλογισμών που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τους πλειστηριασμούς, καθώς και τη διάθεση των πολύ σημαντικών πόρων ακινήτων. στα χαρτοφυλάκια τους (REO) στην αγοράστρια, και τακτοποιούνται νομικά, και όχι μόνο τεχνικά, πολλά από αυτά έχουν κολλήσει στους τρόπους γραφειοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγγραφή δραστηριοτήτων όπως οριστικοποίηση μεταβίβασης, κατάργηση βαρών κ.λπ. μπορεί να διαρκέσει έως και περισσότερους από 12 μήνες λόγω προβλημάτων με υποθηκοφυλακεία και γραφεία εγγραφής.
100 δις για τον «Ηρακλή»
Εκπρόσωποι των εξυπηρετητών τόνισαν και πάλι ότι σημαντικό μέρος των περίπου 100 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται καλύφθηκε από το πρόγραμμα «Ηρακλής» και οι τιτλοποιήσεις ήταν εγγυημένες από το ελληνικό κράτος. Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης έχουν δεσμευτικούς στόχους ταμειακών ροών που καθορίζουν άμεσα την επιτυχίας οποιασδήποτε τιτλοποίησης. Η μη επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στα επιχειρηματικά σχέδια θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Πηγές της αγοράς τόνισαν ότι τους επόμενους μήνες οι τιτλοποιήσεις θα «ωριμάσουν», η εποπτεία (SSM) θα είναι πιο αυστηρή και θα πρέπει να ανακτηθεί έδαφος από το πάγωμα των πολύμηνων πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας και των γενικότερων μέτρων επιβολής. Αν προσθέσουμε σε αυτό την αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων και τους αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης… το προβληματισμός αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερο, όχι μόνο για τους υπαλλήλους υπηρεσιών, αλλά ευρύτερα για τους πολίτες και την οικονομία (υπεύθυνοι μητρώου στεγαστικών δανείων, ορισμός αιτιολογημένων αναστολών μετά από 3-4 χρόνια).
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι η διευκόλυνση ή η επιτάχυνση των μέτρων επιβολής, ιδίως οι πλειστηριασμοί, αλλά η άρση των διαταραχών και ο τερματισμός των καταχρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στη διαδικασία πλειστηριασμού, η έλλειψη των οποίων μπορεί να επηρεάσει την αξίας ακίνητης περιουσίας και, ως εκ τούτου, πηγαίνει προς το ποσό του πλειστηριασμού το οποίο θα αφαιρεθεί από την οφειλή. Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η εικονική σύμβαση μίσθωσης μετά την ανάληψη του ακινήτου, η οποία «δένει» τα χέρια του νέου ιδιοκτήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ηλεκτρονικό αρχείο ιδιοτήτων
Στο πλαίσιο του αυξημένου ανταγωνισμού και προς όφελος μιας σαφέστερης εικόνας της ακίνητης περιουσίας, ειδικά για άτομα που αναζητούν κατοικίες για ιδιωτική χρήση, προτεραιότητα είναι η παραγωγή ενός ηλεκτρονικού αρχείου που θα περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία. κατάσταση και βάρη της ακίνητης περιουσίας (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφία, κατόψεις κ.λπ.). Αυτό θα επιτρέψει κυρίως σε ιδιώτες (ιδιώτες) να λαμβάνουν πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε υποθηκοφύλακες ή συμβούλους. Ωστόσο, η Γενική Γραμματέας Οικονομικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμάση, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει πρόσβαση στο ακίνητο που πρόκειται να πλειστηριαστεί λόγω του συνταγματικού αδιεξόδου.
Από την άλλη, πηγές της αγοράς αναμένουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα τοποθετήσει υψηλότερα στις προτεραιότητές του -όχι μόνο από τεχνικούς σέρβις- προτάσεις/μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει, με τις οποίες συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών.
Η ικανότητα των δικαστών να λαμβάνουν ηλεκτρονικές αποφάσεις σε υποθέσεις βάσει του νόμου αριθ. δεν απαιτεί πολιτική βούληση, αλλά είναι θέμα κοινής λογικής.
Ωστόσο, ιδιαίτερα σε σχέσης με τον νόμο Κατσέλη, οι εταιρείες διαχείρισης επαναλαμβάνουν τα ζητήματα που υπάρχουν σε σχέσης με τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία – εάν υπάρχουν – η πώληση των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών, με τον ορισμό εκκαθαριστή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αξίας των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις υποθέσεις είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ και παρόλο που τα Δημοτικά Δικαστήρια έχουν εκδώσει χιλιάδες αποφάσεις που διατάσσουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει τον πρώτο τόπο κατοικίας και όχι ολόκληρη την περιουσία.