Οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα άλλο προβληματισμός: τον ανταγωνισμό από τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε
Η επίλυση θεσμικών ζητημάτων, που αφορούν κυρίως χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και ένα νέο στάδιο επενδύσεων αναγκαίων για την αναδιάρθρωση του κλάδου με φόντο την ανάπτυξη ιδεών της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Avramar, είναι τα κύρια προβλήματα της ιχθυοκαλλιέργειας. τομέα αυτή τη στιγμή.
Στο πρόσφατο Συνέδριο Aquaculture 2024, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα, κορυφαίοι ομιλητές παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις ανάγκες του κλάδου για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής του την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι η υδατοκαλλιέργεια είναι εξαπλωμένη σε όλη την επικράτεια και αναπτύσσεται σε μειονεκτικές περιοχές. δεν παρεμβαίνει στον τουρισμό, αν και αποτελεί σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία.
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: «Ψάρια» με αυξημένες πωλήσεις, αλλά και με αρνητικά αποτελέσματα
Το 2023, η Ελλάδα παρήγαγε 120.000 τόνους μεσογειακών ειδών ψαριών αξίας 685 εκατομμυρίων ευρώ και η αξίας των εξαγωγών ξεπέρασε τα 572 εκατομμύρια ευρώ
Ο τομέας αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και συμβάλλει επίσης στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, ενώ διατηρεί σταθερά την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2023 η Ελλάδα παρήγαγε 120.000. τόνοι μεσογειακών ειδών ψαριών αξίας 685 εκατ. ευρώ και η αξίας εξαγωγής ξεπέρασε τα 572 εκατ. ευρώ. Για άλλη μια φορά, οι ελληνικές εταιρείες επιβεβαίωσαν τον έντονο εξαγωγικό τους χαρακτήρα, εξάγοντας το 80% της παραγωγής τους σε 37 χώρες, επηρεάζοντας θετικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Εγγραφή
Για το λόγο αυτό, ο Ελληνικός Οργανισμός Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) εγκαινιάζει για πρώτη φορά έργο καταγραφής του πραγματικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος ενός κλάδου που δημιουργεί πάνω από 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε 11 από τις 13 περιφερειακές του ενότητες. Αυτή δεν είναι μόνο η αξίας των πωλήσεων και του όγκου των εξαγωγών, αλλά η συνολική προστιθέμενη αξίας του κλάδου σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που εξαρτώνται ή αναπτύσσονται χάρη στην ιχθυοκαλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ΕΛΟΠΑ, η περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών του κλάδου παρεμποδίζεται από την έλλειψη σύγχρονου και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσει τη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα προσελκύσει νέες στρατηγικές επενδύσεις. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, που καθιστά αδύνατο τον σχεδιασμό αναπτυξιακών στρατηγικών, καθώς μόνο 6 από τις 23 Οργανωμένες Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΟΑΑ) έχουν δημιουργηθεί από το 2015 και μετά τις δύο επόμενες διευρύνσεις.
Μάλιστα, επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν ότι η έλλειψη σύγχρονου και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών του κλάδου και την προσέλκυση νέων στρατηγικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Απόστολο Τουραλιά, πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, τα POAW που υπάρχουν στην Ελλάδα αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για την ΕΕ.
Ωστόσο, εκτός από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα άλλο προβληματισμός, που είναι ο ανταγωνισμός από τα ψάρια που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες. Οι εκδηλώσεις στην Avramar, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία, είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ενδιαφέρεται για επενδύσεις τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και η προοδευτικότητα της κατάστασης αναμένεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.