ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μπόνους κατασκευής: Μπλοκάρει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών από τον δήμο Αθηναίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αναμένεται να αποφασίσει για την αναστολή οικοδομικών αδειών για κτίρια που δικαιούνται επιδόματα ανέγερσης

Διετή «διακοπή» στην έκδοση οικοδομικών αδειών με χρήση οικοδομικών «μπόνους» που ορίζει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ – Ν. 4067/2012) για τα ύψη δόμησης και τους πρόσθετους συντελεστές δόμησης αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τον Δήμο Αθηναίων. Συμβούλιο για την περιοχή της πρωτεύουσας.

Το θέμα αυτό θα παρουσιαστεί και θα ψηφιστεί στη σημερινή 23η συνεδρίαση, όπως εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Ανάπλασης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων κα Μάρως Ευαγγελίδου.

Ακίνητα: Αυξάνεται κατά 44,4% ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών

Μπόνους κατασκευής

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος τεκμηριώνει το σκεπτικό της απόφασης για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια, σε σχέσης με την ολοκλήρωση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για την Αθήνα. Η μελέτη ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2025 και στόχος της θα είναι ο καθορισμός νέων συνθηκών ανάπτυξης και περιορισμών για ολόκληρη την κοινότητα, αλλά και για μεμονωμένα διαμερίσματα. Όπως τονίζει η κ. Ευαγγελίδου, ο δήμος Αθηναίων δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να αλλοιώσει τη διατύπωση προτάσεων κατά την ερευνητική διαδικασία.

Νέο πολεοδομικό σχέδιο

Κατά τη γνώμη της, οι εργασίες για το νέο πολεοδομικό σχέδιο για την κοινότητα της Αθήνας βρίσκονται στο στάδιο όπου αναθεωρούνται το ύψος και οι συντελεστές δόμησης και ενδέχεται να επαναπροσδιοριστούν οι πολεοδομικές παράμετροι. «Επομένως, λόγω της σημαντικής πολεοδομικής σημασίας αυτού του ζητήματος, σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες που συνοδεύουν την εκπόνηση της μελέτης TPS και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θα δυσκολέψουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθίσταται αναγκαία η άμεση διατύπωση της εισαγωγής μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια» – επισημαίνεται στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αναστολή των οικοδομικών αδειών θα ισχύει για τα ισχύοντα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη πέραν των οριζόμενων στο Βασιλικό Διάταγμα του 1955 (ΦΕΚ 249 Α709/09/1955) «περί των συνθηκών δόμησης εν Αθήναις», το «μπόνους» για την κατασκευή. σε ύψη και όγκο κτιρίων που προβλέπονται από το ΑΕΕ και τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης υψηλότεροι από τους μέσους συντελεστές δόμησης που ορίζονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων (ΦΕΚ 80 Δ71988), εξαιρουμένων των περιοχών του Δήμου Αθηναίων. που υπόκεινται σε ειδικές εντολές προστασίας.

Όχι για καθολική αναστολή

Όπως αναφέρει στα έγγραφά της η κ. Ευαγγελίδου, δεν προτείνεται γενική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για να μην σταματήσει τελείως η οικοδομική δραστηριότητα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της στην οικονομία. Όπως αναφέρθηκε, η μερική ανάρτηση μπορεί να λειτουργήσει ως «προστασία» έναντι επιταχυνόμενων κατασκευαστικών φαινομένων πριν από τη παραγωγή του TPS προκειμένου να επωφεληθούν από ευνοϊκούς κανονισμούς που πολλαπλασιάζουν την ωφέλιμη επιφάνεια.

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων η πρώτη εκδήλωση με στόχο την {ανταλλαγή} απόψεων και προτάσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Τοπικό Σχέδιο Πόλης, με τη {συμμετοχή} τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών στελεχών, διοικητικών στελεχών, μέλη φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και μεταξύ πολιτών.

Σε ποιες περιπτώσεις «παγώνει» η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Η επιβολή μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αθηναίων, θα αφορά:

Α) Ύψα δόμησης πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη που ορίζονται στο διάταγμα του 1955, εξαιρουμένων των περιοχών που καλύπτονται από ειδικούς όρους ανάπτυξης.

Β) {Εφαρμογή} διατάξεων ΑΕΕ που προβλέπουν τη ικανότητα αύξησης του ποσοστού ανάπτυξης στο 25% μέσω περιβαλλοντικών αποζημιώσεων, μεταξύ άλλων. περιορισμός της έκτασης του οικοπέδου κλπ. Επίσης όσοι προτείνουν κατεδάφιση ορόφων ή κτιρίου μαζί με αύξηση του επιτρεπόμενου συντελεστή ανάπτυξης οικοπέδου ή ποσοστού κάλυψης. Οι κανονισμοί για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους με διάφορες αποζημιώσεις (π.χ. χώρο στάθμευσης στο ισόγειο, στέγες, ενεργειακό καταφύγιο κ.λπ.) ή τα μπόνους κατασκευής που χορηγούνται για τη παραγωγή κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας είναι επίσης παγωμένη ενέργεια.

Γ) Συντελεστές ανάπτυξης άνω του μέσου όρου των συντελεστών ανάπτυξης, που προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων (ΦΕΚ 80 Δ704.02.1988), σε όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων.

Επιπτώσεις στην πόλη

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Ευαγγελίδου στην εισήγησή της, ο οριζόντιος προσδιορισμός του επιτρεπόμενου ύψους, σύμφωνα με το ΑΕΕ, καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση του δήμου Αθηναίων των 32 μέτρων και, σε συνδυασμό με τη σωρευτική χρήση των παροχών του Α.Ε.Ε. το πρόσθετο ύψος και η κατασκευή κτιρίων, που αμφισβητούνται ως ασυμβίβαστα με το ανάγλυφο και το δομημένο περιβάλλον της πόλης σε ιστορικά σημεία του αστικού ιστού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αυτό έχει ως {αποτέλεσμα} την επιδείνωση του ηλιακού φωτός και των συνθηκών αερισμού κτιρίων σε δρόμους με μειωμένο πλάτος και αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, καθώς είναι ένα ύφασμα που σχηματίζεται ως επί το πλείστον στα χαμηλότερα ύψη των προηγούμενων κανονισμών. συνδυασμός με την εναλλασσόμενη διάταξη του επιτρεπόμενου όγκου (υποχρεωτικές εσοχές κ.λπ.).

Επίσης, η ανάπτυξη ιδεών των κτιρίων, που είχε ως {αποτέλεσμα} συνδυασμό υψών και αυξημένων συντελεστών δόμησης στην Αθήνα, θα αναθεωρηθεί κατά την εκπόνηση της μελέτης νέου πολεοδομικού σχεδίου για την πρωτεύουσα, καθώς έχει οδηγήσει σε ενεργειακή επιβάρυνση, μείωση των διαθέσιμων κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων, υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των υποδομών, αύξηση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, αλλαγή του χαρακτήρα ορισμένων περιοχών κ.λπ.

Άλλες κοινότητες

Γενικότερα, ενάντια στα οικοδομικά «μπόνους» του ΝΟΚ, μια αντάρτικη εκστρατεία πολλών δημάρχων της Αττικής ξεκίνησε ήδη την άνοιξη του 2023 και οι πρώτοι δήμοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια ήταν οι δήμοι Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, γύρω από τους οποίους συγκεντρώθηκαν, και δήμαρχοι Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Παπάγου Χολαργού και Χαλανδρίου. Η τελική κατάληξη του θέματος αναμένεται να γίνει στις 11 Οκτωβρίου, οπότε και θα κριθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το θέμα της κατάργησης των επιδομάτων ΝΟΚ, πλην απρόβλεπτων.