ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σταδιακή μείωση των επιτρεπόμενων ορίων αποκλίσεων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με απόφαση του Δημαρχείου



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Σταδιακή μείωση των επιτρεπόμενων ορίων αποκλίσεων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με απόφαση του Δημαρχείου
Η πλήρης εξάλειψή τους από την 1η Ιανουαρίου 2025

12 Ιουλίου 2024 – 1:00 μ.μ

Σχήμα 0 για Σταδιακή μείωση των επιτρεπόμενων ορίων αποκλίσεων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με απόφαση του Δημαρχείου

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ συνεχίζουν να μειώνουν και τελικά να μηδενίζουν τα όρια επιτρεπόμενων αποκλίσεων στις φορολογικές δηλώσεις σε σχέσης με τα αντίστοιχα στοιχεία που αποστέλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όπως ανακοινώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο.

Στόχος είναι, αφενός, να διευκολυνθεί η εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων από τους επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των δαπανών, με επιεική προσαρμογής των ορίων των αποκλίσεων και, αφετέρου, να εξασφαλιστεί πλήρως συμμόρφωση με τις σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Δήμα, κατόπιν αιτήματος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζονται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στις φορολογικές δηλώσεις σε σχέσης με τα αντίστοιχα στοιχεία που αποστέλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για επόμενες περιόδους διακανονισμού ΦΠΑ. επαναπροσδιορίζεται ως εξής:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 30 Ιουνίου 2024, ισχύει ποσοστό διακύμανσης τριάντα τοις εκατό (30%) για τα δεδομένα εσόδων και τριάντα τοις εκατό (30%) για τα δεδομένα εξόδων.

Από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) για τα στοιχεία εσόδων και σε είκοσι τοις εκατό (20%) για τα στοιχεία δαπανών.

Από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδέν τοις εκατό (0%) για τα δεδομένα εσόδων και πέντε τοις εκατό (5%) για τα δεδομένα εξόδων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 παύουν να ισχύουν τα επιτρεπόμενα όρια αποκλίσεων στην {περίπτωση} στοιχείων εσόδων και εξόδων σε επιμέρους περιόδους διακανονισμού των δηλώσεων ΦΠΑ σε σχέσης με τα σχετικά δεδομένα που αποστέλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η αυτοματοποίηση ή κωδικοποίηση σημαντικού αριθμού φορολογικών διαδικασιών που καθιερώνει η myDATA παρέχει μια σειρά από οφέλη για τις επιχειρήσεις και το κράτος. Αρχικά, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενισχύει τις σχέσεις διαφάνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρηματικής κοινότητας και φορολογικής αρχής και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγοράστρια. Ταυτόχρονα, με τη μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι διαδικασίες απλοποιούνται, εξοικονομείται χρόνος, μειώνονται τα διοικητικά έξοδα, παρέχεται πιο άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και εντοπίζονται πιο εύκολα πιθανά σφάλματα.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Συνεχίζουμε τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση myDATA, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με μια άλλη δράση, στόχος της οποίας είναι ο περαιτέρω περιορισμός των εικονικών συναλλαγών που αφενός επηρεάζουν συνεκτικούς επιχειρηματίες και αφετέρου τη διευκόλυνση της υποβολής δηλώσεων με δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην πλατφόρμα myDATA. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση της πλατφόρμας και των ευκαιριών που προσφέρει στην επιχειρηματική κοινότητα».