Πριν από την ενοικίαση, η σύμβαση μίσθωσης που υπογράφει κάποιος πρέπει να αναφέρει ότι οι εμπορικές εγκαταστάσεις είναι απαλλαγμένες από οποιεσδήποτε κατασκευές
Η εκμίσθωση ακινήτων οποιασδήποτε κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4495/17). Ωστόσο, επειδή το τοπίο είναι σκοτεινό, δεν συνεπάγεται συγκεκριμένες κυρώσεις και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να νοικιάσουν χωρίς να διορθώσουν πρώτα τις ατασθαλίες στο κτίριο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, η ύπαρξη παρατυπιών δεν επηρεάζει την ισχύ της σύμβασης μίσθωσης, αλλά εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, ιδίως εκείνων που προορίζονται για υγειονομικούς σκοπούς, διότι σε {περίπτωση} καταγγελίας ή ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τη νομιμότητα των παραχωρήσεων τους και τη λειτουργία μιας επιχείρησης υπόκεινται σε υψηλά πρόστιμα και κυρώσεις από διοικητικές αρχές, αλλά και δικαστήρια, εάν διαπιστωθεί ότι το ακίνητο που ήταν το αντικείμενο της μίσθωσης είναι ακατάλληλο για χρήση.
Οποιαδήποτε: Το Ταμείο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει έργο για τον εντοπισμό τους(*10*)
«ΤΑ ΝΕΑ», με τη βοήθεια του τοπογράφου – πολεοδόμου, μηχανικού Γραμμάτη Μπακλάτση, παρουσιάζουν σε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να θυμούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποφύγουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.
1) Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για όποιον νοικιάζει ακίνητο λόγω απάτης;
Ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει ακίνητα αυθαίρετα επωμίζεται όλους τους κινδύνους που προκύπτουν από άλλους κανονισμούς, όπως ο Αστικός Κώδικας ή οι κανονισμοί για τις ζώνες. Ειδικότερα, εκτίθεται σε: α) αποζημίωση για παράνομη μίσθωση που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας, κυρίως για την ακαταλληλότητα της σύμβασης μίσθωσης, και β) παραπομπή στο Τμήμα Πολεοδομίας και καταβολή υψηλών οικονομικών κυρώσεων για μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή.
2) Τι γίνεται με τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων (airbnb);
Για να είναι νόμιμη μια βραχυχρόνια μίσθωση, το ακίνητο -για να εκμισθωθεί- πρέπει να χτιστεί σύμφωνα με εγκεκριμένα ακίνητα οικοδομική άδεια. Όπου υπήρχαν παραβάσεις του χωροταξικού σχεδιασμού (όπως υπερανάπτυξη, έκταση, ύψος, αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση), έπρεπε να ρυθμιστούν. Για τον εντοπισμό πιθανών δραστών παραβάσεων, ο νόμος προβλέπει ειδικούς ελέγχους που διενεργούνται από κοινές ομάδες ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και Τουρισμού. Η μη τήρηση των όρων της μίσθωσης επιφέρει πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση πραγματοποίηση εντός 15 ημερολογιακών ημερών.
3) Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα εμπορικά ακίνητα;
Ναι, αυτό ισχύει για όλες τις συμβάσεις μίσθωσης και παραχώρησης ακινήτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους επιχειρηματίες που ενοικιάζουν καταστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εταιρείες εστίασης και τουριστικές εταιρείες, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, εταιρείες ενοικίασης, βενζινάδικα κ.λπ., διότι υποχρεούνται να τηρούν στην επιχείρησή τους τεκμηρίωση όλων των διατυπώσεων που σχετίζονται με την κατασκευή. Εάν ο έλεγχος γίνει από τους αρμόδιους φορείς, υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής δημοτικών αρχών και δικαστηρίων.
4) Πώς μπορεί κάποιος που θέλει να νοικιάσει ένα ακίνητο να γνωρίζει ότι είναι απολύτως νόμιμο;
Για να συμπεριληφθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο, είναι απαραίτητο να δηλώσετε στο μισθωτήριο συμβόλαιο ότι υπογράφει ως μισθωτής ότι το ακίνητο είναι ανεκτέλεστο και δεν έχει αυθαίρετη χρήση, αναφέροντας τον αριθμό οικοδομικής άδειας ή ένορκη βεβαίωση υπαγωγής, εάν αυτό είναι αυθαίρετο. αποφασίστηκε. Μπορεί επίσης να ορίσει μηχανικό για να ελέγξει τη νομιμότητα του ακινήτου.
5) Είναι επαρκές το απαιτούμενο ενεργειακό πιστοποιητικό από μηχανικό προς ενοικίαση;
ΟΧΙ. Ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) δείχνει την ενεργειακή βαθμολογία ενός κτιρίου για να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την απόδοσή του. Ο μηχανικός που ετοιμάζει την ΠΕΑ επιθεωρεί το κτίριο, αλλά δεν σημειώνει ελλείψεις που προκύπτουν από την οικοδομική άδεια. Σε κάθε {περίπτωση}, η ΠΕΑ δεν αποτελεί επιβεβαίωση της νομιμότητας του χωροταξικού σχεδιασμού και δεν ρυθμίζει αυθαίρετα.
6) Από πού προέρχονται όλες οι παραπάνω πληροφορίες;
Προβλέπονται από τον Ν. 4495/17 (άρθρο 82) που απαγορεύει τη νομική ενέργεια σε ακίνητα με αυθαίρετες οικοδομικές ή πολεοδομικές παραβάσεις.
7) Και συγκεκριμένα για τις μεταγραφές;
Απαγορεύεται και απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή θεμελίωση ιδιοκτησιών σε ακίνητα στα οποία έχει γίνει αυθαίρετη δόμηση ή έχει αλλάξει αυθαίρετα ο τρόπος χρήσης.
8) Τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας;
Η ανωτέρω απαγόρευση καλύπτει και ακίνητα που εισφέρονται στην εταιρεία.
9) Όχι Επιτρέπεται λοιπόν η μίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει γίνει οποιαδήποτε κατασκευή ή έχει γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χρήσης. Υπάρχουν εξαιρέσεις.
Ναι, εξαιρούνται ακίνητα στα οποία έγινε οποιαδήποτε κατασκευή ή τοποθετήθηκαν συσκευές που: α) υπήρχαν πριν από τις 30 Νοεμβρίου 1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος 9/8/1955 ΒΔ, β) εξαιρέθηκαν από κατεδάφιση. έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, δ) έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, ε) έχει λήξει η διαδικασία συντήρησης και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτήν ή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συντήρησης, στ) έχει λήξει η διαδικασία καταβολής ενιαίου ειδικού προστίμου ή 30% έχει καταβληθεί ενιαίο ειδικό πρόστιμο.
10) Ποια είναι η διαδικασία τακτοποίησης τυχόν κτιρίων;
Προβλέπει τα εξής: επιτόπια αυτοψία από τον μηχανικό για εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων και καταγραφή παραβάσεων, μέτρηση του εμβαδού παραβάσεων, φωτογράφιση των παραβάσεων, συλλογή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, υποβολή δήλωσης του μηχανικού μετά από εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη στο Σύστημα ηλεκτρονικής παραβίασης ΤΕΕ, καταγραφή παραβάσεων και πρόλογος στοιχείων ενεργητικού στο ηλεκτρονικό σύστημα, πληρωμή τέλους νομικής συμμόρφωσης από τον ιδιοκτήτη και έκδοση κωδικών πληρωμής δόσεων, υποβολή όλων των απαραίτητων σχεδίων και δικαιολογητικών από τον μηχανικό και έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας συμμόρφωση. Σημειώνεται ότι μετά την καταβολή του 30% του προστίμου μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση νομιμοποίησης.